Drojdie sălbatică (maia naturală) fără hrănire zilnică – o rețetă simplă, cu un ingredient secret

Maiaua crescută în casă din făină și apă devine activă și bună de folosit pentru prepararea pâinii după 7-10 zile. Însă în acest interval trebuie să o alimentezi cu făină și apă. Pare un proces elaborios.

Unii nu au timpul necesar pentru a o îngriji. Alții își pierd răbdarea să o hrănească zilnic sau se plictisesc.

Drojdie salbatica (maia) fara hranire - gata in 10 zile

Imagine sugestiva: Drojdie salbatica (maia) fara hranire – gata in 10 zile

Dacă vreți o maia fără mult efort din partea voastră, există o soluție. Din fericire, soluția e tot naturală.

Dr. Paula Bolos ne arată o metodă simplă prin care putem obține o maia fără reîmprospătare sau hrănire zilnică. Ingredientul secret pe care îl folosește sunt semințele de chimen.

Dr. Bolos este medic la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Târgu Mureș și totodată nutriționist.

Rețete similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete de maia, pe care le puteți încerca:

Cum să faci maia fără gluten în 7 zile – un ghid simplu
Cum să faci drojdie naturală în casă (maia)
Pâinea de casă cu maia naturală – de mii de ori mai hrănitoare decât pâinea obișnuită (rețetă)

Drojdie salbatica (maia) fara hranire - gata in 10 zile

Maia naturală fără hrănire zilnică - rețetă

Ingrediente
  

  • 3 linguri de făină
  • 2 ceșcuțe de apă
  • 1 linguriță de zahăr brun sau melasă
  • 1 linguriță de semințe chimen măcinate

Mod preparare rețetă
 

  • Puneți făina într-un borcan de sticlă de 800 de grame.
  • Adăugați apa și zahărul și amestecați bine.
  • Măcinați semințele de chimen prin râșnița electrică de cafea și adăugați 1 linguriță rasă în amestecul de apă și făină.
  • Amestecați bine și acoperiți borcanul cu un prosop subțire. Legați prosopul pe gura borcanului cu un elastic și restul materialului lăsați-l să vină peste borcan, să îl acopere.
  • Puneți borcanul pe masa din bucătărie sau într-un dulap. Lăsați amestecul la fermentat 10 zile. Nu trebuie să faceți nimic în acest interval. Nici să amestecați, nici să scoateți din amestec, nici să adăugați făină sau altceva.
  • În a 10-zi când dezveliți borcanul veți găsi o maia activă, crescută de trei ori cât a fost inițial. Borcanul ar trebui să fie aproape plin cu maia.
  • Dacă maiaua are multe bule și miroase acrișor, înseamnă că este activă.

Notă

Din această maia-mamă se ia o parte și se folosește la pâine, iar restul se pune într-un borcan, se închide ermetic și se păstrează în frigider.
Dr. Bolos nu spune în clip dacă maiaua rămasă se hrănește ulterior, dar probabil că acesta este scopul pentru care este păstrată în frigider.
Sursă articol: Dr. Paula Bolos, Drojdie sălbatică, maia naturală, varianta fără cântar: https://www.youtube.com/watch?v=wAgPNdykVkY&ab_channel=CristinaChirileasa

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.