Negresă sănătoasă, din 3 ingrediente – fără zahăr, făină, lactate sau ulei (vegan)

Negresa este una din cele mai îndrăgite prăjituri în întreaga lume. Prima rețetă tipărită datează din anul 1896, apărând într-o carte de gătit din Boston („Boston School Cooking Book”).

Chiar dacă nu este un desert tradițional, a prins ușor în diferite culturi. Există numeroase rețete și moduri de a prepara negresa, textura ei variind considerabil. Unii preferă o negresă mai densă și mai moale, alții una mai pufoasă și crescută.

Negresa sanatoasa, din 3 ingrediente – fara zahar, faina, lactate, ulei

Imagine sugestiva: Jo

În rândurile de mai jos vă prezentăm o rețetă foarte simplă de negresă sănătoasă. Se face doar din 3 ingrediente. Oricât de incredibil ar suna, nu conține făină, zahăr sau ulei.

Este o versiune extrem de diferită de varianta tradițională, dar nu mai puțin gustoasă. Dacă vă plac prăjiturile mai dense, aceasta va fi pe placul vostru.

Este un desert ușor, cu gust intens de ciocolată. Nu conține ingrediente procesate. Dulceața sa este 100% naturală.

Îl recomandăm persoanelor cu intoleranță la gluten și intoleranță la lactoză. Este potrivit pentru dietele vegane sau perioadele de post.

Negresă sănătoasă, din 3 ingrediente – rețetă

Nr. de porții: 16 bucăți
Durată totală de preparare: 40 de minute

Ingrediente

  • 4 banane coapte bine
  • 40 g de pudră de cacao
  • 167 g de unt de arahide

Mod de preparare

Rețeta este atât de simplă încât până se preîncălzește cuptorul compoziția este gata. Așadar, începeți prin aprinderea cuptorului. Lăsați-l să se încălzească la 175 de grade Celsius.

Pregătiți apoi tava în care veți coace negresa. Autoarea rețetei a folosit o formă pătrată de 20 cm. Voi puteți folosi chiar și un inel culinar, dacă vreți să dați negresei o formă rotundă.

Tapetați tava cu hârtie de copt. Hârtia trebuie să se răsfrângă și peste margini, pentru a putea scoate prăjitura mai ușor la final (dacă tava nu are pereți detașabili).

Decojiți bananele și rupeți-le bucăți. Puneți-le într-un mini-tocător sau robot. Mixați până se transformă într-un piure fin. În acest scop se poate utiliza și un blender vertical.

Adăugați untul de arahide și pudra de cacao. Mixați din nou, până rezultă o compoziție omogenă.

Gustați compoziția și dacă este nevoie, ajustați dulceața ei adăugând un îndulcitor preferat.

Turnați compoziția în tava pregătită. Nivelați la suprafață și dați-o în cuptor. După 30 de minute se poate scoate. Se lasă la răcit complet, apoi se porționează. O puteți tăia pătrate sau ca pe tort, dacă este în formă rotundă.

Note și sugestii

Bananele pot fi înlocuite în această rețetă cu pastă/piure de mere, dovleac sau cartof dulce. Însă aceste modificări vor schimba aroma și gradul de dulceață a prăjiturii.

Untul de arahide poate fi substituit de asemenea cu alte tipuri de unt de nuci (migdale, caju, sau chiar tahini).

În locul pudrei de cacao puteți utiliza pudră de roșcove (carob). Aceasta este în mod deosebit recomandată copiilor, deoarece nu are cofeină și nu dă agitație. Așadar, dacă vreți să dați această prăjitură celor mici, o alegere mai potrivită pentru ei este carobul.

Rețete similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete de negresă sănătoasă:

Negresă fără gluten și fără zahăr – cu banane și iaurt
Negresă fără gluten, zahăr sau ulei – cu fulgi de ovăz și banane
Negresă cu 50 de calorii per porție (fără zahăr și făină)
Negresă fără zahăr și fără făină din 2 ingrediente

Surse articole:

1. Sponge.co.uk, The history of brownies: https://www.sponge.co.uk/blog/2020/07/the-history-of-brownies
2. The Cooking Foodie, Healthy 3-ingredient brownies: https://www.thecookingfoodie.com/recipe/Healthy-3Ingredient-Brownies

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.