Zacuscă rapidă din dovlecei la tigaie
Dacă vă e poftă de zacuscă, dar nu aveți mult timp să stați în bucătărie, nu abandonați ideea.
Nici nu mergeți în magazine pentru a vă împlini dorința. Încercați rețeta de mai jos.
Imagine cu titlu sugestiv: Zacusca rapida de dovlecei: Marco Verch Professional Photographer
Există o metodă ingenioasă de a face zacuscă la tigaie în câteva minute, din dovlecei.
Chiar dacă rețeta este mai rapidă decât cea tradițională, rezultatul nu este cu nimic mai prejos.
Puteți folosi dovleceii românești, sau zucchini. Primii sunt de regulă mai zemoși.
Zucchini sunt mai fermi și au mai puțin suc.
Dovleceii sunt legume preferate în multe rețete de vară, deoarece au multă apă și puține calorii.
Sunt săraci în carbohidrați și grăsimi. Din acest punct de vedere, sunt ideali în curele de slăbire.
Zacuscă rapidă de dovlecei la tigaie – rețetă
Ingrediente
• 3 dovlecei
• 1 ceapă
• 2 linguri de pastă de tomate
• 50 ml de ulei
• 1 linguriță de sare
• piper, dafin sau alte mirodenii, după gust
Mod de preparare
Dacă dovleceii sunt din grădină sau dintr-o sursă de încredere, nu-i mai decojiți.
Spălați-i bine și dați-i prin răzătoarea cu găuri mari.
Puneți uleiul la încins într-o tigaie încăpătoare. Adăugați dovleceii rași, cu tot cu zeamă. Puneți sare, piper și dafinul, sau mirodeniile preferate.
Amestecați cu o lingură de lemn. Potriviți focul și lăsați-i să se călească până când scade tot lichidul.
Între timp, ocupați-vă de restul ingredietelor. Curățați și tocați ceapa mărunt. Puneți-o într-o tigaie separată cu puțin ulei.
Căliți-o până se rumenește puțin. Adăugați peste ea pasta de tomate. Omogenizați și lăsați amestecul pe foc încă 2 minute.
Adăugați compoziția peste cea de dovlecei. Omogenizați.
Lăsați zacusca încă 5 minute, apoi opriți focul. Gustați de sare, piper și alte mirodenii.
Zacusca de dovlecei este gata. Se poate servi acum sau după ce s-a răcit.
Este dulce și aromată. Se poate servi cu pâine, lipie sau chiar cu mămăligă.
Rezistă până la o săptămână în frigider.
Rețete similare
„Caviar” din dovlecei – rețetă ucraineană
Dovlecei la cuptor umpluți cu legume și cușcuș – rețetă de post
Mâncărică reconfortantă de dovlecei – ca la mama acasă
Note și sugestii
Ajustați rețeta după plac. De exemplu, puteți folosi roșii proaspete în locul pastei de tomate la conservă.
De asemenea, puteți adăuga și alte legume, precum morcov ras sau ardei kapia ori gogoșari, chiar și cruzi.
Dovleceii și zucchini sunt prezenți în magazine pe tot parcursul anului. De aceea puteți face această zacuscă în orice perioadă.
Există și posibilitatea de a conserva. Dacă vă place ce a ieșit, data viitoare puteți pregăti o cantitate mai mare.
Puneți zacusca de dovlecei fierbinte în borcane sterilizate în prealabil.
Sursă articol: LaLena, Zacuscă rapidă de dovlecei: https://www.lalena.ro/reteta/1833/Zacusca-rapida-de-dovlecei-la-tigaie/