Cum se face coliva în Muntele Athos –„prăjitura” călugărilor

Părintele Ilie Cleopa de la Mănăstirea Sihăstria spunea că prăjitura călugărilor este coliva.

Cu siguranță mulți s-ar putea întreba cum anume se face coliva în mediul monahal. Și mai interesant ar fi să aflăm rețeta de colivă de la Muntele Athos.

Cum se face coliva in Muntele Athos –„prajitura” calugărilor

Cum se face coliva in Muntele Athos –„prajitura” calugărilor: TRINITAS TV

Fratele Daniel de la Mănăstirea Slănic din Argeș a dezvăluit recent această rețetă, pentru emisiunea TRINITAS TV.

Coliva athonită nu este ca un terci

Călugării de la Muntele Athos nu prepară coliva la fel ca noi. Nu o fierb până devine ca un piure.

Noi, românii, suntem învățați să fierbem coliva ca pe marmeladă și să se facă terci și să o împodobim”.

Nu este neapărat un obicei rău, însă acolo, în Athos, călugării au altă metodă. Coliva lor arată altfel ca a noastră și are cu totul altă consistență.

Ei fierb grâul și după aceea îl lasă la scurs și apoi la uscat. Fratele Daniel a gustat o astfel de colivă și i-a plăcut din prima.

Vă recomand să încercați și varianta aceasta. După părerea mea este mult mai gustoasă și mai simplă”.

Cum se face coliva în Muntele Athos – rețetă

Ingrediente

  • 500 g de grâu sau arpacaș
  • 3 litri de apă
  • 100 g de miere
  • 100 g de nucă de cocos
  • 100 g de miez de nucă măcint
  • 50 g de pesmet
  • 50 g de stafide

Mod de preparare

Grâul sau arpacașul se spală în mai multe ape, apoi se pune la fiert.

După ce a fiert, se ia cu o paletă și se scurge bine. Se pune în tăvi într-un strat cât mai subțire. Se lasă apoi la uscat 6 ore sau chiar peste noapte.

După ce se usucă se transferă într-un bol mare și se adaugă restul ingredientelor. Grâul uscat absoarbe mai puțin pesmet și boabele rămân răsfirate.

Amestecați totul foarte bine cu o lingură. Coliva se poate orna sau consuma ca atare.

Dacă vreți să decorați coliva pentru a o duce la biserică, presați-o cu dosul lingurii pentru a obține o suprafață plată. Chiar dacă este afânată, prin presare se netezește deasupra. Presărați fulgi de cocos sau pesmet și decorați cu miez de nucă sau stafide.

Coliva este simbolul Învierii

Chiar dacă o folosim îndeosebi pentru slujbele de înmormântare sau de pomenire a celor adormiți, coliva este de fapt simbolul învierii.

Pentru noi, românii, bobul de grâu și vița de vie sunt lucruri sfinte. Grâul semnifică trupul Domnului, care, odată intrând în pământ și murind, El dă din nou viață”.

Coliva este un aliment sănătos

Grâul fiert este o sursă foarte bună de fibre, proteine și vitamine din grupul B. În combinație cu mierea și miezul de nucă devine mult mai sănătos și hrănitor.

Coliva poate fi pregătită și în afara praznicelor sau a soroacelor de peste an când facem pomenire pentru cei adormiți. O putem servi ca desert. 

Iar când faceți colivă, amintiți-vă cu drag și dragoste de cei adormiți. Dar amintiți-vă că ei nu au dispărut pentru totdeauna, spune Fratele Daniel.

Amintiți-vă de ei cu nădejdea reîntâlnirii cu ei în Împărăția cerurilor. Pomeniți-i întru nădejdea Învierii!

Citește și: Cum să faci colivă din arpacaș, fără zahăr

Sursă articol: TRINITAS TV, Colivă athonită – Simbol al Învierii: https://www.youtube.com/watch?v=zUY1704Aqw0&ab_channel=TRINITASTV

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.