„Cremă de zahăr ars” fără zahăr și ou – rețetă inedită, cu foarte puține grăsimi

Crema de zahăr ars este o delicatesă în fața căruia nimeni nu poate opune rezistență.

Bine că se servește ocazional, că altfel ar fi vai și amar de silueta noastră.

Crema de zahar ars fara zahar, oua si lactate

Crema de zahar ars fara zahar, oua si lactate: jules

Pe cât de delicios și rafinat este acest desert, pe atât de bogat în grăsimi și colesterol. 

Acestea provin din smântână și ouă.

CREMA DE ZAHĂR ARS CLASICĂ ARE FOARTE MULTE CALORII ȘI GRĂSIMI SATURATE

O porție de cremă de zahăr ars făcut după rețeta clasică are în jur de 200 de grame.

Potrivit Nutritionix, ea conține:

• 687 de calorii
• 60 g de grăsimi
• 44 mg de colesterol
• 30 g de carbohidrați
• 30 g de zaharuri

Cantitatea de grăsimi totale dintr-o porție de cremă de zahăr ars atinge 92% din doza zilnică recomandată.

Grăsimile saturate ajung până la 185% din DZR.

La fel și cea de colesterol: 148% din doza zilnică recomandată.

Din fericire, există o alternativă dietetică la rețeta clasică de cremă de zahăr ars.

În mod paradoxal, nu conține zahăr.

Nici ouă sau lactate. Deci din start conținutul de grăsimi este practic nul.

Rețeta pe care v-o propunem se face din melasă, lapte de ovăz și amidon.

Nici măcar nu trebuie să aprindeți cuptorul pentru a pregăti această cremă de zahăr ars, cu ghilimelele de rigoare.

În plus, este un desert vegan sau de post.

Un mod cu inedit de a include ovăzul în alimentație.

CREMĂ DE ZAHĂR ARS FĂRĂ ZAHĂR – REȚETĂ

INGREDIENTE

• 1 cană de fulgi de ovăz (vi-i recomand pe aceștia, la reducere)
• 1 litru de apă
• 1 linguriță de esență de vanilie
• 60 g de amidon de porumb (de tapioca sau de cartofi)
• 1 bucată de coajă de portocală sau lămâie
• ½ baton de scorțișoară sau ½ linguriță de scorțișoară pudră
• 2-3 steluțe de anason
• melasă sau miere

MOD DE PREPARARE

Puneți ovăzul într-un bol. Turnați peste el apă rece. Lăsați-l la înmuiat 12 ore, sau peste noapte.

A doua zi, scurgeți ovăzul printr-o sită.

Puneți-l în vasul blenderului sau robotului.

Adăugați ½ litru de apă, esența de vanilie și amidonul.

Mixați bine ingredientele. Trebuie să obțineți o compoziție lichidă fină, fără bucăți de ovăz.

Adăugați restul de ½ litru de apă și mixați din nou, pentru omogenizare.

Ungeți fundul și pereții formei în care veți face crema de zahăr ars cu melasă sau miere.

Introduceți forma în congelator. Lăsați-o să stea acolo până când este gata crema.

Turnați compoziția de ovăz și amidon mixată în blender într-o cratiță.

Amestecați bine, apoi puneți mirodeniile: coaja de portocală, scorțișoara și anasonul.

Așezați vasul pe foc și amestecați cu telul până când compoziția se îngroașă ca o cremă.

Trebuie să amestecați continuu pentru a preveni formarea cocoloașelor și arderea cremei.

Tot procesul durează 5-7 minute.

Stingeți focul și înlăturați coaja de portocală, scorțișoara și anasonul.

Scoateți forma din congelator. Puteți presăra pe fundul ei câteva nuci sau alune mărunțite.

Turnați crema de ovăz fierbinte.

Lăsați-o să se răcorească, apoi acoperiți-o cu un capac și introduceți-o în frigider.

Trebuie să stea circa 3 ore la rece.

Răsturnați forma pe o farfurie sau pe un platou.

Melasa dă acestui desert culoarea specifică zahărului ars.

Crema fierbinte a topit melasa și a transformat-o într-un sirop delicios care îmbracă desertul.

În mod neașteptat, desertul este deosebit de bogat, gustos și aromat, chiar dacă nu conține zahăr sau ouă.

CU 50% MAI PUȚINE GRĂSIMI

Comparativ cu rețeta clasică, această rețetă de cremă de zahăr ars are sub 10 g de grăsimi: 8% din doza zilnică recomandată de grăsimi totale și 5% din cea de grăsimi saturate.

O diferență uriașă.

Numărul de calorii și carbohidrați e tot cam pe acolo. 

REȚETE SIMILARE

Pe site-ul nostru puteți găsi mai multe rețete de cremă de zahăr ars:

Cremă de zahăr ars fără coacere în cuptor
Prăjitura Chocoflan (cremă de zahăr ars cu blat de cacao) – o nebunie!
Tort de mere cu cremă de zahăr ars

Sursă articol:

1. Recetas de Gri, Flan de avena sin azucar saludable sin lactosa sin huevo vegano: https://www.youtube.com/watch?v=Cnq7df-RCmo&ab_channel=RecetasdeGri
2. Nutritionix, Crème Brulle: https://www.nutritionix.com/food/creme-brulee

Citeşte mai multe despre:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.