Pâinițe din semințe și mălai (fără gluten)
Aceste pâinițe din semințe și mălai sunt o alternativă sănătoasă la pâinea din comerț.
Pâinea albă din magazine este pufoasă precum o vată. Nu are deloc consistență, nici substanțe nutritive. Numai „pâine” nu se poate chema.
Oricine ar trebui să știe să facă pâine în casă. Unele rețete sunt atât de simple, încât nici nu vă trebuie multă pricepere sau experiență în bucătărie.
Dacă vreți o pâine fără făină de grâu, puteți folosi ovăz, mălai, hrișcă și semințe. Încercați rețeta de mai jos. Este o idee foarte bună pentru celiaci, pentru cei cu intoleranță la gluten, dar și pentru diabetici.
Cuprins
Pâinițe din semințe și mălai – rețetă
Ingrediente
• 200 g de mix de semințe
• 1 pahar cu mălai
• 4 linguri de ulei
• 1 linguriță de sare
• 250 ml de apă
Mod de preparare
Pentru această rețetă puteți folosi un amestec de mai multe semințe: floarea-soarelui, dovleac, in, susan, chia, cânepă.
Puneți semințele într-un bol. Adăugați sarea și făina de porumb. Amestecați bine. Puneți apoi uleiul și apa. Amestecați bine cu o lingură.
Acoperiți vasul și lăsați compoziția în repaos 20 de minute. În acest interval, semințele se vor hidrata, iar mălaiul va absorbi lichidul și se va umfla.
Veți obține astfel o compoziție groasă, care va fi de fapt aluatul pentru pâinici. Turnați compoziția în tava cuptorului tapetată cu hârtie de copt.
Întindeți amestecul de semințe cu dosul unei linguri sau cu lama unui cuțit lat într-o foaie subțire. Nu trebuie să fie nici prea subțire, nici prea groasă.
Introduceți tava în cuptorul preîncălzit la 200 de grade Celsius.
După 10 minute, scoateți tava și tăiați foaia cu un cuțit în pătrate sau triunghiuri. Depinde ce formă vreți să dați pâinicilor.
Coborâți temperatura la 160 de grade Celsius. Introduceți din nou tava în cuptor pentru încă 10 minute. După ce foaia s-a răcorit, puteți desprinde bucățile tăiate.
Sugestii de servire
Puteți servi aceste pâinițe din semințe cu tot felul de mâncăruri. Le puteți unge cu creme sau paste tartinabile.
Sunt bune de ronțăit în loc de biscuiți sau alte gustări între mese.
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete de pâine cu semințe:
Pâine plată din semințe și ovăz (fără gluten și ulei)
Turtițe din ovăz și semințe de chia – fără făină sau ulei (pot înlocui pâinea)
Pâine din semințe, fără făină
Crackers cu semințe (biscuiți crocanți), fără făină – înlocuitor pentru pâine
Sursă articol: Reghina Cebotari, Pâinițe de semințe: https://www.youtube.com/watch?v=SdGtkZmUJ6c&ab_channel=ReghinaCebotari