Băutură probiotică din semințe de in – mai ușor de făcut decât kefirul
Alimentele fermentate sunt în mare vogă astăzi. Tot mai multe persoane sunt preocupate de sănătatea lor intestinală și caută să consume mai multe probiotice.
Din fericire, avem numeroase surse de probiotice naturale pe care le putem prepara în confortul casei. Sunt mai ieftine și mai sănătoase decât capsulele pe care le cumpărăm din farmacii.
O băutură fermentată vegană pe care ne-o recomandă biologul portughez Camila Victorino este rejuveleacul din semințe de in.
Rețeta este foarte simplă, iar rezultatul neașteptat de bun. Camila îl consideră un probiotic mai ușor de obținut decât iaurtul și chefirul. De fapt, poate fi considerat un iaurt de in. Este o sursă bogată de Lactobacilli buni.
Cuprins
Cum să faci rejuveleac din semințe de in
Umpleți un borcan de 800 de grame cu apă, până aproape de gură. Lăsați trei degete spațiu.
Adăugați 40 de grame de semințe de in întregi. Amestecați bine cu o lingură de lemn, silicon sau plastic. Nu utilizați metal atunci când manevrați preparate care urmează a fi supuse fermentării.
Puneți capacul și înfiletați-l puțin, fără să îl închideți de tot. Pe măsură ce lichidul fermentează, va elibera gaze care creează presiune. Dacă închideți ermetic borcanul, când îl veți deschide riscați să explodeze.
Puneți borcanul undeva în bucătărie, eventual într-un dulap sau chiar în cuptorul aragazului sau cuptorul cu microunde nepornit. Acest spațiu este închis și va crea condițiile necesare fermentării.
Acoperiți borcanul cu un prosop și înveliți-l. Fermentarea se produce la întuneric și căldură. Lăsați conținutul la fermentat 24-48 de ore. Depinde cât de cald este în casă.
Verificați borcanul să vedeți cum evoluează. Un semn că lichidul a fermentat este culoarea sa tulbure și bulele care s-au creat.
Deschideți capacul și mirosiți apa. Ea trebuie să emane o aromă acrișoară, ușor acidă, dar agreabilă. Nu trebuie să miroase urât.
Amestecați în borcan și apoi strecurați lichidul printr-o sită într-un recipient din sticlă, curat și uscat. Închideți recipientul complet și păstrați-l în frigider.
Cum se consumă rejuveleacul din semințe de in
Spre deosebire de alte tipuri de rejuveleac obținute din cereale de pildă, cel din semințe de in are o textură mai gelatinoasă.
Se pot consuma câte 60 ml pe zi. Este indicat să beți rejuveleacul în maxim 4-5 zile. Pe măsură ce stă, devine și mai acru.
Semințele de in rămase în urma strecurării nu se aruncă. Ele constituie în sine un aliment probiotic. Se păstrează tot în frigider. Le puteți consuma ca atare sau în preparate reci.
Nu este indicat să le puneți în preparate fierbinți, deoarece își vor pierde efectul probiotic.
Articole similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole utile pe această temă:
Vinul nemuririi, sau băutura fermentată a dacilor care întinerește corpul
Pâine din hrișcă fermentată – fără drojdie, fără ulei
Hidromel fermentat – tonic nutritiv, energizant și întineritor din POLEN, MIERE și drojdie (rețetă)
Cum să faci Rejuveleac – o băutură probiotică întineritoare (din orice cereală)
Sursă articol: Pensandoaocontrario, Mais facil que kefir, so misture a linhaca na agua: https://www.youtube.com/watch?v=san022m1ct0&ab_channel=pensandoaocontrario