1 banană, 1 pahar de iaurt și fulgi de ovăz – gogoși la cuptor fără zahăr și gluten
Chiar dacă nu conțin făină, nici zahăr sau ulei, aceste gogoși sunt destul de reușite.
Au o textură moale și o dulceață naturală moderată, dată de banană.
Cuprins
Cum să faci gogoși fără gluten și fără prăjeală
Gogoșile din ovăz sunt potrivite pentru copii și pentru adulții care au diabet sau intoleranță la gluten, țin cură de slăbire sau urmează o dietă sănătoasă, fără zahăr.
Comparativ cu gogoșile clasice, făcute cu făină, zahăr și prăjeală, acestea au un conținut redus de calorii și carbohidrați. Sunt de asemenea mai bogate în fibre și nutrienți.
Nefiind pufoase ca cele din făină albă, sunt mai consistente și sățioase. Nefiind un desert cu zahăr rafinat, poate fi servit și în locul unei mesei, de pildă la prânz.
Metoda de preparare este foarte simplă. Trebuie doar să amestecați ingredientele și să coaceți compoziția. Autoarea rețetei a folosit cuptorul cu microunde. În 2 minute gogoșile erau gata!
Gogoși la cuptor din ovăz, fără zahăr – rețetă
Ingrediente
- 120 g de fulgi de ovăz fini
- 1 banană
- 125 g de iaurt
- 1 linguriță de praf de copt
Mod de preparare
Începeți cu banana. Decojiți-o de coajă și puneți-o într-un bol. Pasați-o cu furculița până se transformă într-un piure fin.
Adăugați iaurtul și amestecați bine. Incorporați la final fulgii de ovăz și praful de copt.
Când compoziția a devenit omogenă, se poate pune în forme. Ideal ar fi să aveți o formă din silicon cu orificii speciale pentru gogoși (sau covrigi).
Dacă nu aveți așa ceva, puteți coace compoziția în forme de brioșe. Se pune cu lingura și se nivelează la suprafață.
Se introduce forma în cuptorul cu microunde. Dacă acesta este puternic (800W), gogoșile se coc în 2 minute.
Dacă nu vă surâde ideea de a folosi cuptorul cu microunde, coaceți gogoșile în cuptorul aragazului. Verificați-le după 20 de minute.
Sunt gata când s-au uscat și rumenit deasupra. Le puteți testa cu scobitoarea dacă sunt făcute înăuntru.
Se scot din forme după ce s-au răcorit. Iar după ce s-au răcit complet, se pot înmuia în ciocolată topită, doar pe o parte.
Sau le puteți glazura cu miere în momentul servirii.
Note și sugestii
În compoziția acestor gogoși se pot adăuga diverse ingrediente și arome, precum: chipsuri de ciocolată, stafide, coacăze uscate, merișoare uscate, pudră de cacao sau roșcove, extract de vanilie sau rom, scorțișoară, bucăți mici de mere sau pere etc.
Banana poate fi înlocuită cu o cantitate egală de măr pasat (crud, fiert sau copt) sau piure de mere.
După ce ați pus gogoșile în forme, puteți presăra peste ele nucă sau alune măcinate.
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete de gogoși fără gluten și fără zahăr:
Gogoși la cuptor fără zahăr, gluten sau ulei – slabe în calorii
Gogoși de post fragede fără zahăr – doar 3 ingrediente
Gogoși de post cu ovăz și scorțișoară la cuptor (fără zahăr și ulei)
Cele mai sănătoase gogoși din lume – fără zahăr și ulei!
Sursă articol: Ferdis Cooking, Cea mai bună rețetă de gogoși de ovăz: https://www.youtube.com/watch?v=hluhdRLOasw&ab_channel=Ferdiscooking