Halva fără zahăr, făcută la rece

Vă place halvaua? Obișnuiți să o serviți la micul-dejun sau ocazional ca desert?

Încercați să o faceți în casă. Rețeta prezentată mai jos este foarte simplă.

Halva cu miere, facuta la rece fara aragaz)

Imagine cu titlu sugestiv: Halva fără zahăr, făcută la rece: Azerbaijan stockers

Nu conține zahăr, nici griș sau alte ingrediente folosite în mod normal la halvaua tradițională.

HALVAUA – ORIGINI

Halvaua are origini balcanice și estic-mediteraneene.

De obicei se prepară din făină sau griș, miere sau zahăr, unt, semințe de susan sau migdale sau alte tipuri de semințe și nuci.

Potrivit istoricilor, halvaua are rădăcini milenare. Se presupune că a apărut în anul 3.000 î.Hr.

Prima rețetă scrisă de halva a apărut într-o carte de bucate arabă în secolul al 13-lea.

Denumirea ei provine din arăbescul „halwa”, care înseamnă „mâncare dulce”. În limba turcă înseamnă „dulce”.

În Orientul Mijlociu există 8 tipuri diferite de halva.

Grecii au și ei 5-6 rețete diferite de halva.

Alte verisuni populare ale acestui desert sunt întâlnite în Turcia și India.

Halvaua grecească tradițională se face din diferite nuci, tahini, sirop de zahăr, zahăr și ulei.

Cea din semințe de susan, zahăr, glucoză sau miere se găsește în Balcani, Orientul Mijlociu și zona mediteraneană.

HALVA CU MIERE FĂCUTĂ LA RECE – REȚETĂ

INGREDIENTE

– 100 g de miez din semințe de floarea-soarelui
– 50 g de migdale decojite
– 4 linguri de miere
– 2 linguri de cacao
– 2 linguri de ulei de cocos lichid
– ½ linguriță de scorțișoară

MOD DE PREPARARE

Miezul de semințe de floarea-soarelui trebuie să fie crud sau prăjit dar fără sare.

Dacă miezul pe care îl aveți este crud, trebuie să îl rumeniți câteva minute într-o tigaie, pe aragaz.

Dacă migdalele sunt în coajă, turnați peste ele apă clocotită și lăsați-le la înmuiat. Frecați-le apoi cu un prosop până se desprind cojile.

Uscați-le ulterior în tigaie câteva minute.

Puneți semințele și migdalele rumenite în vasul cu lama S a robotului de bucătărie. Mixați până când se fac făină.

Adăugați apoi uleiul de cocos, mierea și scorțișoara. Procesați încă 2-3 minute, până se omogenizează compoziția.

Luați trei sferturi din ea și puneți-o într-un vas. În restul de compoziție rămasă în robot adăugați pudra de cacao și mixați până la incorporare.

Turnați jumătate din compoziția albă într-o caserolă sau în forma dorită. Nivelați bine.

Peste stratul de compoziție albă puneți stratul maro cu cacao. Nivelați cu dosul unei linguri.

Adăugați restul de compoziție albă și nivelați.

Puteți presăra deasupra câteva semințe de susan sau de cânepă, presându-le ușor în compoziție.

Introduceți recipientul în frigider. Compoziția trebuie să stea minim 2-3 ore la rece pentru a se întări și a o putea tăia felii.

REȚETE SIMILARE

Pe site-ul nostru puteți găsi mai multe rețete de halva:

Halva din caju (Kaju burfi) – desert indian simplu
Halva din susan și nucă de cocos
Halva de casă – rețetă tradițională din Sfântul Munte Athos

Halvaua trebuie păstrat în frigider, deoarece uleiul de cocos are tendința să se topească la temperaturi mari.

Surse articol:

1. Greek Flavours, Halva: all you need to know about it: https://www.greekflavours.com/en/blog/halva
2. Britannica, Halvah: https://www.britannica.com/topic/halvah
3. Monica Badea, Halva, Slăbim Împreună Mâncând Ordonat: https://slabimimpreunamancandordonat.ro/topic/2966-halva/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.