Marmeladă fără zahăr din roadele toamnei: mere, pere și prune
Marmelada este un deliciu care trezește multora amintiri plăcute din copilărie. Bunicii noștri nu aveau metode complicate de preparare a conservelor pentru iarnă.
Nici nu foloseau aditivi sau conservanți chimici. De cele mai multe ori era suficientă fierberea îndelungată a alimentelor.
Cuprins
Fructe de sezon pentru marmeladă
În ceea ce privește marmelada, aceasta poate fi făcută dintr-un singur fruct sau din mai multe. Merele sunt obligatorii, deoarece acestea conțin o cantitate mare de pectină. Pentru cei care nu știu, pectina este o fibră care ajută la legarea gemurilor.
Dacă vă încântă ideea preparării unei marmelade asortate, încercați rețeta de mai jos.
Este propusă de „Grădina BIO Legumix” și conține trei tipuri de fructe: mere, pere și prune.
Autoarea rețetei spune că obișnuiește să culeagă toate tipurile de fructele care s-au copt în pomi și să le transforme în marmeladă. Uneori are și gutui, corcodușe sau chiar piersici de toamnă. În plus, sunt mai multe soiuri de mere, prune și pere care pot fi combinate.
Nu trebuie să folosiți un cântăr de precizie. Fructele pot fi utilizate în cantități egale.
Întrucât nu se folosește deloc zahăr, fructele din care faceți marmeladă trebuie să fie coapte foarte bine și să aibă dulceață.
Cum se face marmelada asortată fără zahăr
Spălați toate fructele selectate pentru rețetă. Tăiați-le și îndepărtați cotoarele cu semințele. Înlăturați și porțiunile stricate. Lăsați coaja pe ele, deoarece aceasta are multe fibre și vitamine.
Fructele pregătite se dau prin robot ca să se mărunțească bine. Sau le puteți da prin răzătoare.
Puneți toate fructele mărunțite într-o cratiță mare cu pereți groși. Amestecați bine cu o lingură de lemn. Așezați vasul pe aragaz la foc potrivit. Amestecați constant, pentru a evita lipirea fructelor de fund.
Fierbeți marmelada până când compoziția scade și ajunge cel puțin la jumătate din cantitate inițială. Cu cât o lăsați la fiert mai mult timp, cu atât mai închegată și mai aromată va fi.
Dacă vreți să faceți marmeladă, trebuie să vă înarmați de la început cu multă răbdare. Trebuie să vă alocați un timp special pentru această treabă. Procesul durează câteva ore bune, timp în care trebuie să stați lângă cratiți și să amestecați des în ea dacă vreți să nu se prindă de fund.
Cum să fierbi marmelada fără să stai continuu lângă cratiță
Autoarea rețetei a găsit o metodă prin care poate reduce timpul de amestecare în marmeladă.
După ce aceasta a scăzut puțin și s-a legat, se toarnă într-o tavă dreptunghiulară sau pătrată cu pereții înalți, iar tava se dă în cuptorul preîncălzit la 170 de grade Celsius, cu ventilație.
Va trebui să amestecați în tavă o dată la 20 de minute. Va prinde o pojghiță deasupra, iar pe margini se va arde ușor. Amestecați doar în mijloc.
Această metodă duce la pierderea unei cantități mici de marmeladă (care se arde sau se încheagă pe margini și este mai greu de recupera), însă salvează timp.
Marmelada clocotită se toarnă rapid în borcanele sterilizate. Se umplu bine și se înfiletează capacele strâns.
Borcanele cu marmeladă se pun în tava cuptorului și se mai dau în cuptor pentru încă un sfert de oră la 150 de grade Celsius. Se stinge focul și se lasă în cuptor până se răcesc complet.
Tava în care ați fiert marmelada se umple cu apă și se lasă la înmuiat peste noapte, pentru a o putea curăța mai ușor.
Borcanele desfăcute se păstrează în frigider.
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete asemănătoare:
Marmeladă de căpșuni fără zahăr și fără fierbere
Marmeladă fără zahăr – rețetă din fructe de sezon
Cum să faci gem de caise fără zahăr
Gem de pere și ghimbir, fără zahăr – bun și pentru diabetici
Gem de afine fără zahăr și fără fierbere – 3 ingrediente, 1 minut
Rețetă preluată din: Grădina BIO Legumix, Marmeladă fără zahăr și fără cântar cu fructele pe care le avem în grădină: https://www.youtube.com/watch?v=9begLYAJ8bc&ab_channel=GradinaBIOLegumix