Prăjitură pufoasă cu prune și apă minerală
Această prăjitură pufoasă cu prune și apă minerală se pregătește în câteva minute. Nici nu veți simți că ați fost bucătăreasă!
Aveți nevoie de câteva ouă, apă minerală și niște fructe. Apa minerală este secretul care dă acestei prăjituri o textură pufoasă și deloc înecăcioasă.
Prăjitură pufoasă cu prune și apă minerală – rețetă
Ingrediente
- 5 ouă
- ½ lămâie
- 1 praf de sare
- 8 linguri de zahăr (sau eritritol)
- 8 linguri de apă minerală
- 2-3 linguri de iaurt sau smântână
- 5 linguri de ulei
- 1 linguriță de extract de vanilie
- 1 linguriță de esență de portocale
- 15 linguri de făină de grâu (sau făină universală fără gluten)
- 1 pliculeț de praf de copt (10 g)
- 10-15 prune
Mod de preparare
Spălați prunele, ștergeți-le bine de apă și tăiați-le în jumătăți. Scoateți sâmburii și dați-le deoparte. Noi am folosit prune coapte în tavă, care erau deja gătite și moi.
Spargeți ouăle și separați albușurile de gălbenușuri. Peste albușuri puneți zeama de lămâie și praful de sare. Bateți cu mixerul până obțineți o spumă albă.
Incorporați treptat zahărul mixând în continuare. Adăugați apoi gălbenușurile, apa minerală, laptele, uleiul și esențele. Mixați încă puțin, până la omogenizarea compoziției.
Adăugați apoi făina și praful de copt trecute prin sită. Amestecați cu o lingură de lemn sau cu o paletă de silicon, cu mișcări ușoare, de jos în sus.
Aprindeți cuptorul la 200 de grade Celsius. Tapetați o tavă cu hârtie de copt. Noi am folosi o tavă dreptunghiulară de 25 x 13,5 cm. Dacă folosiți o tavă mai mică, prăjitura va ieși mai înaltă.
Turnați compoziția în tavă și distribuiți-o uniform cu o lingură. Deasupra așezați jumătățile de prune din loc în loc, cu partea tăiată în sus. Acoperiți bine toată suprafața cu prune. Dacă vreți, le puteți tăia bucăți mai mici.
Dați tava în cuptor la 200 de grade Celsius. După 10 minute, reduceți temperatura la 180 de grade Celsius.
Prăjitura se coace foarte ușor. În 35 de minute este gata. Verificați însă cu scobitoarea înainte de a o scoate.
Note și sugestii
Puteți înlocui prunele cu orice alt tip de fructe, mai ales cele de sezon. Merg foarte bine merele, perele, caisele, piersicile, strugurii, gutuile, cireșele, vișinele etc.
În rețeta originală se foloseau 12 linguri de zahăr, însă noi le-am redus. Prăjitura a fost suficient de dulce și așa.
De asemenea, am crescut puțin cantitatea de făină, de la 13 linguri la 15 linguri. Iaurtul poate fi omis și înlocuit cu apă minerală (deci în total 10 linguri de apă minerală).
Dacă vă place gustul de ciocolată, puteți turna trei sferturi de compoziție în tavă, iar restul să îl amestecați cu 2 linguri de cacao dizolvată în prealabil cu puțin apă fierbinte. Turnați compoziția maro peste cea albă și faceți un model marmorat cu scobitoarea deasupra. Așezați apoi fructele.
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete de prăjitură pufoasă:
Prăjitură pufoasă cu mere și ovăz fără zahăr și făină (keto, diabet)
Prăjitură pufoasă și aromată cu pepene galben – desert turcesc cu puțin zahăr
Prăjitură pufoasă cu nucă de cocos, fără făină și ulei
Prăjitură pufoasă de post, cu suc de portocale
Sursă rețetă: Delicatese, Prăjitură marmorată cu apă minerală și cireșe: https://www.youtube.com/watch?v=hesYj53v7kA&ab_channel=Delicatese