Pâine dulce cu cacao, din făină de hrișcă – fără gluten, fără lactoză

Un mare neajuns al persoanelor care au intoleranță la gluten sau la lactoză este că nu pot să se bucure de pâine, checuri, brioșe, plăcinte sau alte preparate tradiționale de acest fel.

Vestea bună este că în ultimii ani au apărut numeroase rețete de pâine și deserturi fără gluten, care pot fi făcute ușor în casă.

Paine dulce cu cacao, din faina de hrisca – fara gluten, fara lactoza

Paine dulce cu cacao, din faina de hrisca – fara gluten, fara lactoza: KamranAydinov

Nu aveți nevoie de ingrediente scumpe. Cele mai bune alegeri la capitolul făină fără gluten sunt făinurile din semințe.

De exemplu, făina de hrișcă, folosită la rețeta de mai jos, nu provine din cereale, ci din boabele de hrișcă. Acestea sunt considerate semințe sau pseudo-cereale.

În acest articol vă prezentăm o rețetă simplă de pâine fără gluten făcută cu făină de hrișcă, în varianta dulce. Conține cacao și arată ca un chec de ciocolată. 

Este un preparat cât se poate de sănătos și hrănitor. Nu conține gluten, lactoză, ouă sau alți alergeni.

Se face foarte repede. Trebuie doar să amestecați ingredientele. Aluatul nu necesită frământare, ci doar o perioadă minimă de dospire.

Făina de hrișcă se poate obține și din boabele de hrișcă uscate (maro la culoare), măcinate fin prin râșnița electrică de cafea.

Pâine dulce cu cacao, fără gluten – rețetă

Ingrediente

  • 200 g de făină de hrișcă
  • 20 g de pudră de cacao (sau roșcove)
  • 240 ml de apă călduță
  • 30 g de zahăr
  • 15 ml de ulei
  • 4 g de drojdie uscată
  • 4 g de sare

Mod de preparare

Amestecați într-un bol ingredientele uscate cu un tel: făina de hrișcă, zahărul și sarea. Puneți la final deasupra drojdia uscată.

Într-un vas separat amestecați apa și uleiul foarte bine, apoi turnați-le peste drojdie. Amestecați totul cu telul, până când compoziția devine fină și omogenă.

Acoperiți bolul cu o folie de plastic și lăsați aluatul la dospit 35-45 de minute într-un loc cald. Trebuie să crească aproape de două ori în volum.

După ce aluatul a stat la dospit, amestecați-l cu o spatulă pentru a dezumfla găurile formate.

Tapetați tava cu hârtie de copt pe fund și pe pereți. Hârtia de pe margini trebuie să fie mai înaltă ca să puteți scoate la urmă pâinea din tavă. Autoarea rețetei a folosit o tavă mică de pâine cu dimensiunea de 8 x 17,5 x 6 cm.

Nivelați aluatul deasupra într-un strat cât mai uniform. Dați tava în cuptorul preîncălzit la 200 de grade Celsius. După 20 de minute reduceți temperatura la 180 de grade și mai coaceți pâinea încă 10 minute.

După ce o scoateți din cuptor, lăsați-o să se răcorească 10 minute, apoi trageți de hârtie și scoateți pâinea din tavă.

Trebuie să aveți răbdare să se răcească de tot înainte de a o tăia. Cel mai bine este să o lăsați să stea peste noapte și să o feliați a doua zi. Poate fi ținută în frigider.

Sugestii de servire

Această pâine poate fi servită ca atare sau o puteți pune în toaster. Dacă o prăjiți, va avea un gust și mai bun. Se poate unge cu gem sau dulceață, cu unt, cu tahini, cremă de brânză, unt de arahide, cremă de ciocolată etc.

Sau o puteți mânca și cu fructe proaspete. Este bună și goală, pe post de desert sau gustare, fiind similară unui chec cu ciocolată.

Are o textură mai densă decât un chec obișnuit, din cauză că nu conține gluten. Din acest motiv este mai consistentă și mai sățioasă.

Dacă vreți să dați această pâine și copiilor, înlocuiți pudra de cacao cu pudră de roșcove (carob) deoarece acesta nu are cofeină.

Rețete similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete de pâine fără gluten:

Pâine de hrișcă și năut, bogată în fibre și proteine – fără gluten, fără ulei
Brioșe din hrișcă și mere – fără gluten și zahăr
Biscuiți din făină de hrișcă și cacao (fără gluten)
Clătite din hrișcă și banane – fără zahăr, gluten sau ouă (video)
Biscuiți din hrișcă, ovăz și mere (fără zahăr și gluten)

Sursă rețetă: LowKey Table, Pâine de ciocolată cu hrișcă, fără frământare, fără gluten: https://www.youtube.com/watch?v=-RpI7TPpH6k&ab_channel=LowKeyTable%28Vegan%2BGluten-Free%29

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.