Lipii din semințe de floarea-soarelui – doar 2 ingrediente, fără gluten, fără ulei
Aceste lipii din semințe de floarea-soarelui se fac doar din 2 ingrediente principale, fără să mai punem la socoteală și apa.
Nu conțin niciun tip de făină. Nu se adaugă ulei nici în compoziție, nici la copt. Aluatul nu este unul clasic care necesită dospire. Așadar, prepararea durează doar câteva minute.
Această rețetă poate fi făcută și din alte tipuri de semințe, precum semințe de dovleac, semințe de in sau de chia.
Dacă optați pentru semințele de in sau de chia, nu mai trebuie să folosiți tărâțe de psyllium, deoarece acestea au suficiente mucilagii încât să lege compoziția.
Chiar dacă sunt mai sănătoase decât produsele de panificație din făină, lipiile din semințe au multe calorii. Țineți cont de acest aspect, mai ales dacă urmați o dietă de slăbit.
Cuprins
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete de lipii fără gluten, pe care vă recomand să le încercați:
Lipii din semințe de dovleac – fără gluten, ulei, drojdie
Lipii din hrișcă verde făcute în tigaie – alternativă fabuloasă la pâinea din grâu
Lipii din semințe de in – o rețetă revoluționară
Lipii din ovăz – se fac repede, țin saț și înlocuiesc cu succes pâinea cu gluten
Lipii din linte și apă (fără pic de făină sau ulei) – o rețetă ingenioasă!
Lipii din semințe de floarea-soarelui - rețetă
Ingrediente
- 135 g de semințe de floarea-soarelui
- 4 linguri de tărâțe de psyllium
- 120 g de apă + 1 lingură de apă
Mod preparare rețetă
- Semințele de floarea-soarelui și tărâțele de psyllium trebuie măcinate. Puteți folosi în acest scop un blender puternic. Nu le procesați prea mult, deoarece riscați să se transforme într-o pastă sau unt. Semințele au multe uleiuri care sunt eliberate în timpul mixării.
- Puneți semințele și tărâțele măcinate într-un bol. Adăugați apa și eventual sare sau mirodenii.
- Amestecați bine, până rezultă un aluat gros.
- Pentru a modela lipiile, puneți bila de aluat între două foi de hârtie de copt și întindeți-l cu sucitorul.
- Decupați foaia de aluat cu un capac. Astfel veți obține lipii frumoase, perfect rotunde. Strângeți aluatul rămas, întindeți-l iarăși și decupați pentru a face o altă lipie.
- Lipiile se coc într-o tigaie antiaderentă, fără ulei, la foc moderat. Este important ca tigaia să fie încinsă bine înainte de a pune lipiile. Durează circa 2-3 minute pe fiecare parte. Sunt gata când au devenit aurii sau ușor rumene.