Cum să faci gem de caise fără zahăr

Gemul de caise are un parfum deosebit și o aromă cuceritoare de la prima degustare. Mulți îl asociază cu gustul copilăriei.

Dacă vreți o dulceață sănătoasă, fără zahăr, vă recomand să încercați rețeta de mai jos. Este propusă de Lena din Rusia – o autoare de deserturi fără zahăr.

Cum sa faci gem de caise fara zahar

Cum sa faci gem de caise fara zahar

Face acest gem de caise fără zahăr de câțiva ani buni. Într-un clip recent a dezvăluit toate secretele preparării acestei delicatese. După metoda ei veți putea păstra gemul un an de zile fără probleme.

Recomandăm rețeta celor care au renunțat la zahăr, celor care urmează o dietă sănătoasă sau țin cură de slăbire. Poate fi adecvat și pentru diabetici, în cantități moderate.

Spre deosebire de gemul tradițional, în care trebuie să pui zahăr cât cel puțin jumătate din cantitatea de fruct, acest gem are mai puține calorii. Din acest motiv poate fi un desert minunat pentru persoanele care au probleme cu greutatea.

100 de grame din gemul preparat după metoda de mai jos au doar 4 de calorii și 8,9 carbohidrați.

Gem de caise fără zahăr – rețetă

Ingrediente

  • 1,5 kg de caise fără sâmburi
  • sucul de la ½ lămâie (sau ½ linguriță de sare de lâmâie)

Mod de preparare

Primul pas este să spălați fructele și să scoateți sâmburii.

Fructele desfăcute în două se pun într-o cratiță antiaderentă, încăpătoare. Peste ele se pune sucul de lămâie proaspăt stors.

Zeama de lămâie are dublu rol: menține culoarea portocalie a fructelor și ajută la conservarea gemului.

Dacă nu aveți lămâi în casă, puteți folosi sare de lămâie (acid citric).

Așezați cratița pe aragaz la foc mic. Amestecați din când în când cu o lingură de lemn.

Autoarea rețetei recomandă fierberea gemului de caise la o temperatură de 90 de grade, pentru a nu degrada prea mult vitaminele din fruct. Astfel veți obține un preparat cu o valoare nutrițională mai mare.

Cât timp fierbe gemul, pregătiți borcanele în care veți pune gemul.

Acestea trebuie să fie curate și uscate. Secretul pentru reușita acestui gem este sterilizarea tuturor ustensilelor cu care gemul va intra în contact. Asta înseamnă borcane, capace și lingurile folosite.

Așadar, puneți borcanele, capacele și o lingură pe grătarul din cuptor.

Lăsați-le la o temperatură de 120 de grade Celsius minim 20 de minute. Este bine să le lăsați în cuptor până când e gata gemul.

Gemul de caise trebuie fiert până când lichidul s-a evaporat și compoziția este legată ca o pastă.

Este gata când fructele s-au înmuiat complet și gemul a căpătat o consistență cremoasă.

Scoateți cu grijă grătarul din cuptor și așezați-l pe masă, pe un prosop gros sau pe un tocător de lemn.

Gemul fierbinte se pune imediat în borcane, cât acestea sunt firbinți. Se transferă cu lingura fierbinte, folosind o mănușă. Borcanele se umplu complet.

Înfiletați repete capacele și strângeți-le bine, ajutându-vă de un prosop subțire. Dacă nu le puteți strânge prea tare, nu vă faceți griji. Acoperiți-le cu o pătură și lăsați-le să se răcească la temperatura camerei.

A doua zi se pot strânge mai bine. Se depozitează în cămară sau în alt loc întunecos și răcoros. Se deschide câte unul, la nevoie. Este indicat să folosiți borcane mici, care se termină mai repede.

Gemul de caise fără zahăr are o consistență moale. Este ca o cremă. După deschidere se păstrează în frigider. După ce stă câteva ore la rece, se mai întărește.

Note și sugestii

Cel mai probabil are un gust acrișor, însă depinde de cât de coapte au fost caisele și de soiul lor.

Dacă găsiți gemul prea acru pentru gustul vostru, autoarea recomandă adăugarea unei lingurițe de miere direct în borcan. Amestecați bine și consumați. Celor care preferă gustul acru le va plăcea acest gem și fără miere sau alt îndulcitor.

După această rețetă se poate face gem fără zahăr și din alte fructe, precum prune, piersici, mere sau fructe de pădure. Durata de fierbere poate să difere, în funcție  de cantitatea de apă din fructe.

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete de gem fără zahăr:

Gem de afine fără zahăr și fără fierbere – 3 ingrediente, 1 minut
Gem de pere și ghimbir, fără zahăr – bun și pentru diabetici
Gem de măceșe fără zahăr, bun și pentru diabetici – rețetă și beneficii

Rețetă preluată din: Лена ПП Кондитер, Gem sănătos fără zahăr pentru iarnă, scăzut în calorii: https://www.youtube.com/watch?v=e7KUFMDMA5c&ab_channel=%D0%9B%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D0%9F%D0%9F%D0%9A%D0%BE%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B5%D1%80

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.