Pâine crocantă din ovăz și semințe – fără făină, fără gluten
Această pâine crocantă și ovăz și semințe este potrivită pentru cei care nu pot mânca pâine obișnuită.
Mai precis, poate fi servită de persoanele cu intoleranță la gluten.
Se prepară foarte repede și ușor. Trebuie doar să amestecați ingredientele. Rețeta conține două ingrediente de bază: fulgi de ovăz și semințe.
Cuprins
Pâine crocantă din ovăz și semințe – rețetă
Ingrediente
- 70 g de fulgi de ovăz fini
- 70 g de fulgi de ovăz măcinați
- 1 linguriță de sare
- 210 ml de apă caldă
- 3 linguri de ulei
- 110 g de semințe
Mod de preparare
Pentru această rețetă trebuie să folosiți 70 g de fulgi de ovăz întregi și 70 g de fulgi de ovăz măcinați sub formă de făină. Puteți folosi în acest scop râșnița electrică de cafea sau un mini-tocător/robot.
Puneți fulgii de ovăz întregi și cei măcinați într-un bol. Adăugați 70 g de semințe. Puteți folosi un amestec de semințe de floarea-soarelui, susan, in și dovleac. Sau puteți folosi doar un singur tip de semințe, în funcție de ce aveți în casă.
Adăugați sarea și amestecați bine ingredientele. Turnați apa caldă și uleiul. Omogenizați bine compoziția.
Acoperiți vasul cu un capac sau cu un prosop și lăsați compoziția în repaos 30-60 de minute. În acest interval, ovăzul va absorbi apa și se va hidrata complet. Veți obține un aluat moale și lipicios. Nu-l veți putea manevra cu mâna.
Tapetați tava cuptorului cu hârtie de copt. Transferați aluatul în tavă și întindeți-l cu o paletă sau cu dosul unei linguri într-o foaie subțire, uniformă. Înmuiați paleta/lingura în apă ocazional pentru a întinde mai ușor aluatul.
La final, presărați restul de semințe deasupra foii, distribuindu-le uniform. Presați-le puțin cu degetele, ca să se lipească de foaie și să nu cadă după coacere.
Dați tava în cuptorul preîncălzit la 170 d egrade Celsius, cu căldură sus și jos. Autoarea rețetei a lăsat tava în cuptor 20 de minute, apoi a scos-o și a porționat foaia în bucăți dreptunghiulare (ca niște biscuiți lungi).
A dat din nou tava în cuptor și a mai lăsat-o jumătate de oră.
După ce scoateți tava, trageți cu mâna de hârtie pentru a scoate pâinicile. Lăsați-le la răcit, apoi rupeți-le pe linia tăieturii.
Pâinicile sunt uscate bine și crocante.
Note și sugestii
Aceste pâinici pot fi făcute și sub formă rotundă, dacă decupați foaia cu un cerc.
Dacă vreți să obțineți biscuiți, nu mai tăiați deloc foaia, ci rupeți-o bucăți după ce s-a copt și s-a răcit.
În cazul în care pâinicile se înmoaie, le puteți pune în toaster și vor deveni din nou crocante.
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete de pâinici uscate, fără gluten:
Pâine din semințe de in, fără făină – rețetă din 3 ingrediente
Pâinici din ovăz și susan – fără gluten
Crackers fără gluten – cu nuci și rozmarin
Pâinici uscate în cuptor, din legume și semințe
Sursă articol: Weltverborgen, Pâine crocantă în 30 de minute fără făină: https://www.youtube.com/watch?v=D97bBkWHwiA&ab_channel=Weltverborgen