6 deserturi/mic-dejun – sănătoase pentru intestin și prietenoase cu diabetul

Rețetele prezentate mai jos sunt în mod deosebit benefice pentru intestin.

Furnizează prebiotice, vitamine, fibre și carbohidrați complecși care îmbunătățesc digestia și hrănesc microbiomul.

6 deserturi benefice pentru intestin si prietenoase cu diabetul

Imagine sugestivă: 6 deserturi benefice pentru intestin si prietenoase cu diabetul: Topntp26

Microbiomul dictează starea de sănătate a întregului organism. Acesta a fost conectat cu creierul, cu apetitul, cu imunitatea și cu multe alte organe și sisteme.

6 rețete de desert/mic-dejun pentru intestin 

Aceste rețete pot fi incluse și în dieta celor care au diabet sau intoleranță la gluten (asigurați-vă că glutenul pe care îl folosiți este bio, necontaminat cu gluten). 

Budincă de chia – rețetă

Ingrediente

  • 125 ml de lapte vegetal
  • 2 linguri de semințe de chia
  • 2 lingurițe de sirop de arțar sau miere
  • ¼ linguriță de extract de vanilie
  • ¼ linguriță de scorțișoară
  • 75 g de banane
  • 1 lingură de nuci/migdale/alune tocate

Mod de preparare

Puneți laptele, siropul de arțar, vanilia și scorțișoara într-un bol înalt. Amestecați bine și adăugați semințele de chia. Omogenizați budinca și dați-o în frigider pentru 8 ore.

Este recomandat să o pregătiți de seara și să o lăsați peste noapte la rece. Dimineață veți avea o budincă bine închegată și aromată.

În momentul servirii se amestecă bine, apoi se decorează cu felii de banană și nuci deasupra.

Brioșe cu banană și ciocolată – rețetă

Ingrediente

  • 2 ouă mari
  • 2 banane mari
  • 135 g de fulgi de ovăz
  • 1 linguriță de praf de copt
  • ¼ linguriță de bicarbonat de sodiu
  • 50 g de zahăr brut
  • ¼ linguriță de sare
  • 3 linguri de ulei
  • 1 linguriță de extract de vanilie
  • ½ cană de chipsuri de ciocolată neagră

Mod de preparare

Preîncălziți cuptorul la 180 de grade Celsius. Puneți fulgii de ovăz într-un mini-robot și mixați până se fac pulbere. Puteți utiliza în acest scop și o râșniță electrică de cafea. Adăugați praful de copt, bicarbonatul și sarea.

Pulsați de câteva ori pentru omogenizare. Adăugați apoi ouăle, bananele, zahărul, uleiul și vanilia. Mixați până când bananele se pasează complet și rezultă o compoziție fină. La final se pun chipsurile de ciocolată și se amestecă ușor cu o lingură.

Se distribuie în forme de brioșe și se coc timp de 15-20 de minute. Faceți testul cu scobitoarea.

Terci de ovăz stil tiramisu – rețetă

Ingrediente

  • 360 ml de lapte vegetal fără zahăr
  • 240 g de iaurt grecesc
  • 130 g de fulgi de ovăz
  • 2 linguri de semințe de chia
  • 2 ½ linguri de sirop de arțar
  • 2 lingurițe de pudră de espresso instant
  • 1 ¼ lingurițe de pudră de cacao
  • 1 linguriță de extract de vanilie
  • ½ linguriță de sare

Mod de preparare

Amestecați laptele cu 60 g de iaur, 1 ½ linguri de sirop de arțar, pudra de espresso și vanilia într-un bol. Adăugați semințele de chia și fulgii de ovăz și omogenizați compoziția. Acoperiți vasul și dați-l la frigider pentru minim 4 ore.

Serviți acest „tiramisu” din ovăz cu o glazură obținută din amestecarea restului de iaurt și de sirop de arțar. Pudrați desertul cu cacao trecută prin sită.

Clătite din 2 ingrediente – rețetă

Ingrediente

  • 2 ouă mari
  • 1 banană potrivită

Mod de preparare

Această rețetă este foarte facilă și rapidă. Decojiți banana, rupeți-o și puneți-o în blender. Adăugați ouăle și mixați până rezultă o compoziție fină.

Ungeți tigaia cu puțin ulei. Când s-a încins puteți adăuga compoziția. Folosiți câte 2 linguri de compoziție pentru fiecare clătită (dacă le vreți mici).

Se coc pe o parte până se formează bule la suprafață, circa 2-4 minute. Se întorc cu o paletă subțire și se mai lasă încă 1-2 minute, sau până se rumenesc ușor.

Clătitele pot fi servite ca atare, sau cu diverse topping-uri.

Smoothie de fructe de pădure – rețetă

Ingrediente

  • 150 g de fructe de pădure congelate
  • 120 g de iaurt grecesc degresat fără zahăr
  • 1 banană
  • ¼ avocado
  • 170 ml de apă
  • 2 linguri de nuci mărunțite

Mod de preparare

Puneți toate ingredientele în blender și mixați câteva secunde, până când rezultă un suc fin și cremos. Ajustați cantitatea de apă dacă sucul este prea gros.

Ovăz la cuptor cu pere – rețetă

Ingrediente

  • 180 g de fulgi de ovăz
  • 75 g de nuci tocate
  • 2 pere tăiate cubulețe
  • 480 ml de lapte vegetal (sau lapte de vacă 2%)
  • 250 g de iaurt grecesc
  • 80 g de sirop de arțar
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 1 linguriță de praf de copt
  • ¾ linguriță de sare
  • 1 linguriță de extract de vanilie
  • 2 lingurițe de scorțișoară măcinată
  • ¼ linguriță de nucșoară măcinată
  • ¼ linguriță de cuișoare măcinate

Mod de preparare

Preîncălziți cuptorul la 190 de grade Celsius. Ungeți o tavă de 22 cm. cu ulei sau unt. Amestecați fulgii de ovăz cu praful de copt, nucile și mirodeniile într-un bol.

Separat, amestecați laptele, iaurtul, siropul de arțar, uleiul și vanilia. Turnați amestecul lichid peste ingredientele uscate și amestecați bine. La final se adaugă perele tăiate și se omogenizează ușor.

Turnați compoziția în tava pregătită și nivelați. Coaceți tarta circa 45-60 de minute, sau până trece testul scobitorii. Se poate servi cu iaurt deasupra.  

Rețete similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete pentru diabet.

Rețete preluate din: Dillon Evans, Jessica Ball, 15 gut-healthy, diabetes-friendly breakfast recipes, Eating Well: https://www.eatingwell.com/gallery/8058230/gut-healthy-diabetes-friendly-breakfasts/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.