Frittata cu spanac – rețetă pentru diabetici și nu numai

Pentru cei dintre voi care nu ați mai auzit despre această denumire, frittata este o mâncare asemănătoare cu omleta.

Rețeta este de orgine italiană, dar adoptată în multe alte țări.

Frittata cu spanac – reteta pentru diabetici si nu numai

Imagine sugestiva: Frittata cu spanac – reteta pentru diabetici si nu numai: Rachel Tayse

Ce este frittata?

Spre deosebire de omleta clasică, frittata este finalizată în cuptor. În plus, este mai înaltă și arată ca un tort. Istoricii cred că rețeta de frittata este mai veche decât cea de omletă.

La fel ca orice altă rețetă populară, de-a lungul timpului au apărut mai multe versiuni. Poate fi făcută cu legume, cu carne, cu brânză sau cu toate. Frittata italiană conține șuncă sau cârnați, ardei gras, brânză, ceapă, usturoi, sare, piper și nucșoară.

Se pot folosi și alte legume, precum cartofi, morcovi sau dovlecel ras, ciuperci și diverse tipuri de brânză.

Singura atenționare este legată de consistența legumelor. Acestea nu trebuie să adauge mult lichid în compoziție.

De pildă, dacă vreți să folosiți roșii, acestea trebuie tăiate și uscate în cuptor 15-30 de minute înainte de a le adăuga. Dacă vreți să puneți spanac, acesta trebuie scurs bine și uscat în tigaie înainte.

Frittata este în general o mâncare potrivită pentru diabetici. Are puțini carbohidrați și puține calorii. Mai ales cea făcută cu legume.

Poate fi servită la orice masă a zilei: micul-dejun, prânz sau cină. De regulă se mănâncă la temperatura camerei.

Frittata pentru diabetici – rețetă

Nr. de porții: 4

Ingrediente

• 1 lingură de ulei de măsline
• 230 g de ciuperci champignon
• 1 ardei gras roșu
• 1 ceapă mică
• 30 g de spanac crud
• 2 ouă întregi
• 5 albușuri
• 60 ml de lapte
• ½ linguriță de sare
• ½ linguriță de piper
• 1 lingură de busuioc

Mod de preparare

Preîncălziți cuptorul la 175 de grade Celsius. Puneți uleiul într-o cratiță (care poate fi dată la cuptor). Când uleiul s-a încins, adăugați ciupercile tăiate. Căliți-le câteva minute, până nu mai au deloc lichid.

Adăugați ardeiul gras, ceapa și spanacul tocate. Căliți-le până se înmoaie și se evaporă tot lichidul.

Bateți ouăle întregi și albușurile. Adăugați laptele și condimentele. Amestecați bine și turnați compoziția peste legumele din cratiță.

Nivelați deasupra cu spatulă. Dați cratița în cuptor. Coaceți frittata pentru 20 de minute. Este gata când ouăle s-au închegat bine.

Lăsați frittata să se răcorească, apoi o puteți scoate/răsturna pe o farfurie întinsă. Se taie ca pe tort, în 8 felii.

Rețete similare

Pe site-ul nostru puteți găsi multe alte rețete asemănătoare:

Omletă grecească, cu roșii și brânză feta (Strapatsada)
Omletă italiană cu spanac, brânză și legume
Tartă-aperitiv cu ardei, ciuperci și cașcaval la cuptor, fără făină
Broccoli la cuptor cu spanac și ouă

Informații nutriționale

O porție (2 felii) are:

• 130 de calorii
• 6 g de grăsimi
• 95 mg de colesterol
• 9 g de carbohidrați totali
• 2 g de fibre
• 5 g de zaharuri totale
• 11 g de proteine
• 550 mg de potasiu
• 420 g de sodiu
• 150 mg de fosfor

Surse articol:

1. Diabetes Food Hub, Budget-Friendly Summer Vegetable Frittata: https://www.diabetesfoodhub.org/recipes/budget-friendly-summer-vegetable-frittata.html
2. Tricia Christensen, What is frittata, Delighted Cooking: https://www.delightedcooking.com/what-is-frittata.htm

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.