Pâine cu maia și făină integrală – coaptă în boluri din inox

Neavând încă o oală de fontă, am încercat să coc pâinea cu maia în două boluri adânci din inox inoxidabil, foarte groase. Între timp mi-am luat oală de fontă și voi face probe în perioada următoare.

Pâinea s-a copt bine în aceste boluri și pot fi o variantă dacă nu aveți alte vase potrivite.

Paine cu maia coapta in boluri de inox inoxidabil - reteta

Paine cu maia coapta in boluri de inox inoxidabil – reteta

Am urmat o rețetă cu un procent mic de făină integrală și cu o rată de hidratare a aluatului de 65% (mică). Dacă folosiți o făină cu o cantitate mai mare de proteine (peste 12%), puteți opta pentru o hidratare de 70%.

Rețete similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete de pâine cu maia pe care vă recomand să le încercați:

Pâine cu maia – rețetă cu dospire lentă, la frigider
Babka cu ciocolată – cozonac turcesc pufos, făcut cu maia
Plăcinte cu maia – umplute cu brânză și mărar
Socată cu maia – băutură fermentată benefică pentru intestin și imunitate

Paine cu maia

Paine cu maia

Aluat de paine cu maia

Aluat de paine cu maia

Paine maia in boluri din inox

Paine maia in boluri din inox

Paine maia coapta in boluri din inox

Paine maia coapta in boluri din inox

Paine maia coapta in boluri din inox

Paine maia coapta in boluri din inox

Paine cu maia coapta in boluri din inox - reteta

Paine cu maia coapta in boluri din inox – reteta

Paine maia in boluri din inox 1

Paine maia in boluri din inox 

Paine cu maia poze 2

Paine cu maia poze 

Paine cu maia poze

Paine cu maia poze

Paine cu maia in boluri de inox inoxidabil

Paine cu maia in boluri de inox inoxidabil

Paine maia coapta in boluri din inox

Pâine cu maia coaptă în boluri de inox - rețetă

Ingrediente
  

  • 600 g de făină albă
  • 150 g de făină integrală
  • 490 ml de apă
  • 150 g de maia de secară activată
  • 15 g de sare

Mod preparare rețetă
 

  • Cerneți cele două tipuri de făină într-un bol încăpător. Adăugați apa și amestecați cu o lingură sau cu mâna. Nu trebuie să frământați acum deloc. Amestecați cât să nu rămâne nicio parte de făină neudată. Acoperiți bolul și lăsați aluatul la odihnit o oră sau peste noapte. Acest proces se numește autoliză.
  • Adăugați maiaua activată și sarea - împrăștiați-le deasupra aluatului și amestecați cu mâna, până la deplina ei incorporare. Nu trebuie să frământați, ci doar să omogenizați maiaua și sarea cu aluatul.
  • Acoperiți bolul cu folie de plastic și un prosop gros și lăsați-l la fermentat pentru circa 3-5 ore, sau până când își dublează volumul. În acest interval va trebui să faceți 3 împachetări și întinderi, câte una la fiecare 30 de minute.
  • Când aluatul și-a dublat volumul, puneți aluatul pe masă și modelați-l sub forma unei pâini rotunde. Lăsați-l pe masă 30 de minute, apoi dați-i forma finală și puneți-l în bolul de inox în care veți coace pâinea (tapetat cu hârtie de copt).
  • Eu am folosit două boluri de inox adânci pentru a coace pâinea. Puneți hârtie de copt într-un bol. Așezați pâinea în el. Acoperiți bolul cu folie de plastic și lăsați aluatul la dospit încă 2-4 ore, sau peste noapte în frigider. Eu l-am lăsat în frigider până a doua zi. Poate sta la rece 10-24 de ore
  • Preîncălziți cuptorul la 240 de grade Celsius pentru 20-30 de minute.
  • Crestați pâinea, acoperiți bolul cu celălalt bol deasupra și băgați în cuptor. Coaceți pâinea timp de 20 de minute acoperit, apoi îndepărtați bolul de deasupra și mai coaceți încă 20-30 de minute, sau până când pâinea se rumenește.
  • Lăsați pâinea la răcit minim 2 ore înainte de a o tăia.

Notă

După ce s-a răcit, am tăiat pâinea în două. Jumătate am tăiat-o felii și le-am pus în punguțe. Le-am băgat în congelator.
Cealaltă jumătate am păstrat-o la temperatura camerei, într-o pungă de hârtie, apoi într-o pungă de plastic. 
Pâinea din congelator a rămas fragedă, parcă era proaspătă când am scos-o. 
Sursă articol: The bread code, The last sourdough bread recipe: https://www.youtube.com/watch?v=NMglhwp2lNs&ab_channel=TheBreadCode

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.