Mâncare libaneză de fasole verde și roșii – rețetă de post
Acest preparat este de origine libaneză și se numește „Loubieh Bzeit” și înseamnă „Fasole verde în ulei de măsline și sos de roșii”.
Rețeta este foarte simplă și nu diferă aproape deloc de bucătăria noastră. Este una din cele mai gustoase mâncăruri vegane care poate fi servită în zilele de post.
Autoarea rețetei de mai jos spune că are un gust mai bun atunci când este servită rece. Din acest punct de vedere, poate fi o mâncare ideală pentru zilele călduroase de vară.
Cuprins
Mâncare de fasole verde și roșii – rețetă
Ingrediente
- 500 g de fasole verde
- 4 roșii medii
- 60 ml de ulei de măsline
- 1 ½ cepe medii
- 1 lingură cu vârf de pastă de roșii
- 1 lingură de sare
- 1 linguriță de boia de ardei (paprika)
- 700 ml de apă
Mod de preparare
Spălați sau clătiți fasolea verde. Rupeți păstăile în trei sau în patru, în funcție de cât de lungi sunt. Bucățile trebuie să fie cam de dimensiunea degetului mic.
Curățați cepele de coajă și tăiați-le mărunt sau mai mașcat, după preferință. Spălați roșiile și tăiați-le pe fiecare în sferturi (8 bucăți).
Puneți uleiul la încins într-o cratiță. Adăugați ceapa și sarea. Se pot pune și 2-3 căței de usturoi, dacă este pe gustul vostru.
Amestecați și căliți la foc potrivit până când capătă o culoare aurie. Adăugați apoi fasolea verde și amestecați ușor cu o lingură de lemn.
Amestecați des. Fierbeți fasolea 5-6 minute la foc potrivit, până când aceasta se închide la culoare.
Adăugați apoi roșile tăiate. Fierbeți totul încă un sfert de oră. Amestecați ocazional ca să nu se prindă de cratiță.
Puneți apoi pasta de tomate, pentru un gust mai bogat și o culoare mai intensă. Adăugați paprika sau pudra de boia de ardei și turnați apa.
Amestecați bine. După 3 minute, puneți capacul și fierbeți mâncarea timp de 60 de minute.
Amestecați ocazional. Dacă după o oră fasolea nu este suficient de fragedă, lăsați-o să mai fiarbă un sfert de oră, sau până când s-a înmuiat complet.
Chiar dacă apa a scăzut, mâncarea este încă suficient de zemoasă.
Lăsați-o să se răcească de tot, sau serviți-o cât e caldă. Poate fi reîncălzită și consumată la prânz sau la cină.
Se servește cu lingura, în boluri sau farfurii potrivit de adânci. Înmuiați pită cu sos. Serviți-o dacă vreți cu legume suplimentare, precum castraveți și ardei verzi proaspeți, tăiații fâșii.
Dacă o puneți într-o caserolă de sticlă și o luați la serviciu, va fi o mâncare excelentă pentru masa de prânz, hrănitoare și gustoasă.
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete din bucătăria indiană pe care le puteți încerca:
Mâncare de fasole în sos de roșii – rețetă libaneză
Supă de linte și lămâie, în stil libanez – rețetă de post
Sărmăluțe libaneze umplute cu brânză și macerate în ulei de măsline
Sos libanez de usturoi – fin ca o maioneză
Sursă articol: Nour Cooks Lebanese, The best authentic lebanese vegan Loubieh Bzeit / Green beans in olive oil & tomato sauce: https://www.youtube.com/watch?v=L84Db608B2U&ab_channel=NourCooksLebanese