Tort fără lactoză, gluten și zahăr (vegan)

Acest tort fără lactoză, gluten și zahăr este recomandat tuturor celor care au anumite sensibilități sau intoleranțe alimentare.

Nu conține lactate de vacă, nici făină sau zahăr rafinat. Nu are nici măcar ulei. Este vegan, natural și foarte sănătos.

Tort fara lactoza, gluten si zahar (vegan)

Imagine cu titlu sugestiv: adriennf

Poate fi dat și copiilor. Însă în cazul lor, este indicat să înlocuiți pudra de cacao cu pudră de roșcove (carob).

Tort fără lactoză, gluten și zahăr – rețetă

Ingrediente pentru bază

  • 130 g de migdale sau nuci
  • 250 g de curmale sau stafide
  • 2 linguri de apă

Ingrediente pentru crema de cacao

  • ½ kg de banane
  • 10 g de cacao
  • 5 g de agar-agar
  • 1 linguriță de esență de rom

Ingrediente pentru crema albă

  • 500 g de iaurt de cocos sau soia
  • 5 g de agar-agar
  • 1 linguriță de esență de vanilie
  • 1 linguriță de miere

Mod de preparare

Începeți cu prepararea cremei de cacao. Decojiți bananele, rupeți-le și puneți-le în vasul blenderul.

Adăugați pudra de cacao, pulberea de agar și esența de rom. Mixați până când bananele se mărunțesc complet și rezultă o cremă fină. Ajutați-vă de o lingură în timpul mixării pentru a ajuta blenderul.

Transferați crema într-o crăticioară și puneți-o pe aragaz, la foc mic. Amestecați continuu, până gelatina se activează și crema se îngroașă. Lăsați crema să se răcească.

Pregătiți acum baza tortului. Măcinați migdalele/nucile prin robotului cu lama S, până se fac făină. Transferați-le într-un bol. Măcinați apoi curmalele cu apa în același robot, până se fac pastă. Adăugați-le peste migdalele măcinate și amestecați bine cu mâna. Trebuie să obțineți o masă compactă, lipicioasă.

Puneți-o într-un inel culinar, tapetat cu hârtie de copt. Autoarea rețetei a folosit o formă rotundă de 18 cm. Merge și o tavă de 20 de cm., dar tortul nu va ieși foarte înalt.

Presați compoziția cu degetele, distribuind-o într-un strat uniform. Vă puteți ajuta de dosul unui pahar sau a unei linguri pentru a întinde pasta și a obține un strat cât mai compact.

Turnați crema de banane și cacao peste bază și nivelați. Dați tava în frigider până pregătiți următorul strat. Trebuie să stea minim o oră la rece, pentru ca gelatina să își facă treaba și crema să se închege.

Pentru ultima cremă, de culoare albă, amestecați iaurtul cu gelatina agar și esența de vanilie într-o crăticioară. Așezați vasul pe foc și fierbeți la foc mic timp de 3-5 minute. Adăugați la final mierea (sau alt îndulcitor, după preferință).

După ce crema s-a îngroșat, se toarnă peste stratul maro din tavă. Nivelați și dați din nou tortul la frigider, să se închege și ultimul strat.

Dacă vreți ca tortul să aibă un aspect mai festiv, decorați-l cu ciocolată topită sau rasă fin.

Acest tort trebuie consumat câte mai repede, deoarece nu are nici zahăr, nici alte ingrediente conservante. Rezistă la frigider în jur de 3-4 zile.

Rețete similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete de tort fără zahăr și gluten:

Tort de ciocolată fără gluten și lactoză (pentru grupele sangvine 0, A, AB)
Tort de mere și mei – fără gluten și lactate, bogat în minerale
Tort de morcov – fără zahăr, fără făină, fără ulei, fără foc

Sursă articol: D&A Videoricette Per I Gruppi Sanguigni, Prăjitură la rece fără zahăr: https://www.videoricettepergruppisanguigni.com/blogs/le-videoricette/torte-fredde-senza-zucchero-dolci-senza-cottura-torta-allo-yogurt-e-cacao-torta-all-ananas

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.