Blat de tort cu vanilie – fără gluten, ouă, lactoză sau ulei
Rețeta acestui blat de tort fără gluten este inspirată dintr-o rețetă postată pe site-ul Power Hungry.
Am făcut câteva modificări pentru a putea folosi blatul pentru un tort de post.
Față de rețeta originală am înlocuit apa cu lapte de cocos gras și am m adăugat tărâțe de psyllium pentru a obține un blat mai fraged și pufos.
Este o rețetă bună pentru cei care nu pot consuma blaturi sau prăjituri cu făină de cereale. Nu conține nici ulei sau alergeni – precum ouă sau lactoză.
Blat de tort fără gluten – rețetă
Ingrediente
- 300 g de făină de migdale
- 195 g de amidon de porumb
- 150 g de zahăr de cocos (sau alt îndulcitor)
- 2 linguri de semințe de in
- 2 linguri de tărâțe de psyllium
- 3 lingurițe de praf de copt
- 360 ml de lapte de cocos gras
- 2 lingurițe de extract de vanilie
- ½ linguriță de sare
Mod de preparare
Rețeta este foarte simplă. Măcinați mai întâi semințele de in și tărâțele de psyllium. Puteți folosi în acest scop o râșniță electrică de cafea.
Puneți-le într-un bol încăpător. Adăugați făina de migdale și amestecați bine cu un tel. Încercați să desfaceți bulgărașii, pentru a obține un amestec cât mai fin. Făina de migdale – ca și cea de in – au tendința să se aglomereze și să formeze cocoloașe.
Adăugați apoi amidonul, praful de copt și zahărul și amestecați bine.
Puneți extractul de vanilie în laptele de cocos, omogenizați și turnați-l peste amestecul de ingrediente uscate. Amestecați ușor cu telul. Nu exagerați. Trebuie doar să omogenizați ingredientele.
Compoziția este pentru trei blaturi subțiri, coapte într-un inel culinar de 22-24 cm. Dacă vreți puteți coace un singur blat, urmând a-l tăia în trei. Sau puteți coace 3 blaturi individuale.
Preîncălziți cuptorul la 180 de grade Celsius. Tapetați tava cu hârtie de copt, pe fund și pe margini. Ungeți-le cu puțin ulei ca să aibă mai multă stabilitate.
Turnați blatul în tavă și nivelați deasupra cu o spatulă. Bateți tava de masă de câteva ori. Cât se preîncălzește cuptorul, tărâțele de psyllium se vor umfla și vor lega mai bine aluatul. Veți vedea că acesta începe să facă niște bule, ca și cum ar crește.
Dați tava în cuptor și lăsați-o circa 35-40 de minute. Verificați centrul cu o scobitoare. Dacă aceasta iese curată, înseamnă că blatul s-a copt bine.
După ce s-a răcorit puțin, desfaceți inelul și scoateți blatul din tavă. Întoarceți-l invers și desprindeți hârtia de copt de pe fund. Lăsați-l să se răcească.
Coaceți în continuare celelalte blaturi, urmând aceleași instrucțiuni. Este posibil ca viitoarele blaturi să necesite un timp mai scurt de coacere.
Acest blat de tort fără gluten este foarte reușit. Este fraged dar totodată ferm încât să îl puteți tăia/manevra. Dacă vreți să îl păstrați moale, va trebui să îl înveliți în folie de plastic.
Sau îl puteți însiropa ușor în momentul în care asamblați tortul. Eu am folosit acest blat la prepararea unui tort de post cu cremă de caju.
Note și sugestii
Vă sfătuiesc să folosiți amidon din cartofi sau amidon de porumb nemodificat genetic.
Cantitatea de zahăr poate fi redusă sau înlocuită cu un îndulcitor mai slab caloric, precum stevia sau eritritol.
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete de blat fără gluten pe care le puteți încerca:
Aluat de tartă de post din ovăz fără gluten – cea mai simplă rețetă, fără ou, fără lactoză, fără ulei
Blat cu nucă și zero grame făină!
Tort cu ovăz și ciocolată (vegan, fără gluten, lactoză, zahăr, ulei)
Tort cu ananas – răcoritor, fără coacere, fără zahăr, gluten, lactoză sau ulei
Tort fără lactoză, gluten și zahăr (vegan)
Sursă rețetă: Camilla, Vanilla almond flour cake, Power Hungry: https://www.powerhungry.com/2020/04/14/vanilla-almond-flour-cake-vegan/