Pâine din fulgi de ovăz 100% – fără drojdie, fără ulei

Cei dintre voi care aveți intoleranță la gluten sau boala celiacă, puteți încerca să înlocuiți pâinea din făină de grâu cu pâine din ovăz.

Nu este necesar să cumpărați făină de ovăz. Se pot folosi și banalii fulgi de ovăz, pe care îi găsim în magazine. Aceștia trebuie măcinați prin blender sau râșniță pentru a-i transforma într-o pulbere fină.

Pâine din fulgi de ovăz 100% - fără drojdie, fără ulei

Pâine din fulgi de ovăz 100% – fără drojdie, fără ulei

Dacă nu tolerați glutenul, cumpărați fulgi de ovăz care sunt certificați fără gluten, deoarece cei obișnuiți pot fi contaminați cu această proteină în momentul procesării sau ambalării.

Rețeta de pâine din fulgi de ovăz aparține Nicoletei Lupu, autoarea cărții de rețete fără alergeni „Pe Tărâmul lui Fără” și a fost publicată pe canalul ei de Youtube

Am încercat-o și eu. A mea a rămas ușor umedă, poate că ar fi trebuit să o coc mai mult timp, având cuptor pe gaz. Am constatat că în cuptorul pe gaz pâinea fără gluten se coace mai greu sau nu atât de bine ca în cuptoarele lectrice.

Însă rezultatul a fost bun. Vă recomand să o încercați și să o lăsați în cuptor minim 60 de minute.

Rețete similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete de pâine fără gluten pe care le puteți încerca acasă:

Pâine fără gluten, făcută din mei
Pâine fără gluten, din hrișcă și mere – dulce, sățioasă, super-sănătoasă!
Pâine din quinoa și ovăz – fără gluten, drojdie sau ulei
Pâine fără gluten, din hrișcă și ovăz

Paine din ovaz

Paine din ovaz

Paine din fulgi de ovaz - reteta fara gluten

Paine din fulgi de ovaz – reteta fara gluten

Paine din ovaz - reteta

Paine din ovaz – reteta

Pâine din fulgi de ovăz

Ingrediente
  

  • 300 g de fulgi de ovăz
  • 1 pliculeț de praf de copt
  • 26 g de tărâțe de psyllium
  • 5 g de sare
  • 5 g de bicarbonat de sodiu
  • 360 g de apă

Mod preparare rețetă
 

  • Măcinați tărâțele de psyllium prin râșnița electrică de cafea, cât mai fin. Transferați pulberea obținută într-un bol încăpător. Adăugați apa și amestecați cu telul foarte bine, pentru a sfărâma toate cocoloașele. Lăsați psyllium la înmuiat 10-15 minute, sau până când apa se transformă într-o gelatină.
  • Măcinați fulgii de ovăz cu ajutorul unui blender sau a râșniței, într-o făină fină. Puneți făina într-un bol. Adăugați sarea și praful de copt și amestecați bine cu telul.
  • Adăugați gelul de tărâțe de psyllium și amestecați energic cu telul, apoi frământați cu mâna, pentru a incorpora foarte bine toată făina. Trebuie să obțineți un aluat omogen,
  • Dați-i forma unei franzele sau a unei pâini rotunde, după preferință. Pulverizați-o cu puțină apă (cu un spray) și crestați-o deasupra cu cuțitul. Îi puteți pune și câteva semințe sau fulgi de ovăz întregi, pentru decor.
  • Așezați pâinea în tavă, pe hârtie de copt și dați-o în cuptorul preîncălzit la 200 de grade Celsius pentru 60 de minute.
  • Este gata când sună a gol dacă bateți în ea. Se lasă la răcit complet înainte de a o tăia. Acesta este un lucru obligatoriu cu toate tipurile de pâine care au tărâțe de psyllium. Dacă o tăiați caldă, se va înmuia și va arăta ca și cum ar fi crudă. De preferat este să o lăsați până a doua zi.

Notă

Această pâine poate fi făcut și cu bicarbonat de sodiu. În locul prafului de copt se folosesc 5 g de bicarbonat de sodiu, care trebuie stins cu 20 g de oțet de mere sau suc de lămâie.
Fulgii de ovăz pot fi înlocuiți cu fulgi din alte cereale, sau combinați cu alți fulgi: fulgi de quinoa, mei, secară, orz, grâu. 
Sursă rețetă: 100 de Ani, Pâine din 100% fulgi de ovăz vegană: https://www.youtube.com/watch?v=Ij4hzLNyq9s&ab_channel=100deAni%F0%9F%A4%8DPet%C4%83r%C3%A2mulluiF%C4%83r%C4%83

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.