Clătite de post pufoase ca buretele, cu apă caldă – rețetă marocană

Acestea sunt cele mai pufoase clătite de post pe care le veți mânca vreodată! Nu credeți? Nu aveți decât să încercați rețeta!

Nu aveți nevoie de ingrediente scumpe sau sofisticate. Dimpotrivă, aceste clătite de post se fac fără apă minerală, fără lapte vegetal, fără semințe de in sau alți lianți. Sunt atât de pufoase de parcă ar avea iaurt!

Clatite pufoase reteta

Imagine cu titlu sugestiv – Clatite pufoase reteta: Cori Rozentāle

Secretele unor clătite pufoase ca buretele

Secretul texturii lor pufoase este apa caldă, care în combinație cu drojdia uscată și praful de copt dau un aluat moale, care face numeroase bule în contact cu tigaia încinsă.

Nu se folosește doar făină, ci și griș. Acesta contribuie de asemenea la textura aerată, de burete a clătitelor.

Rețeta este inspirată din bucătăria marocană, unde aceste clătite se numesc „Baghrir” sau „clătitele cu 1000 de găuri”.

Clătite de post pufoase – rețetă

Ingrediente

  • 130 g de făină de grâu
  • 170 g de griș
  • 5 g de drojdie uscată
  • 8 g de praf de copt
  • 3 linguri de zahăr
  • 600 ml de apă caldă
  • 2 linguri de ulei
  • 1 pliculeț de zahăr vanilat
  • ½ linguriță de sare

Mod de preparare

Puneți făina și grișul într-un bol încăpător. Adăugați apoi drojdia uscată, praful de copt, zahărul tos, zahărul vanilat și sarea.

Amestecați bine cu un tel. Peste ingredientele uscate se toarnă puțină apa caldă, în centru. Aceasta se adaugă treptat. Amestecați bine după fiecare adăugarea a apei, până la deplina incorporare.

Lăsați compoziția în repaos pentru 20 de minute, pentru a permite drojdiei să crească. Va rezulta o compoziție pufoasă, cu bule.

Introduceți mixerul vertical și pasați compoziția timp de 2-3 minute, să devină fină. Adăugați uleiul și amestecați bine cu polonicul. Compoziția este gata.

Ungeți tigaia cu o pensulă înmuiată în ulei. Autoarea rețetei a folosit o tavă cu dimensiunea de cca 15 cm.

Turnați un polonic (nu chiar plin) de compoziție în mijlocul tigăii și lăsați-o să se distribuie uniform. Astfel veți obține clătite perfect rotunde, fără margini.

Coaceți clătitele la foc mediu. Se întorc pe cealaltă parte atunci când au făcut multe bule la suprafață și aspectul de aluat crud a dispărut aproape în totalitate. Pe fund trebuie să fie maro.

Aceste clătite de post sunt fragede, delicate, elastice și aerate. Se împachetează foarte ușor.

Au de asemenea un gust foarte bun. Dacă vreți să le dați o aromă deosebită, puteți pune în compoziție esență de vanilie sau rom, esență de lămâie sau portocală, coajă rasă de citrice sau scorțișoară etc.

Sugestii de servire

Aceste clătite pufoase de post pot fi consumate ca atare, sau pot fi unse cu diverse creme, gemuri și umpluturi.

Clatite marocane pufoase

Clatite marocane: Beck

Arabii le coc doar pe o parte, iar pe partea cu găuri le ung cu miere.

Aceasta pătrunde prin găuri și le insiropează. Le presară la final cu nuci. Se pot unge de asemenea cu compot sau iaurt. 

Datorită consistenței lor pufoase și groase, sunt ideale pentru un tort de clătite cu ciocolată sau pentru ca înlocuitor de blat pentru orice fel de tort de post. 

Rețete similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete de clătite de post pe care le puteți încerca:

Clătite din hrișcă și banane – fără zahăr, gluten sau ouă (video)
Clătite de post cu pudră de roșcove și scorțișoară
Clătite de post, cu făină integrală, miere și nuci
Clătite pufoase de post cu bere
Clătite de post, din morcov, banană și semințe de in – rețetă sănătoasă

Sursă articol: Gătește cu Bunica Lidia Moraru, Clătite cu apă, fără ou, fără lactate, pufoase și aerate: https://www.youtube.com/watch?v=_EVd0LveYWA&ab_channel=G%C4%83te%C5%9FtecuBunica_mdLidiaMoraru

Citeşte mai multe despre:

1 comentariu

  1. Cele mai bune sunt clatitele românesti.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.