Chiftele din soia – rețetă rapidă de post, la air fryer
O rețetă rapidă pentru zilele de post sunt aceste chiftele din soia. Am folosit texturat de soia granule, de la Inedit.
Am auzit că aceasta ar fi singura firmă din România care garantează că soia pe care o comercializează nu a fost modificată genetic.
Rețeta pe care v-o propun este foarte simplă și rapidă. Granulele de soia fierb foarte repede.
Chiftelele rezultate sunt bogate în proteine, hrănitoare, sățioase. Le puteți servi cu o garnitură din orez, piure, salate sau murături.
Cuprins
Chiftele din soia – rețetă
Ingrediente
- 100 g texturat de soia granule (vi le recomand pe acestea)
- 80 g de semințe de floarea-soarelui (vi le recomand pe acestea)
- ½ sfeclă roșie
- 1 cartof
- 2 morcovi
- 1 ceapă
- 3-4 linguri de ulei
- 3-4 căței de usturoi
- 100 g de făină de orez (pesmet, griș sau făină obișnuită)
- sare, piper, condimente după gust
Mod de preparare
Curățați legumele de coajă și tăiați-le bucăți mici. Puneți-le la fiert în apă până când se înmoaie.
Separat, puneți granulele de soia într-o crăticioară cu apă și puțină sare. Fierbeți-le 10 minute, având grijă să nu scadă apa. Trebuie să fie umflate și înmuiate.
Turnați-le într-o sită și clătiți-le sub jet de apă rece. Presați-le prin sită cu o lingură/paletă pentru a elimina excesul de lichid.
Transferați soia într-un bol încăpător. Adăugați legumele fierte (scurse bine de apă).
Puneți ceapa și usturoiul decojite și tăiate mărunt. Tot acum se adaugă semințele, sarea, piperul și condimentele.
Introduceți blenderul vertical și pasați bine ingredientele până rezultă o pastă.
Incorporați făina și amestecați bine. Compoziția trebuie să fie grosuță, dar lipicioasă. Se lasă la odihnit 10-20 de minute, apoi se pot modela chiftelele.
Eu am umezit palmele cu apă și așa am făcut chiftelele mai ușor.
Le-am copt la air fryer (cuptorul cu aer cald) la 170 de grade pentru 10-15 minute pe fiecare parte (pe grătar așternut cu hârtie de copt).
Sunt gata când s-au rumenit ușor deasupra. Voi le puteți coace în cuptorul obișnuit dacă nu aveți air fryer.
Se lasă la răcit complet înainte de servire. Aceste chiftele din soia au o crustă uscată și un interior moale.
Am făcut câteva și pe gril, uns cu puțin ulei. Se lasă focul la mic, fără capac. Bineînețeles, acestea sunt mai gustoase, deoarece au gust de ulei și de prăjeală.
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete de chiftele de post pe care le puteți încerca:
Chiftele de năut și leurdă – super-aromate și crocante!
Chiftele de post cu spanac și fasole – făcute la cuptor
Chiftele de post din cartofi și orez, la cuptor
Chiftele cu fasole și ciuperci – la fel de gustoase ca cele din carne!