Brioșe de post fără zahăr, ulei și făină de grâu

Aceste brioșe de post fără zahăr, ulei și făină de grâu sunt un desert reușit și cuceritor. Autoarea a ajuns la această rețetă perfectă după mai multe încercări și eșecuri.

O recomandăm și noi celor care țin post, țin cură de slăbire, au diabet sau sensibilitate la gluten.

Briose de post cu ovaz si afine - fara zahar, ulei sau faina de grau

Imagine cu titlu sugestiv: Briose de post cu ovaz si afine – fara zahar, ulei sau faina de grau: Alex Blackstock

Brioșele se fac cu ovăz. Dacă aveți boala celiacă sau intoleranță la gluten, cumpărați un ovăz bio, care nu a fost contaminat cu gluten.

Nu conțin deloc ulei, de aceea au zero colesterol și mai puține calorii. Pot fi consumate fără remușcări de persoanele care vor să slăbească.

Brioșe de post fără ulei și făină de grâu – rețetă

Nr. de porții: 12 brioșe
Durată totală de preparare: 40 de minute

Ingrediente

Mod de preparare

Măcinați fulgii de ovăz cu ajutorul râșniței electrice de cafea până se transformă într-o pudră fină. Sau puteți folosi făină de ovăz dacă aveți. Cântăriți cantitatea indicată.

Amestecați toate ingredientele uscate într-un bol încăpător: făina de ovăz, praful de copt, bicarbonatul de sodiu și sarea.

Pasul următor este să curățați merele de coajă și să le tăiați cubulețe. Puneți-le în blender sau robot cu puțină apă, cât să meargă motorul.

Mixați bine până rezultă un piure fin. Cântăriți compoziția și completați cu apă până la 450 de grame.

Turnați compoziția peste ingredientele uscate. Adăugați sucul de lămâie extractul de vanilie. Amestecați bine, până la fundul castronului.

Lăsați compoziția să se umfle pentru 10 minute, cât preîncălziți cuptorul. După cele 10 minute, incorporați afinele și omogenizați.

Puteți gusta compoziția dacă este suficient de dulce. Dacă nu, puteți adăuga puțin îndulcitor non-caloric, precum stevia, eritritol sau green sugar.

Distribuiți compoziția obținută în tava cu orificii pentru brioșe. Dacă aveți o tavă cu forme din silicon, cu atât mai bine. Nu mai trebuie să folosiți ulei sau hârtie de copt.

Umpleți orificiile până sus.  Dați tava în cuptor la 190 de grade Celsius pentru 24-32 de minute.

100 de prajituri fara zahar

100 de prajituri fara zahar

Depinde însă de cuptor. Verificați interiorul cu o scobitoare. Dacă iese curată, brioșele sunt gata. Trebuie să fie bine rumenite deasupra și să aibă o culoare maronie.

Lăsați brioșele să se răcească și apoi le veți putea scoate ușor din tavă.

Aceste brioșe de post sunt dulci și aromate datorită merelor și ușor acrișoare datorită afinelor. Textura este ușor sfărâmicioasă, datorită ovăzului.

Pot fi păstrate în frigider până la o săptămână.

Note și sugestii

Aceste brioșe pot fi preparate și cu făină albă dacă nu aveți probleme cu glutenul.

Se poate adăuga și puțin zahăr, dacă nu aveți diabet sau interdicție de a consuma zahăr. Se pune ½ cană de zahăr, amestecat la început, cu celelalte ingrediente uscate.

Afinele pot fi înlocuite cu alte fructe de pădure sau alte fructe preferate. Este important ca acestea să nu aibă multă zeamă și să adauge lichid în compoziție.

Merele pot fi înlocuite cu 3 banane (+ cantitatea de apă necesară până la 450 g) sau cu 2 căni de sos de mere cumpărat.

Compoziția de brioșe poate fi coaptă și într-o tavă de chec cu dimensiunea de 20 x 10 cm. sau 22 x 12 cm. În acest caz, checul se lasă 50 de minute, sau până când trece testul scobitorii.

Informații nutriționale

O brioșă de post făcută după rețeta de mai sus are orientativ:

  • 137 kcal
  • 28,9 g de carbohidrați totali
  • 3 g de fibre
  • 1,4 g de grăsimi totale
  • 13,6 g de zaharuri (dacă folosiți și zahăr tos)
  • 2,8 g de proteine
  • 5% din DZR de fier
  • 4% din DZR de calciu
  • 269,2 mg de sodiu

Rețete similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete de brioșe de post:

Brioșe pufoase cu ovăz și cocos – fără zahăr, făină sau ulei
Brioșe cu banane și cafea, fără gluten
BRIOȘE integrale fără zahăr, cu nuci și banane, de post
Brioșe de post, cu ovăz, stafide și semințe

Sursă articol: Nikkita, Classic blueberry muffins, Plants Not Plastic: https://plantsnotplastic.com/classic-blueberry-muffins/ / https://www.youtube.com/watch?v=YihjIof-eYM&t=200s&ab_channel=PlantsNotPlastic

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.