Pâinea-minune, din orez crud la blender (fără gluten, fără frământare)
Pâinea-minune, așa cum o numește autorul rețetei de mai jos, este o pâine făcută din orez crud.
Partea cea mai interesantă este că prepararea se face la blender.
Pentru japonezi, pâinea din orez este o normalitate.
Pentru noi, cei obișnuiți cu pâinea din grâu, poate fi o rețetă revoluționară.
Trebuie să o încercați. Nu veți da greș cu această rețetă.
Nu are cum să nu vă iasă.
Dacă aveți probleme în urma consumului de gluten, încercați pâinea din orez.
Pe lângă orez aveți nevoie de alte câteva ingrediente banale. Sunt practic aceleași ingrediente pe care le puneți în pâinea obișnuită.
Pâinea din orez se face foarte repede. Totul se mixează în blender. Coacerea durează sub 30 de minute.
Cel mai mult durează înmuierea orezului și fermentarea.
Pâinea din orez este moale, umedă, delicioasă la gust.
Are o textură puhavă, ca un burete.
La fel ca grâul, bobul de orez conține amidon și fibre.
Hidratarea orezului în prealabil ajută la spargerea bobului și măcinarea lui mai ușor în blender.
Prin înmuiere și mixare, orezul se transformă practic în făină.
Cuprins
PÂINE DIN OREZ CRUD – REȚETĂ
INGREDIENTE
• 220 g de orez alb crud
• 237 ml de apă
• 7 g de drojdie uscată
• 3 linguri de ulei
• 2 linguri de zahăr
• 1-2 lingurițe de sare
MOD DE PREPARARE
Spălați orezul și puneți-l la înmuiat pentru minim 2 ore.
Puneți apa într-un bol mic. Adăugați drojdia, zahărul și sarea. Amestecați bine cu o furculiță.
Drojdia trebuie să se dizolve bine în apă.
Orezul înmuiat se scurge de apă printr-o sită. Se pune în blender împreună cu amestecul de drojdie de mai sus.
Blenderul pe care îl folosiți trebuie să fie puternic (peste 1000 W) pentru a putea zdrobi bobul de orez și a-l transforma într-o pastă fină.
Mixați timp de 2 minute la viteză mare. Urmăriți blenderul să nu se înfierbânte peste 40 de grade Celsius. În caz contrar, drojdia va fi distrusă.
Dacă este nevoie, opriți blenderul periodic pentru a nu se supraîncălzi.
Compoziția trebuie să fie fină, fără bucăți grunoase de orez.
După ce ați terminat de mixat orezul, adăugați uleiul și mai mixați odată.
Compoziția trebuie să fie lichidă, puțin mai subțire decât iaurtul.
Ungeți o tavă de pâine cu puțin ulei, inclusiv pe pereți. Turnați compoziția în tavă.
Pulverizați compoziția la suprafață cu apă pentru a preveni uscarea.
Acoperiți tava cu un prosop. Lăsați aluatul la odihnit până își dublează volumul.
Poate dura 20-30 de minute.
Pulverizați din nou aluatul la suprafață cu puțină apă. Nu uitați acest pas deoarece pâinea de orez tinde să formeze o crustă foarte uscată la suprafață.
Introduceți tava în cuptorul preîncins la 190 de grade Celsius. Tava se poate așeza într-o tavă cu puțină apă.
Coaceți pâinea de orez timp de 35 de minute la 190 de grade Celsius.
Trebuie să fie ușor rumenă la suprafață.
Lăsați pâinea de orez să se răcească de tot înainte de a o tăia.
Folosiți un cuțit bine ascuțit.
Feliile sunt moi și pufoase în interior și crocante la exterior.
REȚETE SIMILARE
Pâine din semințe de in fără gluten – bogată în fibre, Omega-3 și proteine
Cum să faci pâine din hrișcă (fără gluten, fără drojdie)
Pâine fără gluten, din ovăz și semințe
Pâine din quinoa – pentru cei care nu tolerează glutenul
Așa cum vă așteptați, pâinea de orez are gust de orez.
Este indicat să o serviți cât este caldă.
Dacă o lăsați să stea până a doua zi se va usca destul de tare și va deveni sfărâmicioasă.
Preparați-o în cantități mici. Folosiți tăvi mai mici, cât consumați într-o zi.
Pâinea de orez este o alternativă ieftină la pâinea fără gluten din comerț.
Surse articol:
1. Tarat Burgess, Gluten-Free Bread: Rice bread recipe: https://www.trendymami.com/gluten-free-bread-rice-bread-recipe/
2. Trendy Mami, Easy to make rice bread recipe, alternative to regular bread: https://www.youtube.com/watch?v=cifuCF_O7r8&ab_channel=TrendyMami
3. Chef Steps, Bread in your blender will blow your mind: https://www.youtube.com/watch?v=u3AxvINcGwE&ab_channel=ChefSteps
4. Cheaper Ways NZ, Gluten free rice bread: https://www.youtube.com/watch?v=OLg6fGmd_s4&ab_channel=CheaperWaysNZ