Turtă dulce de post – rețetă fără zahăr și fără gluten
Turta dulce este unul din acele deserturi pe care unii le asociază cu vremea copilăriei.
Puțini știu că acest dulce se poate face foarte ușor în casă. Produsele din comerț conțin prea mult zahăr, grăsimi nesănătoase și aditivi.
Rețeta pe care v-o prezentăm mai jos se face fără făină (gluten), fără zahăr și fără lactate.
Este un desert minunat pentru cei care au diferite intoleranțe sau sensibilități alimentare.
Cuprins
Turtă dulce de post – rețetă
Ingrediente
- 100 g de făină de hrișcă (v-o recomand pe aceasta fără gluten)
- 100 g de migdale
- 2 linguri de semințe de in măcinate (vi le recomand pe acestea aurii)
- 6 linguri de apă caldă
- 100 g de curmale (vi le recomand pe acestea)
- 2 lingurițe de cacao
- 35 g de ulei de cocos lichid
- ½ linguriță de bicarbonat de sodiu (vi-l recomand pe acesta fără aluminiu)
- 1 lingură de oțet de mere sau suc de lămâie
- 2 lingurițe de mirodenii pentru turtă dulce (vă recomand acest amestec)
Mod de preparare
Începeți cu hidratarea curmalelor. Puneți-le într-un bol și turnați peste ele apă fierbinte. Lăsați-le la înmuiat 10-15 minute.
Puneți semințele de in măcinate într-un bol separat. Adăugați apa caldă și amestecați bine. Lăsați-le să se umfle și să se transforme în gel, circa 5 minute.
Măcinați apoi migdalele în robot/blender, până se transformă într-o pulbere fină.
Transferați-o într-un vas. Adăugați făina de hrișcă și restul ingredientelor uscate: pudra de cacao și mirodeniile. Amestecați bine cu un tel.
Măcinați fin curmalele cu un blende vertical și adăugați pasta rezultată peste ingredientele uscate. Puneți tot acum și gelul de semințe de in împreună cu uleiul de cocos și bicarbonatul stins.
Amestecați totul foarte bine cu o lingură de lemn, apoi frământați cu mâna. Trebuie să obțineți o cocă fermă și maleabilă.
Puneți aluatul pe o hârtie de copt și întindeți-l cu sucitorul într-o foaie. Întindeți aluatul în funcție de cât de groas vreți să fie bucățile de turtă dulce.
Decurați foaia de aluat cu formele dorite (pot fi inimioare, ursuleți, steluțe, brăduți, semilune etc.).
Dacă nu aveți o formă specială, decupați aluatul cu gura unui pahar mic sau cu un capac.
Așezați bucățile de turtă dulce în tava cuptorului, tapetată în prealabil cu hârtie de copt. Dați tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius. În circa 15-20 de minute, turta dulce ar trebui să fie coaptă. Esta gata când s-a uscat bine la suprafață.
Le puteți lăsa simple, sau le puteți deocra după preferință.
O sugestie ar fi să topiți puțină ciocolată neagră cu puțin ulei sau lapte vegetal și să ungeți turtele pe deasupra cu o pensulă înmuiată în ciocolată.
Presărați peste ele nucă sau migdale mărunțite, fulgi de cocos sau semințe.
Note și sugestii
Migdalele măcinate pot fi înlocuite cu făină de migdale sau cu nuci/semințe de floarea-soarelui măcinate.
Pudra de cacao poate fi înlocuită cu pudră de roșcove (carob), mai ales dacă faceți rețeta pentru copii.
În locul uleiului de cocos puteți folosi alt ulei cu gust neutru. Curmalele pot fi înlocuite cu stafide înmuiate și pasate.
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete de fursecuri fără gluten și fără zahăr:
Biscuiți din banane, nuci și cacao – doar 3 ingrediente!
Biscuiți din ovăz, fără zahăr – doar 3 ingrediente
Fursecuri cu dovleac și ovăz – fără zahăr, făină sau ulei
Sursă rețetă: The Healthy Vegan Kitchen, Healthy vegan gingerbread cookies for Christmas, the best gluten-free & sugar-free Christmas cokies: https://www.youtube.com/watch?v=4MdioeKvlXw&ab_channel=HealthyVeganKitchen