Pâine cu maia – rețetă cu dospire lentă, la frigider

Aceasta este a doua pâine cu maia pe care am încercat să o fac. Prima a ieșit mai densă (deoarece am folosit și făină integrală), iar aceasta a crescut mai bine.

Menționez că maiaua mea este făcută din făină de secară integrală și grâu integral.

Paine cu maia dospita lent la frigider

Paine cu maia dospita lent la frigider

Sunt foarte multe rețete pe care le puteți încerca. Eu am folosit un procent mai mic de apă, deoarece mi-a fost teamă să nu obțin un aluat moale, greu de modelat.

Este important ca la pâinea cu maia să folosiți o făină de calitate, cu un conținut mare de proteine (minim 12 g). 

Aluatul care stă la dospit lent, în frigider peste noapte, este mai gustos și mai ușor de digerat de către stomac. 

Rețete similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole sau rețete cu maia, pe care le puteți încerca:

Maia din secară – cum să obții o cultură puternică de la început din făină de secară
Plăcinte cu maia – umplute cu brânză și mărar
Intoleranță la gluten? Încercați pâinea cu maia

Maia activata

Maia activata

aluat paine cu maia

Aluat paine cu maia

Impaturiri aluat maia

Intinderi si impaturiri aluat maia

Aluat cu maia

Aluat cu maia

Paine maia crestare

Paine maia crestare

Paine cu maia - reteta 1

Paine cu maia – reteta

Paine cu maia coapta

Paine cu maia coapta

Paine cu maia coapta 1

Paine cu maia coapta

Paine maia coapta

Paine maia coapta

Paine coapta cu maia

Paine coapta cu maia

Paine coapta cu maia reteta

Paine coapta cu maia reteta

Paine cu maia coapta 1

Pâine cu maia - rețetă cu dospire lentă, la frigider

Ingrediente
  

  • 700 g făină albă
  • 200 g de maia
  • 400 g de apă
  • 10 g de sare

Mod preparare rețetă
 

  • Cu 5-6 ore înainte (preferabil cu o seară înainte), scoateți maiaua din frigider, lăsați-o o oră să ajungă la temperatura camerei, apoi hrăniți-o cu făină și apă în proporție de 1:1:1 sau după metoda pe care o folosiți de obicei. Se lasă până crește de două ori în volum. Eu am folosit mai multă maia la această rețetă deoarece fermentul meu este încă tânăr.
  • A doua zi puneți apa într-un lighean. Adăugați maiaua activată, făina și sarea. Amestecați bine cu o lingură de lemn. Acoperiți bolul și lăsați aluatul 30-60 de minute în repaos.
  • Faceți primul set de întinderi și împăturiri (cu mâinile înmuiate în apă), apoi acoperiți bolul cu folie de plastic și prosop și lăsați aluatul în repaos 30 de minute. Faceți apoi al doilea set de întinderi și împachetări. Lăsați 30 de minute și faceți al treilea set de întinderi și împachetări.
  • Acoperiți bolul și lăsați aluatul la dospit o oră, apoi preformați-l, adică dați-i o formă rotundă. Lăsați-l pe masă 20 de minute, apoi dați-i forma finală.
  • Puneți aluatul format într-un coș special pentru pâinea cu maia sau într-un bol așternut cu prosop și bine înfăinat. Eu am folosit folie de plastic în loc de prosop.
  • Presărați făină deasupra bilei de aluat și acoperiți-o cu folie și prosop. Dați vasul în frigider și lăsați-l minim 12 ore.
  • A doua zi, aprindeți cuptorul și băgați în el oala goală cu capac (preferabil oală din fontă) în care veți coace pâinea, ca să se încingă. Eu nu am avut oală de fontă cu capac și am folosit două tăvi rotunde pe care le-am pus una peste alta). Dacă aveți cuptor cu gaz, dați-l la maxim. Dacă aveți cuptor electric, preîncălziți-l la 250 de grade Celsius.
  • Este ideal să încingeți cuptorul minim 20-30 de minute. Cu 3 minute înainte să fie încins, scoateți vasul cu aluat din frigider. Răsturnați-l pe o hârtie de copt (dedesubtul căreia ați pus un fund de lemn).
  • Scoateți vasul din cuptor cu mănuși. Așezați pâinea în vasul fierbinte și tăiați-o cu un cuțit sau cu un foarfece. Puteți face și câteva tăieturi decorative.
  • Puneți capacul și dați vasul în cuptor. Lăsați pâinea la copt cu capac circa 15-20 de minute, apoi scoateți capacul și coaceți încă 25-30 de minute, sau până când pâinea este suficient de rumenă deasupra.
  • Scoateți pâinea din vas și lăsați-l la răcit pe un grătar. Nu o tăiați în primele 1-2 ore. Dacă nu se va răci complet, riscați ca miezul să devină gumos când o tăiați.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.