Bomboane care stimulează digestia – din ghimbir, fenicul și miere

Bomboanele medicinale sunt o formă plăcută de a calma durerea în gât și tusea. Acestea pot fi folosite însă și în alte scopuri terapeutice, de exemplu ca stimulente digestive.

Le găsim la magazinele naturiste, dar pot fi făcute și în casă, din ingrediente naturale. Fără aditivi, fără îndulcitori artificiali, fără coloranți sintetici.

Bomboane care stimuleaza digestia - din ghimbir, fenicul si miere

Bomboane care stimuleaza digestia – din ghimbir, fenicul si miere: Freepik.com

Două plante care stimulează digestia și totodată calmează stomacul sunt ghimbirul și feniculul.

Din ele putem prepara bomboane delicioase, cu o aromă încântătoare. Din momentul în care încep să se topească în gură ele stimulează descompunerea carbohidraților.

Pe măsură ce coboară pe tractul digestiv, cresc secreția de enzime care descompun proteinele și grăsimile.

Citește și – Pulbere din 7 plante pentru digestie, metabolism, imunitate și sănătatea mentală – dr. Heidelberger

Aceste bomboane sunt foarte utile în cazul persoanelor care sunt deficitare în enzime digestive.

Bomboanele medicinale digestive – rețetă

Ingrediente

• 1 ½ lingurițe de fenicul măcinat
• 1 linguriță de ghimbir măcinat
• 170 g de miere
• 1 cană de apă
• 2 lingurițe de amidon
• 1/8 linguriță de sare

Mod de preparare

Puneți apa și mierea într-o crăticioară înaltă, pe foc mare. Când atinge punctul de fierbere, adăugați pudra de fenicul și ghimbir. Amestecați și inserați termometrul. Aduceți amestecul la o temperatură de 148-149 de grade Celsius.

Pe măsură ce se apropie de această temperatură, lichidul începe să facă multă spumă și se închide la culoare.

Când a atins temperatura indicată mai sus, turnați repede compoziția în cavitățile din formă. Dacă o lăsați prea mult pe foc se va arde.

Pe măsură ce compoziția se răcește, bomboanele se întăresc. După 2-3 ore vor fi suficient de solide încât să le puteți scoate din formă.

Amestecați amidonul cu sarea într-un bol. Dați bomboanele din această pudră pentru a nu se lipi una de alta. Sarea este importantă pentru că stimulează în plus secreția de salivă.

Pentru a îndepărta excesul de pudră, dați la final bomboanele printr-o sită.

Păstrați-le într-un borcan de sticlă cu capac, într-un loc uscat și răcoros. Dacă ați făcut mai multe, puteți stoca o parte din ele în congelator.

Beneficiile ingredientelor din rețetă

Feniculul este o plantă aromatică ce poate fi folosită ca aliment (bulbul) sau ca remediu (semințele). Semințele de fenicul se găsesc în marile magazine la raionul de condimente, sau la magazinele naturiste.

Pentru rețeta de mai sus semințele trebuie măcinate într-o pulbere fină. Puteți face acest lucru folosind râșnița electrică de cafea.

Semințele de fenicul sunt bogate în compuși care atenuează tulburările stomacale. Sunt recomandate în stomac deranjat, gaze intestinale, balonare și indigestie.

Citește și – Lichior pentru digestie, din plante aromate

Planta stimulează eliberarea de enzime gastrice și crește secreția de bilă. Ajută la descompunerea grăsimilor.

Feniculul conține și antioxidanți care combat stresul oxidativ, în special fenoli și flavonoide.

Nu mai puțin importante sunt proprietățile sale antimicrobiene. Datorită efectelor antivirale și antibacteriene, bomboanele cu fenicul pot ajuta la prevenirea infecțiilor respiratorii.

Mai mult decât atât, are acțiune expectorantă. Subțiază mucusul și ajută la eliminarea acestuia prin tuse.

Ghimbirul produce de asemenea o stimulare binevenită a digestiei. Acesta mărește secreția biliară și salivare. Este folositor în caz de greață, rău de mișcare, indigestie, stomac deranjat.

Mierea nu are doar rol de îndulcitor în această rețetă. Ea conține enzime și substanțe prebiotice care hrănesc bacteriile bune din intestin.

Citește și  – Alimentele și plantele amare – esențiale pentru digestie, ficat și bilă

Mierea dă de asemenea bomboanelor o textură moale și efecte calmante.

Pe lână faptul că îmbunătățește microflora intestinală, sprijină imunitatea. Are propriile sale substanțe antibiotice naturale.

Sursă articol: Magdalena Wszelaki, Fennel honey digestive pastilles, Hormones & Balance: https://hormonesbalance.com/recipes/fennel-honey-digestive-pastilles/

Citeşte mai multe despre:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.