Lipii din ovăz – se fac repede, țin saț și înlocuiesc cu succes pâinea cu gluten
Tot mai multe persoane aleg să renunțe la gluten din cauză că au o anumită sensibilitate la această proteină.
Din fericire, există suficiente alternative reușite. Nu ne referim aici la produsele fără gluten din comerț, ci la cele care pot fi făcute în casă.
Cuprins
Cum știți că aveți intoleranță la gluten?
Dacă vă simțiți balonați imediat după ce mâncați pâine din făină sau alte produse de patiserie, este posibil să aveți o intoleranță la gluten.
Alte simptome de intoleranță la gluten sunt durerile abdominale, constipația sau diareea, oboseala, greața, durerile de cap, dureri articulare sau musculare, depresie sau anxietate, confuzie, anemie. Aceste simptome apar la scurt timp după ingerarea unor alimente cu gluten.
Pentru a fi siguri că aveți într-adevăr alergie, sensibilitate sau intoleranță la gluten, faceți o dietă eliminatorie.
Încercați să excludeți câteva săptămâni glutenul din alimentație și vedeți cum vă simțiți. Reintroduceți apoi glutenul în dietă și faceți diferența.
Dacă acest test confirmă diagnosticul, nu trebuie să vă speriați. Există soluții – făinuri fără gluten.
Ovăzul – o cereală fără gluten
Nu trebuie să cumpărați neapărat pâine fără gluten sau făină fără gluten. Produsele fără gluten din comerț sunt destul de scumpe.
Sunt numeroase semințe, nuci și cereale care nu conțin gluten și care pot fi folosite la prepararea pâinii sau a unor înlocuitoare de pâine. Ovăzul este cel mai simplu exemplu. Fulgii de ovăz se găsesc peste tot și nu costă o avere.
Este important însă ca atunci când cumpărați ovăz, să căutați un sortiment bio, pe care scrie că este fără gluten.
De asemenea, pentru beneficii maxime, optați pentru ovăz integral, bogat în fibre.
În acest articol vă arătăm o rețetă simplă de lipii din ovăz. Se fac foarte ușor în casă, fără agenți de creștere, frământare sau timp de dospire. Puteți folosi fulgi de ovăz fără gluten sau făină de ovăz fără gluten.
Se coc în tigaie și au o textură destul de reușită, maleabilă și pliabilă.
Lipii din ovăz – rețetă
Ingrediente
- 200 g de fulgi de ovăz (vi-i recomand pe aceștia fără gluten)
- 400 ml de lapte vegetal neîndulcit sau apă
- 1 praf de sare
Mod de preparare
Fulgii de ovăz trebuie măcinați, astfel încât să obțineți o pulbere fină, ca o făină. Puteți folosi în acest scop râșnița electrică de cafea sau un mini-robot.
Puneți făina de ovăz într-un ibric încăpător sau într-o crăticioară. Adăugați laptele (sau apa) și sarea.
Amestecați bine cu un tel. Când compoziția a devenit omogenă, așezați vasul pe aragaz. Făina de ovăz trebuie fiartă la foc potrivit, timp de 2-4 minute.
Amestecați des. Compoziția se va transforma într-un aluat gros. Mai întâi va fi lipicios, apoi va deveni maleabil.
Scoateți coca din cratiță și puneți-o pe o folie alimentară. Înveliți-o bine pentru a evita formarea unei cruste la suprafață.
După 5 minute, desfaceți folia și puneți aluatul pe masa de lucru. Dați-i o formă de sul cu mâinile și tăiați-l în 3 sau 5 bucăți, în funcție de cât de mari sau groase vreți să vă iasă lipiile.
Modelați fiecare bucată de aluat într-o bilă rotundă. Este foarte maleabil și ușor de lucrat cu acest aluat. Cât timp întindeți o bilă, acoperiți-le pe celelalte cu un prosop sau cu o folie, ca să nu se usuce.
Puneți fiecare bilă pe o folie de plastic și întindeți-o cu sucitorul într-o foaie rotundă și subțire. Dacă vreți ca lipia să fie cât mai rotundă, puteți decupa lipia cu o farfurie sau cu un capac.
Desprindeți lipia de pe folie și puneți-o în tigaia încinsă. Lipia de ovăz se coace la foc potrivit, câte 1-2 minute pe fiecare parte. Este gata când s-a rumenit ușor. Nu le coaceți prea mult, deoarece se vor usca prea tare.
După cum veți vedea, aceste lipii din ovăz se fac foarte ușor și se coc repede.
Sugestii de servire
Le puteți servi cu diverse umpluturi, sărate sau dulci. Autoarea rețetei recomandă o umplutură făcută din salată de morcov ras cu suc de lămâie, pătrunjel, bucăți de măsline și avocado.
A pus deasupra puțină smântână vegetală, dar poate fi și iaurt sau maioneză, din care vreți. Se pune compoziția pe mijloc, iar lipia se taie puțin jos, apoi se împachetează în patru. Masa este gata! Simplu, rapid, sănătos!
Dacă vreți să faceți lipii dulci, puteți adăuga în lapte sau în aluatul de ovăz (în momentul fierberii) un îndulcitor și diverse mirodenii sau arome.
Lipiile dulci se pot umple cu dulceață, ciocolată, cremă de brânză și fructe proaspete.
Fie că aveți intoleranță la gluten sau nu, ovăzul este un aliment foarte hrănitor, binevenit în orice dietă sănătoasă.
Conține fibre insolubile care dau și mențin sațietatea. Îmbunătățesc digestia și tranzitul intestinal. Ajută la slăbit și la detoxifierea corpului. Fibrele din ovăz (beta-glucanii) contribuie de asemenea la scăderea colesterolului și creșterea imunității.
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete cu ovăz sau rețete fără gluten:
Clătite din fulgi de ovăz – fără zahăr, gluten sau ouă
Pâine plată din semințe și ovăz (fără gluten și ulei)
Pâine din făină de ovăz – doar 2 ingrediente!
Omletă și clătită pentru slăbit cu fulgi de ovăz – o rețetă sărată și una dulce
Pâinici din ovăz și susan – fără gluten
Surse articol:
1. Totul de casă, Lipe de ovăz cu morcov și avocado: https://www.youtube.com/watch?v=AOwE2ove5KU&ab_channel=Totuldecasa
2. Aaron Kandola, Karen Gill, What are the first signs of gluten intolerance? Medical News Today: https://www.medicalnewstoday.com/articles/322050