Brioșe de post din făină integrală, fără zahăr

Aceste brioșe de post se prepară foarte ușor în casă. Sunt un desert sănătos și ceva mai dietetic decât deserturile clasice.

Pentru aluat am folosit făină integrală, iar în loc de zahăr am folosit banane și puțin eritritol. 

Briose de post din faina integrala, fara zahar

Briose de post din faina integrala, fara zahar

Îndulcitorul este opțional, dar dacă utilizați o cacao neagră, care este foarte amară, va trebui să îndulciți mai zdravăn aluatul.

Rețete similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete de brioșe de post fără zahăr pe care vă recomand să le încercați:

Brioșe cu portocale și ovăz – fără zahăr și făină de grâu
Brioșe din hrișcă și mere – fără gluten și zahăr
Brioșe cu afine fără zahăr, făină sau ulei (vegan)
Ai 2 banane și ovăz în casă? Fă aceste brioșe fără zahăr și făină!

Briose de post integrale

Briose de post integrale

Briose de post fara zahar - reteta

Briose de post fara zahar – reteta

Briose de post fara zahar

Briose de post fara zahar

Brioșe de post din făină integrală, fără zahăr

Categorie Dessert

Ingrediente
  

  • 175 g de făină integrală
  • 50 g de amidon (sau tot făină)
  • 1 1/2 banane
  • 65 g de ulei
  • 30 g de cacao neagră
  • 1 1/2 lingurițe de bicarbonatu de sodiu
  • 1 lingură de suc de lămâie (sau oțet)
  • 150 ml de apă minerală (apă plată sau lapte vegetal)
  • 100 g de eritritol (stevia sau alt îndulcitor, după gust)
  • esență de rom, vanilie etc.

Mod preparare rețetă
 

  • Bananele decojite se pasează cu furculița sau cu un blender, până se fac piure.
  • Peste piureul de banane se pune uleiul și se amestecă foarte bine cu telul, până când acesta se incorporează complet. La final se pune apa și esența dorită.
  • Într-un vas separat se amestecă ingredientele uscate, trecute prin sită: făina, amidonul, îndulcitorul și pudra de cacao.
  • Adăugați ingredientele uscate treptat în compoziția lichidă, amestecând constant cu telul.
  • Stingeți bicarbonatul cu zeama de lămâie sau oțet și adăugați-l în compoziție. Gustați dacă este suficient de dulce.
  • Cu o lingură, umpleți formele de brioșe pe jumătate sau pe trei sferturi. Nu le umpleți complet, deoarece vor da pe dinafară. Aluatul va crește destul de bine.
  • Eu am folosit forme de silicon pe care nu le-am mai uns cu ulei.
  • Așezați formele de brioșe în tava întinsă a cuptorului și dați tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius pentru circa 25-35 de minute. Depinde însă de cuptorul fiecăruia, cât de bine coace.

Notă

Aceste brioșe au un gust intens de ciocolată. Pot fi servite ca desert sau ca gustare. Sunt potrivite și la micul-dejun, alături de o ceașcă de cafea, lapte sau ceai. 
Le puteți pune și copiilor ca pachet la grădiniță sau la școală. Totuși, vă recomand ca la brioșele pentru copii să înlocuiți pudra de cacao cu pudră de roșcove. Aceasta nu conține cofeină și nu creează agitație sau hiperactivitate. 
În compoziție se pot pune și alte ingrediente, precum fructe proaspete tăiate sau fructe uscate, nuci, semințe etc. 
Eu am folosit inițial această rețetă la prepararea unui blat de tort de post

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.