Tort răcoritor cu ovăz și smântână, fără zahăr și gluten (fără coacere în cuptor)

Acest tort cu ovăz și smântână este ideal pentru zilele călduroase de vară. Nu necesită coacere în cuptor, întrucât nu are blat tradițional, cu făină.

Este un desert potrivit pentru dieta keto, dieta diabeticilor și dieta celor care au intoleranță la gluten.

Tort racoritor cu ovaz si smantana, fara zahar si gluten - fara coacere în cuptor

Tort racoritor cu ovaz si smantana, fara zahar si gluten – fara coacere în cuptor: Freepik.com

Poate fi adaptat și pentru cei cu intoleranță la lactoză dacă se va folosi smântână de cocos sau iaurt de cocos.

Tort cu ovăz și smântână – rețetă

Ingrediente pentru bază:

  • 300 g de fulgi de ovăz
  • 150 g de unt
  • 2 linguri de făină de migdale
  • 1 linguriță de stevia

Ingrediente pentru cremă:

  • 400 g de smântână
  • 2 ouă
  • 2 linguri de făină de migdale
  • ½ linguriță de stevia
  • 1 linguriță de vanilie

Mod de preparare

Puneți fulgii de ovăz într-un mini-robot sau în râșnița electrică și măcinați-i fin.

Transferați făina rezultată într-un bol. Adăugați un praf de sare și stevia. Amestecați cu telul.

Dați bucata de unt prin răzătoarea cu găuri mari, direct în bol. Frământați apoi cu mâinile, până când ovăzul este bine îmbrăcat cu unt. Compoziția trebuie să fie sfărâmicioasă.

Transferați-o într-o tigaie și lăsați-o pe foc câteva minute, cât să se prăjească puțin. Amestecați des. Adăugați la final făina de migdale/cocos. Când compoziția s-a uscat și arată ca un pesmet, puneți-o într-un bol și lăsați-o la răcorit.

Între timp, pregătiți crema. Puneți smântâna, ouăle, stevia și făina de migdale vanilia într-o crăticioară. Amestecați bine ingredientele cu telul.

Așezați vasul pe aragaz la foc mic. Când a început să clocotească, dați focul la mic și  fierbeți crema până se îngroașă. La final trebuie să arate ca o frișcă.

Acum că aveți pregătite toate componentele tortului, îl puteți monta. Împărțiți cantitatea de pesmet și cantitatea de cremă în 3 părți egale, pentru 3 straturi.

Autoarea rețetei a folosit un inel culinar de 18-20 cm. Ungeți fundul și marginile formei cu puțin unt. Puneți o parte din pesmet și presați-l bine cu dostul lingurii, apoi cu un pahar. Trebuie să obțineți o bază compactă.

Puneți deasupra o parte din cantitatea de cremă și nivelați cu lingura. Presărați deasupra încă o parte de pesmet și distribuiți-le uniform. Puneți din nou un strat de cremă, apoi ultimul strat de pesmet. La final puneți crema și nivelați frumos. Se poate decora cu fulgi de migdale sau cu fructe.

Dați tortul la frigider și lăsați-l să stea la rece peste noapte sau minim2 ore.

Este un tort moale și delicat. Este ușor dulce și aromat. Contrastul dintre pesmetul prăjit și crema fină și acrișoară este cuceritor.

Note și sugestii

Făina de migdale folosită ca agent de îngroșare/legare pentru bază și cremă poate fi înlocuită cu făină de cocos sau făină de ovăz (fulgi măcinați).

De asemenea, baza poate fi făcută din fulgi de hrișcă, mei sau alte cereale/semințe care nu conțin gluten.

Informații nutriționale

Valorile nutriționale pentru 100 de grame de acest tort:

  • 344,15 kilocalorii
  • 7,13 g de proteine
  • 25,91 g de grăsimi
  • 22,67 g de carbohidrați

Rețete similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete de tort fără zahăr și gluten:

Tort dietetic cu blat din ovăz și cremă de iaurt (fără zahăr)
Tort de morcov – fără zahăr, fără făină, fără ulei, fără foc
Tort din ovăz și iaurt, fără zahăr și făină – desert rapid și sănătos
Tort fără lactoză, gluten și zahăr (vegan)

Sursă articol: Gătit Acasă, Tort rece fără coacere! Fără zahăr, fără făină de grâu: https://www.youtube.com/watch?v=cj7OJ8sHRvA&ab_channel=KochenzuHause

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.