Prăjitură pufoasă, fără gluten, cu nucă și ness – mai sănătoasă decât Tiramisu!
Această prăjitură fără gluten are un blat fraged și o cremă fină, cu aromă de ness. Blatul se face cu miez de nucă, iar crema cu mascarpone.
Dacă aveți intoleranță la gluten, puteți folosi amidon sau făină de orez pentru blat.

Prajitura fara gluten – cu nes si nuca: Freepik
Prăjitura seamănă cu celebrul Tiramisu, doar că este o variantă mai sănătoasă.
Prăjitură fără gluten cu nucă și ness – rețetă
Această rețetă este pentru o prăjitură mică, de circa 12 porții/bucăți.
Dacă vreți o prăjitură mai mare, dublați gramajul ingredientelor și folosiți o tavă mai mare.
Ingrediente pentru blat
- 4 ouă
- 130 g de nucă măcinată
- 80 g de zahăr
- 30 g de făină de orez sau amidon de porumb
- 10 g de praf de copt
Ingrediente pentru cremă
- 250 g de mascarpone
- 100 g de frișcă
- 100 g de zahăr pudră vanilat
- 100 g de nucă măcinată
- 3-4 lingurițe de ness
Mod de preparare
Pregătiți mai întâi blatul. Spargeți ouăle și separați albușurile de gălbenușuri. Bateți albușurile cu mixerul până se fac spumă.
Peste gălbenușuri se pune zahărul și se mixează puțin, până acestea se deschid la culoare și devin pufoase.
Adăugați spuma de gălbenușuri peste spuma de albușuri și amestecați ușor cu o spatulă sau cu o lingură de lemn. Incorporați apoi treptat nuca măcinată, făina sau amidonul și praful de copt.
Pregătiți o tavă de 22 x 19 cm și tapetați-o cu hârtie de copt. Turnați compoziția în ea și nivelați la suprafață. Introduceți tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius.
Lăsați blatul să stea în cuptor 30 de minute. Verificați cu o scobitoare dacă este copt bine.
Cât timp lăsați blatul la răcit, pregătiți crema. Puneți brânza mascarpone într-un bol. Bateți puțin cu mixerul până devine pufoasă. Adăugați zahărul pudră și ness-ul. Mixați din nou, pentru omogenizare.
Adăugați apoi frișca și amestecați ușor cu o paletă/spatulă (puteți utiliza o frișcă naturală făcută în casă din smântână grasă (28-30%), cu mixerul). Folosiți mișcări ușoare, de jos în sus, pentru a nu strica frișca. La final se incorporează nuca măcinată, omogenizând la fel de ușor compoziția.
Blatul răcit complet se taie puțin deasupra pentru a îndepărta acea „burtă” și a-l face drept.
Așezați blatul pe un platou și întindeți toată cantitatea de cremă. Nivelați frumos deasupra cu o spatulă.
Dați prăjitura la frigider pentru minim 30 de minute. Tăiați-o apoi pătrate și decorați-o pe deasupra cu ciocolată neagră rasă, cu nucă de cocos sau miez de nucă rumenite.
Note și sugestii
Această prăjitură cu nucă și ness este deosebit de gustoasă. Blatul este fraged, iar crema delicată, cu o aromă plăcută de ness.
Dacă vă place cafeaua, cu siguranță veți fi plăcut surprinși de gustul acestei prăjituri. Este ideală pentru sărbătorile de iarnă sau alte evenimente speciale în familie.
Este un desert destinat exclusiv adulților. Pentru a-l servi copiilor, va trebui să eliminați ness-ul din rețetă. Sau îl puteți înlocuiți cu mesquite, pudră de roșcove sau cacao.
Miezul de nucă poate fi înlocuit cu alune sau migdale măcinate.
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte deserturi cu cafea pe care le puteți încerca:
Cremă de ciocolată cu cafea – fără zahăr, fără făină, ouă sau lactate
Brioșe cu banane și cafea (vegan, fără zahăr, fără făină)
Spumă de cafea din 3 ingrediente: apă, zahăr și cafea
Dulceața de cafea – o tratație care înveselește inima (rețetă simplă)
Budincă de cafea – în varianta de post
Sursă rețetă: Rețete Ușoare, Prăjitură pufoasă cu nucă și cremă de ness: https://www.youtube.com/watch?v=RzHGks10e6s&ab_channel=Reteteusoare