Prăjitură cu piersici – de post, fără zahăr, făină de grâu
Vă propun o prăjitură de post foarte bună, din piersici și ovăz. Nu are zahăr rafinat, ci este îndulcită în mod natural.
Nu conține făină de grâu, iar uleiul este opțional. Poate fi servită și de persoanele care au intoleranță la gluten, la ouă sau la lactate.
Se prepară foarte ușor, cu ajutorul unui blender. Piersicile pot fi înlocuite în această rețetă cu alte fructe cu pulpă dulce, precum nectarine, caise, prune, mango, banane.
Cuprins
Prăjitură cu piersici – rețetă
Ingrediente pentru bază:
– 3 banane coapte bine
– ½ cană de lapte vegetal (sau apă)
– 270 g de făină de ovăz (v-o recomand pe aceasta)
– 100 g de fulgi de ovăz fini (vi-i recomand pe aceștia, la ofertă)
– 2 linguri de pudră de cacao sau roșcove
– 20 g de fulgi de cocos (opțional)
– 2 linguri de ulei de cocos (opțional)
Ingrediente pentru cremă
– 7 piersici coapte bine
– 1 conservă de lapte de cocos gras
– 200 ml de apă rece
– 6 lingurițe de gelatină agar (v-o recomand pe aceasta)
– 4 linguri de făină de cocos v-o recomand pe aceasta
– îndulcitor după gust: stevia, green sugar sau eritritol
– 1 piersică pentru décor (opțional)
Mod de preparare
Decojiți bananele, rupeți-le bucăți și puneți-le în vasul blenderului împreună cu laptele sau apa. Mixați până rezultă o compoziție fină.
Turnați-o într-un bol. (Nu spălați blenderul, vă va trebui la cremă). Adăugați făina de ovăz, fulgii de ovăz, pudra de cacao/roșcove, fulgii de cocos și uleiul de cocos.
Amestecați bine compoziția cu mâna. Dacă este prea moale, mai adăugați ovăz. Dacă este prea vârtoasă, mai puneți lapte sau apă.
Transferați aluatul obținut într-o tavă dreptunghiulară sau rotundă. Presați-o bine cu degetele, într-un strat compact și uniform. Eu am întins aluatul cu mâinile pe masă într-o foaie de dimensiunea tăvii și apoi am pus-o în tavă și am presat-o.
Am dat tava în cuptor la 200 de grade Celsius pentru 15 minute, cât să se rumenească puțin blatul (dar coacerea este opțională).
Pregătiți acum crema. Tăiați cele 7 piersici în bucăți și puneți-le în vasul blenderului. Adăugați laptele, făina de cocos și îndulcitorul. Mixați bine, până rezultă o compoziție fină.
Puneți apa rece într-un ibric împreună cu gelatina agar. Amestecați bine cu un tel și puneți vasul pe foc. Fierbeți gelatina 4-5 minute, amestecând des.
Turnați-o repede în blender peste crema de piersici și mixați la viteză mare câteva secunde, pentru omogenizare.
Turnați repede crema peste blatul din tavă. Distribuiți-o uniform cu o paletă. Trebuie să vă mișcați repede, deoarece crema se va închega destul de repede.
Decorați prăjitura cu felii de piersică. Dați tava în frigider, minim 4 ore. Crema trebuie să devină fermă la atingere.
Prăjitura se taie în pătrate. O puteți servi cu mâna, nu neapărat cu lingurița.
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete cu piersici, pe care vă recomand să le încercați:
Tartă cu piersici – rețetă dietetică, fără zahăr, fără făină, fără foc
Tartă fragedă de vară, cu piersici și iaurt
Dulceață de piersici fără zahăr adăugat
Sorbet de piersici pe băț fără zahăr – 100% natural și aromat!