Prăjitură cu dovleac și gust de ciocolată – rețetă de post fără zahăr, gluten, ulei
Aveți un dovleac rătăcit prin frigider sau în congelator și nu știți ce să faceți cu el? Vă propunem o tartă de ciocolată delicioasă și deopotrivă sănătoasă!
Nu conține zahăr rafinat, făină de grâu, ouă sau lactate.
Este un desert potrivit pentru cei care au intoleranță la gluten, intoleranță la lactoză sau alte tipuri de alergii.
O recomandăm și celor care suferă de boli autoimune sau inflamatorii, în care zahărul, glutenul și lactatele de vacă pot agrava simptomele.
Nu în ultimul rând, poate fi inclus în dieta tuturor celor care vor să mănânce sănătos. Dulciuri nu trebuie să atentenze la sănătatea noastră.
Ce folos să ne bucurăm de gustul dulce dacă desertul respectiv este nesănătos?
Cuprins
Prăjitură de ciocolată de post – rețetă
Ingrediente
- 800 g de dovleac gătit
- 200 ml de lapte de cocos sau cremă de cocos (v-o recomand pe aceasta)
- 100 g de curmale (vi le recomand pe acestea la ofertă)
- 150 g de făină de orez (v-o recomand pe aceasta)
- 35 g de pudră de cacao
- ½ linguriță de bicarbonat de sodiu
- 1 lingură de oțet de mere (sau suc de lămâie)
- ½ linguriță de vanilie
- un praf de sare
Mod de preparare
Gătiți pulpa de dovleac după preferință – la aburi, în apă, la cuptor.
Înfierbântați laptele într-un ibric. Stingeți focul și adăugați curmalele. Lăsați-le la înmuiat 10 minute.
Dovleacul gătit și răcit se pune într-un vas încăpător. Se adaugă laptele și curmalele înmuiate și se pasează bine cu blenderul.
Trebuie să obțineți o compoziție fină, ca un piure. Incorporați apoi făina de orez, pudra de cacao, vanilia, sarea și bicarbonatul stins cu oțet.
Amestecați bine o spatulă sau cu telul. În cazul în care compoziția este prea lichidă, mai adăugați făină de orez. Depinde de cât de moale sau apos este dovleacul.
Transferați compoziția într-o tavă rotundă de 24 cm. Poate fi un inel detașabil sau o formă de tartă.
Dați tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius pentru 40 de minute. Chiar dacă prăjitura pare încă moale în centru, ea se va întări după răcire.
Scoateți tava din cuptor și lăsați tarta la răcit complet. Ulterior se introduce în frigider și se lasă până a doua zi.
Treceți cu cuțitul pe margini ca să desprindeți tarta de pereții tăvii apoi desfaceți inelul. Tăiați prăjitura ca pe tartă/tort, pătrate sau romburi.
Se păstrează la rece, într-o caserolă cu capac. Poate fi consumată într-o săptămână.
Note și sugestii
Rețeta originală este cu cartof dulce. Eu am folosit dovleac, care are o consistență similară.
De asemenea, am înlocuit pudra de cacao cu pudră de roșcove (carob), care este mai dulce și mai sănătoasă.
Am folosit lapte de cocos la conservă (de la Lidl), varianta grasă (cu un procent de 90% cocos).
Deasupra prăjiturii se pot pune nuci, alune, migdale, stafide sau fulgi de cocos (înainte de a o da la cuptor).
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete similare pe care le puteți încerca:
Tartă cu dovleac și mere, cu fulgi de ovăz – fără zahăr și făină
Tartă cu dovleac și semințe de in – fără zahăr, făină sau ulei
Budincă de dovleac și ovăz – mai rapidă și mai sănătoasă decât plăcinta tradițională cu dovleac
Sursă rețetă: The Healthy Vegan Kitchen, Nut-Free & Tofu-Free Vegan Chocolate Cheesecake – it’s gluten free & refined sugar free: https://www.youtube.com/watch?v=bCvI-_7Xgzw&t=3s&ab_channel=HealthyVeganKitchen