Prăjitură cu cremă de lămâie – fără zahăr și făină

Deserturile pot fi sănătoase și hrănitoare dacă folosim ingredientele potrivite. Atunci când alegi să prepari prăjiturile în casă ai control deplin asupra compoziției lor.

Nu doar prăjiturile tradiționale cu mult zahăr și făină sunt gustoase, ci și cele mai dietetice, cum este rețeta de mai jos.

Prăjitura cu crema de lamaie fara zahar si faina

Prăjitura cu crema de lamaie fara zahar si faina: KamranAydinov

Această prăjitură cu cremă de lămâie nu are deloc zahăr rafinat, nici făină de grâu. Este un desert potrivit pentru dieta celor care au intoleranță la gluten. Poate fi consumat în porții mici și de către cei cu diabet.

Un alt avantaj este că se prepară rapid și fără mari bătăi de cap. Trebuie doar să amestecați ingredientele.

Prăjitură cu cremă de lămâie – rețetă

Ingrediente pentru bază:

  • 70 g de fulgi de ovăz
  • 50 g de fulgi de ovăz măcinați
  • 2 linguri de unt topit
  • 2 linguri de miere lichidă sau sirop de arțar
  • 2 linguri de apă sau sos de mere

Ingrediente pentru cremă:

  • 250 g de brânză de vaci (ricotta)
  • 250 g de iaurt grecesc
  • 2 ouă mari
  • 50 g de fulgi de ovăz măcinați
  • 80 ml de miere sau sirop de agave
  • 60 ml de suc de lămâie

Mod de preparare

Cât timp preparați prăjitura, preîncălziți cuptorul la 180 de grade Celsius. Pregătiți și tava, tapetând-o cu hârtie de copt (peste pereții formei). Autorul rețetei a folosit un vas de sticlă pătrat, de 20 cm.

Pentru a prepara baza, amestecați fulgii de ovăz întregi cu fulgii de ovăz măcinați într-un bol. Adăugați apoi ingredientele lichide: untul topit, îndulcitorul și apa (sau sosul de mere).

Amestecați bine. Transferați compoziția în tavă și presați-o cu degetele sau cu dosul unei linguri. Neteziți bine la suprafață. Dați tava în cuptor pentru 10 minute, apoi lăsați-o să se răcorească până facei crema.

Puneți brânza, iaurtul, îndulcitorul și sucul de lămâie într-un bol încăpător. Mixați până la omogenizare, apoi incorporați pe rând ouăle, mixând în continuare la viteză mică. La final se incorporează și ovăzul măcinat, mixând ușor. Nu bateți mult compoziția, decât până se incorporează toate ingredientele.

Turnați compoziția peste crusta din tavă. Înclinați-o dacă estenevoie pentru a ajuta la distribuirea acesteia într-un strat uniform.

Dați din nou tava în cuptor la 180 de grade Celsius pentru încă 25 de minute. Este gata când a devenit fermă la suprafață.

După ce s-a răcit complet se dă în frigider. Se lasă minim 3 ore să stea la rece. Dacă o veți lăsa până a doua zi va fi și mai bine. Se va închega complet și va devenit mai savuroasă.

Trageți de capetele hârtiei pentru a scoate prăjitura din tavă. O puteți tăia în 9 sau 16 pătrate egale.

Păstrați prăjitura în frigider. O puteți servi ca atare, sau cu diverse sosuri/gemuri de fructe.

Informații nutriționale

Dacă tăiați prăjitura în 9 pătrate, o porție (un pătrat) va avea aproximativ:

  • 200 de calorii
  • 7,4 g de grăsimi
  • 24,1 g de carbohidrați
  • 9,3 g de proteine

Rețete similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete de prăjitură cu lămâie fără zahăr și făină:

Prăjitură cu lămâie (fără gluten și zahăr)
Prăjitură de post cu lămâie – fără coacere și fără zahăr
Prăjitură cu lămâie fără zahăr și făină, pentru slăbit (keto)

Sursă rețetă: How to Cook Smarter, Healthy lemon cheesecake bars: https://www.youtube.com/watch?v=D72elxGfkYY&ab_channel=HowToCookSmarter

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.