Cum să faci grâu încolțit pentru întărirea sănătății – beneficii și mod de administrare
Grâul încolțit este o sursă impresionantă de nutrienți. Germenii de cereale sau legume conțin practic toți nutrienții necesari pentru creșterea unei plante.
Prin germinare putem crește semnificativ profilul nutrițional al semințelor de diferite plante. Un studiu din 2012 a arătat că, în comparație cu grâul negerminat, grâul încolțit are de 2 ori mai mulți nutrienți.
Cuprins
Ce înseamnă grâu germinat
Nutrienții din boabele de grâu negerminat se află într-o stare latentă. Este ca și cum vitaminele și mineralele din ele dorm, adică nu sunt active.
Germenele este practic embrionul boabelor de grâu. Această porțiune conține enzimele necesare pentru germinare și toată informația genetică pentru a transforma acea sămânță într-o plantă matură.
În momentul în care ințiem germinarea, acea informație genetică se trezește la viață și începe un proces enzimatic menit să ducă la creșterea plantei.
Grâul germinat este mai ușor de digerat
În timpul procesului de încolțire, moleculele de amidon sunt descompuse în părți mai mici (zaharuri simple). Acestea ajută la construirea carbohidraților complecși, pe care corpul îi absoarbe mai ușor.
Spre deosebire de amidonul simplu, pe care corpul îl depozitează ca grăsime, zaharurile simple sunt folosite imediat ca sursă de energie.
Grâul încolțit nu mai conține acid fitic. Acest antinutrient este un inhibitor enzimatic. El se leagă de minerale în tractul intestinal și împiedică asimilarea lor.
Germinarea neutralizează acidul fitic și îmbunătățește capacitatea corpului de a absorbi calciul, zincul, magneziul, fierul și cuprul.
Ce beneficii are grâul încolțit
În studiul menționat mai sus, boabele de grâu au fost lăsate la germinat timp de 9 zile, după care au fost uscate și măcinate.
Analizele nutriționale au arătat că făina din grâul germinat are o cantitate semnificativ mai mare de compuși funcționali, precum vitamine, minerale și fenoli. Practic, valoarea nutrițională a grâului se dublează în urma germinării.
Grâul germinat a avut de 2 ori mai mult calciu, magneziu, fier, potasiu, fosfor și tocoferoli decât grâul negerminat.
Prin germinare se dezvoltă în grâu vitamina C, lactobacili și enzime. Vitaminele din grupul B se înmulțesc.
Bacteriile bune din grâul încolțit îmbunătățesc digestia și absorbția nutrienților.
Potrivit „Food Science & Nutrition”, cerealele încolțite au o activitate biologică crescută împotriva cancerului și diabetului.
Cum se pune grâul la încolțit
Eu am folosit grâu ecologic, nestropit, nemodificat genetic. Vă sfătuiesc ca și voi să folosiți un grâu curat.
Am spălat bine boabele în mai multe ape. Ideal ar fi să le lăsați într-o soluție de apă cu bicarbonat de sodiu sau hipoclorit de sodiu timp de 30 de minute. Aceste soluții distrug potențialele microorganisme de pe suprafața grâului. Clătiți apoi grâul cu apă curată.
Scurgeți apa și puneți boabele într-un bol încăpător. Umpleți bolul cu apă curată și lăsați-le 24 de ore.
Scurgeți apoi apa și transferați boabele de grâu pe o tăviță, într-un strat subțire. De preferat este ca tava să aibă găuri de scurgere pentru a păstra umiditatea. Eu nu am avut un astfel de recipient și am folosit o tavă normală.
Am acoperit grâul umed cu un prosop de hârtie și am pus tava deasupra unui dulap. Ideal ar fi să stea la întuneric.
Germinarea durează 2-4 zile. Depinde cât de cald e în casă și cât de mari vreți să fie colții.
În fiecare zi (sau odată la 12 ore) grâul se stropește cu apă și se amestecă. Deasupra se pune un alt șervețel, care să păstreze umiditatea.
Repetați procedura zilnic, până când apar germenii. Eu am lăsat grâul la germinat în jur de 4 zile.
După ce boabele de grâu au încolțit suficient de mult, se lasă să se zvânte la temperatura camerei, apoi se pun într-un bol cu capac și se dau în frigider. Se păstrează la rece.
Dacă vreți să-i transformați în făină pentru pâine, este de preferat să nu îi germinați prea tare. Cu cât mai lungi sunt colții, cu atât mai mică va fi cantitatea de gluten din boabe. O pâine reușită necesită gluten.
Mod de utilizare
Boabele de grâu încolțit pot fi consumate ca atare. Pot fi puse în salate sau pot fi amestecate în iaurt/kefir, supe reci.
Pentru pâine, lăsați grâul la încolțit 1-2 zile, apoi opriți germinarea. Lăsați boabele încolțite la uscat și măcinați-le sub formă de făină.
Din această făină se pot face aluaturi pentru pâine, crackersi, biscuiți, fursecuri, plăcinte, gogoși etc.
Articole similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole utile despre grâul încolțit:
Grâul încolțit îți redă sănătatea și tinerețea – Părintele centenar Leontie Gazea
Grâul încolțit – un aliment complet, indicat în toate bolile cronice și degenerative (cum se obține acasă)
Rețeta Miraculoasă Pentru Întărirea Sănătății cu Grâu și Miere
Surse articol:
1. Ozturk, Ismet & Sagdic, Osman & Hayta, Mehmet & Yetim, Hasan. (2012). Alteration in ??-tocopherol, some minerals, and fatty acid contents of wheat through sprouting. Chemistry of Natural Compounds. 47. 10.1007/s10600-012-0092-9.
2. Healthy Flour, The benefits of sprouting grains: https://healthyflour.com/about-us/why-sprouted/