Sarmale pentru diabetici (fără orez)

Majoritatea mâncărurilor tradiționale de sărbători se fac cu ingrediente la care diabeticii au restricții, precum zahăr, făină, cartofi, orez.

Dacă sunteți diabetic și vă plac mult sarmalele, puteți încerca rețeta de mai jos, pe care am găsit-o pe „Sfat Farma”.

Sarmale pentru diabetici (fără orez)

Imagine cu titlu sugestiv: Timolina

Aceste sarmalele nu conțin orez. Se prepară cu mei și quinoa. Meiul și quinoa nu sunt cereale, ci pseudo-cereale, sau semințe. Acestea nu conțin mulți carbohidrați și nu afectează nivelul zahărului din sânge precum orezul.

Puteți folosi doar una din aceste tipuri de semințe – doar quinoa sau doar mei, ajustând cantitățile recomandate în rețetă.

 Cumpără cartea 

Codul diabetului. Carte de bucate

Codul diabetului. Carte de bucate

Sarmale fără orez – rețetă

Nr. de porții: circa 30 de sarmale

Ingrediente

  • 1 cană de quinoa fiartă (v-o recomand pe aceasta)
  • 1 cană de mei fiert (vi-l recomand pe acesta)
  • 5 cepe potrivite
  • 1 morcov mare
  • 1 rădăcină de țelină
  • 2-3 căței de usturoi
  • 1 legătură de mărar
  • 2-3 pumni de urzici tocate sau alte verdețuri
  • 5-6 linguri de fulgi de ardei uscați sau legume deshidratate
  • 2 frunze de dafin
  • sare, piper și boia de ardei după gust
  • frunze de varză murată, frunze de vie și/sau frunze de ștevie
  • ulei de măsline pentru călit legumele

Mod de preparare

Decojiți legumele după caz. Tăiați mărunt ceapa, usturoiul, mărarul și urzicile. Dați rădăcinoasele prin răzătoare. Puneți uleiul într-o cratiță și adăugați ceapa, usturoi și mirodeniile.

 Cumpără quinoa 

Quinoa Alba

Quinoa Alba

Căliți-le la foc mic până devin translucide. Adăugați restul legumelor și verdețurile. După ce s-au călit și acestea, transferați compoziția într-un bol încăpător.

Adăugați meiul și quinoa fierte. Amestecați bine, până la omogenizare. Aceasta este compoziția de sarmale fără orez.

Le puteți face cu frunze de varză, ștevie sau vie. Se pune o lingură de compoziție pe fiecare frunză și se împachetează după obicei.

 

Se așează sărmăluțele făcute într-o cratiță groasă (care poate merge la cuptor), tapetată pe fund cu un strat de frunze de varză. Printre ele se introduc frunzele de dafin. Puteți folosi o oală de lut dacă aveți.

Turnați 1-2 căni de apă în cratiță. Nu acoperiți sarmalele cu lichid. Se mai poate adăuga apă dacă aceasta scade în timpul fierberii. Apa poate fi amestecată cu borș acru și suc de roșii.

Cratița se introduce în cuptor la 175 de grade Celsius, preîncălzit anterior.

100 de retete pentru diabet

100 de retete pentru diabet

Sarmalele vor sta la cuptor aproape o oră. Verificați dacă frunza s-a fiert bine înainte de a stinge cuptorul.

Rețete similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete pentru diabetici:

Pască keto fără aluat, bună pentru diabetici – rețeta unui expert în nutriție
Chec cu brânză fără zahăr și făină (keto, diabet)
Pizza fără făină (keto, diabet)
Frittata cu spanac – rețetă pentru diabetici și nu numai
Cheesecake keto fără zahăr și făină – pentru diabetici și nu numai
Cheesecake cu ciocolată fără zahăr și făină (bun și pentru diabetici)

Sursă articol: Cristina Kisded, Sărmăluțe de post cu quinoa, mei și multă verdeață: https://www.blog.sfatfarma.ro/2018/05/sarmalute-de-post-cu-quinoa-mei-si-verdeata.html

Citeşte mai multe despre:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.