Chiftele de post din quinoa, fără prăjeală – sursă bună de proteine

Quinoa este o pseudo-cereală mult îndrăgită, mai ales de vegani. O putem folosi cu precădere în perioada posturilor de peste an, când avem nevoie de un aport optim de proteină.

Din semințele de quinoa putem face diverse mâncăruri. Acestea se fierb la fel ca orezul. Se pot pune în salate, în ciorbe, în tocănițe, în compozițiile de burgeri sau chiftele.

Chiftele de post din quinoa - sursa bună de proteine

Imagine cu titlu sugestiv: Chiftele de post din quinoa – sursa bună de proteine: Edsel Little

Vă sugerez să încercați rețeta de chiftele de quinoa recomandată de Minuneanaturii.ro. deoarece nu necesită prăjire în ulei. 

Chiftelele din quinoa sunt hrănitoare și sățioase. Pot fi servite alături de o salată de verdețuri sau legume, cu sos de roșii, cu usturoi sau cu murături.

Sunt potrivite și ca gustare sănătoasă și nutritivă.

Quinoa – o proteină completă

Quinoa este una din cele mai bune surse de proteine vegetale. Este, de altfel, o proteină completă, în sensul că conține toți cei 9 aminoacizi esențiali pe care corpul nu îi poate produce.

Potrivit Harvard T.H. CHAN, 185 de grame de quinoa fiartă furnizează circa 8 g de proteine și 5 g de fibre.  Este de asemenea considerată o sursă bună de managn, fosfor, magneziu, acid folic și vitamina B1. 

Această sămânță, sau pseudo-cereală are o istorie de circa 5.000 de ani. Este o plantă antică, pe care locuitorii din America de Sud au cultivat-o pentru prima dată. Nu conține gluten, de aceea este preferată de multe persoane. 

Rețete similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete cu quinoa pe care vă recomand să le încercați:

Cum să faci negresă din quinoa – fără zahăr, făină, oua sau ulei, bogată în proteine
Pâine din quinoa și ovăz – fără gluten, drojdie sau ulei
Lipii din quinoa crudă – fără gluten și drojdie (doar 2 ingrediente de bază)
Pâine plată din quinoa – fără gluten, drojdie sau ulei

Chiftele de post din quinoa - rețetă

Categorie Main Course, Side Dish, Snack

Ingrediente
  

  • 1 cană de quinoa fiartă
  • 2 cartofi fierți
  • 1 legătură de pătrunjel
  • 1 legătură de mărar
  • 1 lingură de fulgi de drojdie inactivă
  • 1 lingură de semințe de in măcinate
  • 1 mână de semințe de dovleac măcinate
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 3 căței de usturoi zdrobit
  • sare, piper și mirodenii, după gust
  • semințe de susan, pentru decor

Mod preparare rețetă
 

  • Primul pas este spălarea temeinică a semințelor de quinoa. Se spală sub jet de apă de mai multe ori, pentru a îndepărta gustul amar.
  • Se pun apoi într-o cratiță împreună cu 3 măsuri de apă. Proporția este de 1:3 quinoa apă.
  • Quinoa se fierbe la foc redus, circa 25 de minute.
  • După ce s-a răcorit, se adaugă în ea restul ingredientelor. Verdețurile trebuie tocate înainte.
  • Amestecați totul foarte bine cu mâna, până rezultă o compoziție omogenă.
  • Modelați chiftelele în dimensiunea și forma dorită. Dacă vreți, le puteți da prin semințe de susan, pentru a le oferi o crustă crocantă.
  • Așezați-le în tava întinsă a cuptorului, tapetată cu hârtie de copt.
  • Se coc la 180 de grade Celsius pentru 30-40 de minute.

Notă

În compoziția acestor chiftele de quinoa se pot adăuga și alte legume. De asemenea, verdeața poate fi omisă dacă nu vă place. Puneți în schimb mirodeniile preferate.
Surse articol:
1. Minunea Naturii, Chiftele de quinoa: https://www.instagram.com/p/C4i09EWiK2f/?e=bfd542e7-8a22-485a-bd92-ebacdf9fa27d&g=5&img_index=1
2. Harvard T.H. CHAN, Quinoa: https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/food-features/quinoa/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.