Gem de mere fără zahăr și conservanți – ideal pentru consum sau pentru deserturi de casă

Câteva borcane cu gem de mere nu strică niciodată să ai în casă. Mai ales dacă este un gem de mere fără zahăr!

Mai jos vei găsi o metodă simplă de a face gem de mere fără zahăr.

Gem de mere fara zahar - reteta

Imagine sugestiva: Gem de mere fara zahar – reteta

Gemul de mere – utilizări inedite în rețete

Dacă faci gem de mere fără zahăr, îl poți folosi la gogoși, clătite, plăcinte. Îl poți servi ca atare, dar totodată îl poți folosi și în rețete.

Gemul de mere are numeroase beneficii, dar și calități care îl fac util în preparatele culinare.

Având un conținut bogat în apă, îmbunătățește textura și nivelul de umiditate al aluaturilor. Le face fragede și moi, prevenind uscarea lor.

Înlocuitor pentru ulei și zahăr

Gemul poate fi de asemenea un bun înlocuitor al grăsimii. Are mai puține calorii decât untul sau uleiul.

Gemul de mere poate înlocui zahărul. Are o aromă dulce naturală.

Nu în ultimul rând, poate fi folosit ca substitut pentru ouă în rețetele de post sau în rețetele vegane. Leagă bine compozițiile și ajută aluatul să-și mențină forma și structura.

Ca regulă generală, 60 g de gem de mere poate înlocui un ou.

Gem de mere fără zahăr – rețetă

Gemul de mere fără zahăr se face doar din 2 ingrediente! Este important ca merele pe care le folosești la această rețetă de gem fără zahăr să fie dulci, suculente și aromate.

Din cantitățile date rezultă 2 borcane de gem. Dacă vreți să faceți o cantitate mai mare, creșteți cantitatea ingredientelor, respectând proporțiile. Se folosește ½ cană de apă la fiecare kg de mere, pentru a ajuta blenderul să le paseze.

Ingrediente

  • 2 kg de mere
  • 1 cană de apă (cana are 250 ml)

Mod de preparare

Primul pas este să curățați merele de coajă. Acest lucru va ajuta la obținerea unui gem mai fin și suav.

Înlăturați cotoarele cu semințe și tăiați-le cuburi sau felii.

Puneți-le în vasul blenderului împreună cu apa și mixați. Trebuie să obțineți o pastă fină, fără bucăți de fruct.

Pentru rețete este bun și acest piure de mere fără zahăr:

Piure de mere fara zahar

Cumara Piure de mere fara zahar

Turnați pasta într-o cratiță cu pereții groși și puneți-o pe foc. Când începe să clocotească, dați focul la mediu. Stați lângă aragaz și amestecați des cu o lingură de lemn.

Gemul de mere trebuie să stea pe foc circa 40 de minute, sau până când se evaporă apa și gemul capătă o consistență groasă.

Citește și Cum să faci gem de caise fără zahăr

Între timp, sterilizați borcanele și capacele. Spălați-le bine, apoi scufundați-le într-o cratiță cu apă care fierbe. Opăriți-le timp de 5 minute, apoi scoateți-le cu un clește. Lăsați-le la scurs pe un prosop cu gura în jos.

Indulcitor cu pectina pentru gemuri si dulceata

Indulcitor cu pectina: Cumpara de aici: https://tinyurl.com/ys3p9pub

Când gemul s-a îngroșat și este gata, transferați-l fierbinte în borcanele sterilizate. Înfiletați capacele strâns.

Acoperiți borcanele cu un prosop gros și întoarceți-le cu gura în jos. Lăsați-le să se răcească la temperatura camerei.

Păstrați gemul de mere fără zahăr în cămară. Rezistă câteva luni bune. După deschidere, borcanul trebuie ținut la rece, în frigider. Consumați-l în termen de 2 săptămâni.

Este un gem foarte cremos și aromat.

Citește și:

Gem de pepene galben fără zahăr – pentru iarnă

Surse articol:

1. The Merlose Family, 10 best applesauce substitutes for baking: https://thenymelrosefamily.com/applesauce-substitute/
2. Recetas de Gri: https://www.youtube.com/watch?v=yl5kDCpNOkM&ab_channel=RecetasdeGriSinHorno

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.