Salată de vinete în stil marocan (Moutabel) – fără mult ulei!

Această salată de vinete în stil marocan este o versiune mai sănătoasă decât salata de vinete clasică, deoarece nu conține ulei, decât foarte puțin, pentru decor.

Se prepară la fel ca pasta de năut (hummus), în sensul că se folosește tahini în loc de ulei sau maioneză.

Salata de vinete cu tahini - in stil marocan

Imagine sugestiva: Salata de vinete cu tahini – in stil marocan

Vinetele sunt deseori folosite în bucătăria turcească, libaneză, marocană și nu numai, fiind preparate în multe feluri: vinete umplute, marinate, pane, pastă.

Salata de vinete în stil marocan se numește „Moutabal” și este una din favoritele libanezilor.

Seamănă cu un alt preparat libanez din vinete, Baba Ganoush, însă conțin ingrediente diferite.

Acesta nu are tahini, ci conține roșii tocate, melasă de rodie, uneori nuci și foarte multe verdețuri.

Rețete similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete de salată de vinete:

Salată de vinete cu roșii și ardei, în stil marocan – un deliciu de vară!
Salată de vinete, ardei și roșii coapte – rețetă din Azerbaijan
Salată grecească de vinete (Melitzanosalata)
Salată de vinete cu maioneză de nuci – rețetă

Salata de vinete in stil marocan

Salată de vinete cu iaurt în stil marocan - rețetă

Ingrediente
  

  • 500 g de vinete
  • 1 1/2 linguri de tahini
  • 1 lingură de ulei de măsline
  • 1/4 lămâie
  • 1 cățel de usturoi
  • 1/4 linguriță de sare

Ingrediente opționale, pentru decor

  • 1 lingură de bobițe de rodie
  • pătrunjel verde

Mod preparare rețetă
 

  • Dacă vreți ca salata să aibă acel gust specific de afumat, coaceți vinetele direct pe flacăra de la aragaz. Se lasă circa 5 minute pe fiecare parte, sau până când furculița pătrunde ușor prin ele. Alte variante sunt să coaceți vinetele în cuptor sau în friteuza cu aer cald.
  • Vinetele coapte se lasă la răcorit, apoi se curăță de coajă.
  • Puneți vinetele decojite într-un bol și zdrobiți-le cu o furculiță sau cu un blender manual.
  • Adăugați tahini, usturoiul zdrobit, sucul proaspăt stors de la lămâie și sarea. Amestecați bine. Gustați să vedeți dacă salata mai are nevoie de ceva.
  • Transferați salata de vinete pe un platou și stropiți-o deasupra cu uleiul de măsline. Decorați cu frunze de pătrunjel și/sau bobițe de rodie.

Notă

Marocanii servesc salata de vinete cu pită sau lipie. Se ține în frigider și poate fi consumată în 3-5 zile.
Dacă ați făcut mai multă și v-a rămas, o puteți păstra în congelator până la o lună de zile.
O porție din această salată (jumătate din cantitatea totală) are în jur de 200 de kilocalorii, 22 g de carbohidrați, 14 g de grăsimi, 5 g de proteine și 9 g de fibre.
Este o sursă bună de calciu și potasiu.
Dacă vreți ca salata de vinete să aibă o consistență mai cremoasă, puteți adăuga puțin iaurt (grecesc sau iaurt scurs) sau puțină smântână. 
Sursă rețetă: Samira, Authentic moutabal - smoky eggplant dip, Alpha Foodie: https://www.alphafoodie.com/vegan-moutabal-aubergine-dip/#wprm-recipe-container-12782

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.