Papanași la airfryer, fără zahăr și făină de grâu – diabet, keto, intoleranță la gluten
Dacă vă plac papanașii, încercați și rețeta mea. Am adaptat rețeta clasică pentru a fi adecvată și pentru cei care suferă de diabet, boala celiacă sau intoleranță la gluten.
Am folosit făină de cocos în loc de griș sau făină de grâu. De asemenea, am exclus zahărul și am pus stevia. Voi puteți îndulci cu ce vă permite dieta.
Mai trebuie să menționez că am folosit urdă, pentru că asta aveam în casă. Dar papanașii ies și mai buni cu brânză de vaci. Este important ca aceasta să fie scursă bine, să nu aibă zer.
Papanașii se pot coace în mai multe feluri: prăjiți în baie de ulei sau într-o tigaie care este doar unsă cu puțin ulei, la cuptor sau la airfryer. Aici vă prezint varianta la airfryer.
Cuprins
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete de papanași pe care le puteți încerca:
Papanași cu brânză dietetici, fierți nu prăjiți
Papanași cu mere fără zahăr – desert rapid și sățios
Papanași cu brânză dietetici, fierți nu prăjiți
Papanași fierți, cu hrișcă – rețetă dietetică, fără zahăr
Papanași dietetici din brânză și banană – desert fără făină, fără ouă, fără ulei sau zahăr
Papanași moldovenești fără zahăr și făină de grâu - rețetă
Ingrediente
- 430 g de brânză de vaci sau urdă (scursă)
- 2 ouă întregi
- 1 albuș (opțional)
- 25 g de unt (opțional)
- 3 linguri de făină de cocos
- 1 lingură de tărâțe de psyllium
- 1/2 pliculeț de praf de copt
- 20 de picături de stevia (sau alt îndulcitor)
- 1 lingură de xylitol sau eritritol
- 1 linguriță de esență de vanilie
- 4 linguri de stafide (opțional)
Mod preparare rețetă
- Puneți ouăle într-un bol și bateți-le cu telul până se fac spumă.
- Incorporați untul topit, îndulcitorul și esența de vanilie. Amestecați bine cu telul.
- Adăugați apoi brânza de vaci și amestecați bine cu telul până rezultă o compoziție fină. Dacă brânza este prea grunjoasă, o puteți pasa cu blenderul manual.
- Incorporați făina de cocos și praful de copt. Omogenizați cu o lingură sau cu o spatulă. La final se adaugă stafidele.
- Compoziția se lasă în frigider circa 30 de minute, apoi se formează papanașii. Dacă este prea moale, se mai adaugă făină de cocos.
- Eu am umezit palmele cu puțin ulei (merge și fără), am format papanașii și i-am pus pe hârtie de copt la airfryer, la 180 de grade Celsius. Când se rumenesc se întorc pe partea cealaltă. Durează circa 10-15 minute pe fiecare parte.
- Dacă nu aveți o friteuză în casă, puteți coace papanașii la cuptor, doar că va dura mai mult.
- Am făcut o porție și în tigaie, prăjiți în ulei. Aceștia sunt mai gustoși, mai fragezi, dar nu la fel de sănătoși precum cei făcuți în cuptor.