Oțet de Mere și Cidru de Mere de Casă – Cum se Prepară
În plin sezon de mere, rețetele de siropuri, dulceață, gemuri și alte băuturi abundă. Foarte mulți au dileme în a alege între suc de mere pentru iarnă și oțet de mere. Conform specialiștilor, oțetul de mere conține ceva în plus: un antioxidant puternic, benefic pentru sănătate.
Cuprins
Oțetul mere conține mai mulți antioxidanți decât sucul de mere
Potrivit unui studiu merican publicat în Jurnalul de Științe, Alimentație și Agricultură, oțetul de mere are de 2 ori până la 5 cantitatea de polifenoli găsiți în sucul de mere. Iar polifenolii aceștia nu sunt altceva decât antioxidanți care pot îmbunătăți funcția creierului și sănătatea inimii, și mai ales pot reduce riscul de cancer. Acest lucru se datorează faptului că prin procesul de filtrare, semințele și pielea sunt procesate la un loc, și rămân astfel în preparat. Acestea conțin cele mai multe substanțe benefice, și sunt pasta aceea tulbure care se depozitează pe fundul sticlei. În cazul sucul de mere, semințele și coaja sunt filtrate și eliminate din băutură.
Singura asemănare este la nivelul caloriilor, fibrelor și zahărului. Sucul de mere și oțetul de mere conți aceleași cantități, doar la capitolul antioxidanți oțetul de mere face diferența. Per ansamblu, ambele tipuri de băuturi sunt sănătoase și benefice, atâta timp cât consumul zilnic se limitează la 227 de grame pe zi, pentru a evita supraîncărcarea cu calorii lichide.
1. Rețetă Oțet de Mere
Oțetul de mere este o băutură tradițională americană, ce poate fi preparată și servită în diverse feluri: cu sau fără alcool, rece sau caldă.
Ingrediente:
• 4-5 pahare de suc de mere
• 85 grame de rom condimentat (opțional)
• o jumătate de linguriță de scorțișoară
• un sfert de linguriță de nucșoară
• câteva batoane de scorțișoară și felii de mere pentru ornat
Mod de preparare:
Într-o oală mică, se pune sucul de mere la încălzit, împreună cu romul și condimentele, la foc mic/mediu. Se amestecă de mai multe ori pe măsură ce preparatul se încălzește, pentru a permite condimentelor să se dizolve și să se integreze bine în suc, fără a crea smocuri, sau cocoloașe nedorite. Când este fierbinte, sucul se toarnă în căni, și se garnisește cu felii de mere și scorțișoară. Se servește cald, în sezonul rece.
2. Rețetă de Cidru de Mere
Ingrediente:
• 10 mere
• o cană de zahăr
• 4 linguri de ienibahar
• 4 batoane de scorțișoară
• câteva cuișoare
Mod de preparare:
Se spală merele și se pun pe un șervețel la uscat, apoi se taie în sferturi și se așează într-un vas cu apă, cât să le acopere. Se adaugă și zahărul. Într-un tifon se învelesc câteva bețe de scorțișoară și cuișoare și se scufundă săculețul în apa cu mere, suspendat deasupra vasului. Acest amestec se fierbe o oră, amestecând la intervale regulate.
După o oră, se dă focul la mic și se lasă amestecul să fiarbă îngăduit încă 2 ceasuri. Se scoate săculețul cu arome. Se scot și merele și se pisează, obținându-se un piure. După ce s-a răcit, se pune pireul într-o sită și se stoarce apăsând, pentru a extrage sucul din pulpa de mere. Se amestecă cu lichidul fiert, se toarnă într-o sticlă și se păstrează la frigider.
otetul de mere nu trebuie sa fie acru ?
eu credeam ca e vorbadespre otetul fermentat. :p
Va multumesc si va sunt recunoscatoare pentru toate articolele interesante si foarte utile pentru sanatatea noastra!