1 dovlecel, 1 morcov și 1 cană de ovăz – chiftele delicioase fără făină
Cât de ușor se pregătesc aceste chiftele din dovlecel și morcov în casă, nici măcar nu bănuiești!
Le poți servi la orice moment al zilei, fie la micul-dejun, fie la prânz sau la cină.
Fulgii de ovăz înlocuiesc cu succes făina. Leagă foarte bine compoziția de chiftele și le dă o textură moale.
Cuprins
Beneficiile consumului de ovăz
Fibrele pe care le conține ovăzul susține buna funcționare a sistemului digestiv.
Fibrele solubile contribuie la scăderea grăsimii abdominale.
Un studiu apărut în jurnalul „Nutrients” a arătat că ovăzul reglează zahărul și lipidele din sânge la persoanele cu diabet de tip 2. Totodată, ajută la obținerea unei greutăți corporale mai bune.
Beta-glucanul este o fibră specifică ovăzului care scade nivelul de colesterol care s-ar putea acumula în pereții arterelor.
Citește și – Ovăzul – aliment dacic care ajută în hipotiroidie, Hashimoto, diabet, obezitate și cancere
Mai mult decât atât, fibrele reduc riscul de boli cardiovasculare, diabet și cancer de colon, cancer rectal sau mamar.
Ovăzul conține fier, vitamine din grupul B, magneziu și zinc. Susține funcția sistemului imunitar și energia corpului.
Ovăzul este însă mai mult decât o cereală banală. Calitățile sale depășesc sfera nutrițională.
Cercetătorii au descoperit că acesta conține antioxidanți care combat diverse boli.
Este vorba despre avenantramide, substanțe antioxidante care luptă împotriva cancerelor.
Iată doar câteva motive să folosiți ovăzul mai des în alimentație. Nu doar sub formă de terci, budinci și alte rețete dulci, ci și ca înlocuitor de făină în preparatele sărate.
Vă oferim rețeta de mai jos ca sursă de inspirație în acest sens.
Chiftele de dovlecel și morcov, cu ovăz – fără făină
Ingrediente
• 1 dovlecel (sau zucchini) mare
• 1 morcov mare
• 2 ouă
• 1 cană de fulgi de ovăz
• 1 cățel de usturoi
• 1 linguriță de sare
• 1 linguriță de piper
• mărar, pătrunjel verde
Mod de preparare
Curățați legumele de coajă și dați-le prin răzătoare.
Dovlecelul se poate da prin răzătoarea cu găuri mari. Morcovul trebuie răzuit ceva mai fin.
Puneți legumele rase într-un bol. Adăugați ouăle, usturoiul, condimentele și verdețurile.
Amestecați bine. Incorporați apoi și fulgii de ovăz.
Compoziția este acum suculentă. Lăsați-o să stea circa 10 minute sub un capac. Fulgii de ovăz vor absorbi zeama și vor îngroșa compoziția.
Puneți puțin ulei la încins într-o tigaie. Luați câte o lingură de compoziție și puneți-o în tigaie. Dați-i o formă cât mai regulată cu ajutorul lingurii.
Puteți coace câte 3-4 chiftele odată dacă tigaia este încăpătoare.
Lăsați chiftelele câte 5 minute pe fiecare parte, la foc potrivit.
Sunt delicioase! Inclusiv copiii le vor savura cu plăcere, datorită culorii lor atractive.
Pot fi servite simple, sau cu un sos de roșii, ketchup, iaurt sau maioneză.
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete inedite cu ovăz:
Chiftele de post, cu miez de nucă și fulgi de ovăz, fără făină
Negresă cu ovăz, îndulcită cu banane (fără zahăr)
Lipii din ovăz și semințe de chia (fără gluten) – o rețetă genială!
Tiramisu din ovăz – dietetic și vegan (fără zahăr)
Surse articol:
1. Jessica Migala, Scientific health benefits of oatmeal, Everyday Health: https://www.everydayhealth.com/diet-nutrition/scientific-health-benefits-of-oatmeal/
2. Rețete de Familie, Cea mai bună rețetă fără făină: https://www.youtube.com/watch?v=NVbQLvl1Ks4&ab_channel=Familienrezepte