Chec de ciocolată natural, de post – fără zahăr, ulei și făină de grâu
Acest chec de ciocolată fără zahăr, ulei și făină de grâu este cât se poate de sănătos și natural.
Pe lângă faptul că nu conține zahăr rafinat, grăsimi și gluten, nu are nici ingrediente cu potențial alergenic, precum ouă sau lactate.
Curmalele și banana îi asigură acestui chec de ciocolată umiditatea necesară pentru a nu se usca excesiv. În plus, au și rol de îndulcitor.
Dat fiind că nu are gluten în compoziția, textura checului este umedă, iar nu pufoasă.
Cuprins
Chec de ciocolată fără zahăr – rețetă
Ingrediente
- 130 g de curmale fără sâmburi (vi le recomand pe acestea la ofertă)
- 200 g de lapte vegetal
- 1 banană
- 100 g de făină de mei (v-o recomand pe aceasta)
- 20 g de cacao
- 1 linguriță de praf de copt
- ½ linguriță de bicarbonat de sodiu
- 1 linguriță de esență de vanilie
- (opțional) chipsuri de ciocolată pentru decor
Mod de preparare
Puneți curmalele la înmuiat în 130 ml de lapte fierbinte. După o oră, transferați curmalele și laptele în vasul blenderului. Adăugați și banana ruptă bucăți și mixați. Trebuie să le transformați într-o pastă fină.
Transferați pasta într-un bol. Adăugați ingredientele uscate, trecute prin sită: făina de mei, pudra de cacao, praful de copt și bicarbonatul de sodiu.
Amestecați ușor cu telul, fără să exagerați (cât să se omogenizeze). Incorporați apoi restul de lapte.
Turnați compoziția într-o tavă de chec de 18 cm., pe care ați tapetat-o cu hârtie de copt. Nivelați compoziția și puneți chipsurile de ciocolată deasupra, dacă doriți.
Introduceți tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Lăsați checul la copt circa 35-40 de minute. Verificați dacă este copt în mijloc înainte de a-l scoate din cuptor. Lăsați-l să se răcorească și apoi scoateți-l din tavă.
Este important ca înainte de a-l tăia, să îl lăsați la răcit complet, minim 4 ore.
Note și sugestii
Gustați compoziția înainte de a o turna în formă. Dacă nu este suficient de dulce, puteți adăuga puțin îndulcitor natural non-caloric, precum stevia, green sugar sau eritritol.
Făina de mei poate fi înlocuită cu altă făină fără gluten, precum:
- făină de hrișcă, făină de quinoa, făină de ovăz, făină de sorg, făină de năut sau făină de migdale.
Teoretic, ar trebui să funcționeze, dar autoarea rețetei nu a testat aceste tipuri de făină.
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete de chec fără zahăr, pe care vă recomand să le încercați:
Chec de post fără zahăr, gluten sau ulei – din făină de hrișcă
Chec cu lămâie și mac – vegan, fără zahăr, gluten, ulei
Chec de post fără gluten și fără zahăr
Chec cu banane fără zahăr și făină – rețetă rapidă la blender
Chec fără gluten și fără zahăr – cu măr, morcov și ovăz
Sursă rețetă: Flavour Ful Foodz, Zero oil ragi dates choco cake: https://www.instagram.com/p/C-HmMTCMRz7/?e=7c45b2d0-804b-4dce-89e2-5c404ba1f2ae&g=5