Sirop de Trandafiri de Casă – Rețetă, Utilizări, Beneficii

Deși este nevoie de foarte multe petale de trandafir pentru a face ulei, apă au sirop de trandafir, e de ajuns doar câteva picături pentru a beneficia de efectele aromatice și terapeutice ale acestora. Siropul de trandafir este un sirop simplu, iar rețeta de preparare este și mai ușoară. De regulă se folosesc cantități egale de apă și zahăr. Ingredientul secret este apa de trandafir.

Sirop de Trandafiri de Casă – Rețetă

Sirop de Trandafiri de Casă – Rețetă

Rețetă Sirop de Trandafir

Ingrediente:

• 1 kg de zahăr brun (sau alb)
• o cană de petale de trandafir roz închis, pentru mai multă culoare
• 500 ml de apă de izvor sau filtrată
• 500 ml de apă de trandafir (de consum)
• un plic de sare de lămâie
• arome preferate (coajă de lămâie, vanilie, scorțișoară)

Mod de preparare

Se pune apa la fiert, și după primul clocot, se pun petalele, curățate și spălate în prealabil. Se lasă să fiarbă aproximativ 5 minute. Când lichidul s-a făcut verde, se adaugă sarea de lămâie. Apa va deveni roșie. După ce au fiert, se scot petalele și se storc cu grijă în lichidul rezultat, apoi se aruncă. Licoarea rămâne în vas, și peste ea se adaugă zahărul. Se lasă să fiarbă la foc mic, până se leagă siropul.

În loc de apă de trandafir, se poate folosi tot apă simplă. Regula e să fie un kilogram de zahăr la un kg de apă. Se păstrează la frigider, timp de o lună. Un sirop mai subțire se poate face folosind mai multă apă.

Utilizări ale siropului de trandafir

Sirop de Trandafiri de Casă

Sirop de Trandafiri de Casă

Aroma trandafirului este subtilă, fină și delicată, și de aceea poate fi folosită la o varietate de produse: pentru a îndulci băuturi alcoolice, non-alcoolice și alte cocktail-uri florale, sau pentru aromatizarea deserturilor.

Siropul de trandafir poate fi îmbogățit cu orice altă aromă de ierburi, fructe și condimente preferate. Utilizările acestui sirop sunt nelimitate!

– Diluat cu apă rece (carbogazoasă) și gheață, siropul de trandafir poate fi o băutură răcoritoare de vară

– Se poate folosi ca topping colorat și aromat pentru înghețată, shake-uri cu lapte, salate de fructe sau alte deserturi preferate

– Se poate adăuga peste clătite sau la vafe la micul dejun

– Poate fi un îndulcitor deosebit pentru fasole gătită, mazăre sau un condiment pentru brânză sau alte creme, glazuri sau prăjituri
– Siropul de trandafir este un ingredient excelent pentru budinca de orez și caise uscate sau fistic

Sirop de trandafir – Beneficii 

Siropul de trandafir ne oferă toate beneficiile terapeutice ale trandafirului. Petalele de trandafir conțin vitamina A, C, D și E, precum și unele vitamine B. Acestea sunt de asemenea înzestrate cu antioxidanți puternici. Trandafirul este o floare medicinală calmată, care acționează ca un sedativ ușor, antidepresiv și tonic pentru îmbunătățirea stării de spirit.

Apa de trandafir are efecte antibacteriane și anti-inflamatoare, și poate fi utilizată pentru toate tipurile de boli de piele, de la acnee și coșuri, până la eczeme, psoriazis și arsuri solare.

Diabeticii și persoanele care vor să slăbească ar trebui să evite consumarea acestui produs.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.