Cum se face pasca în Ucraina – paska ucraineană
Pâinea pascală sau pasca se pregătește în diferite moduri de-a lungul țărilor ortodoxe.
Denumirea de pască în Ucraina, Rusia și Polonia este similară cu cea folosită la noi.
Ei spun „paska”, „paskha” sau „pascha” și o numesc „pâine de Paști”. De altfel, cuvântul „pască” înseamnă chiar „Paști”.
Paska ucraineană este o pâine dulce făcută cu ou. Pentru a-i da o înfățișare simbolică și specifică sărbătorilor pascale, femeile o decorează cu motive religioase.
Ucrainenii au aceeași tradiție ca și noi, în sensul că duc preparatele pascale într-un coș la Biserică în noaptea de Înviere pentru a fi binecuvântat de preot.
Cuprins
Pască ucraineană – rețetă
Durată totală de preparare: 2 ore și 45 minute
Nr. de porții: 1 pască (12 felii)
Ingrediente pentru aluat
- 355 ml de lapte
- 118 ml de apă caldă
- 100 g de zahăr + ½ linguriță
- 1 pachețel mic de drojdie uscată
- 1, 125 kg de făină
- 3 ouă mari
- 76 g de unt topit
- 1 ½ lingurițe de sare
Ingrediente pentru uns pasca
- 1 ou mare
- 2 linguri de apă
Mod de preparare
Pregătiți toate ingredientele, să le aveți la îndemână.
Fierbeți laptele, apoi lăsați-l să se răcorească.
Puneți apa într-un bol încăpător. Adăugați drojdia uscată și ½ linguriță de zahăr. Amestecați și lăsați-o să stea 10 minute.
Adăugați apoi laptele călduț și 375 g de făină. Amestecați bine. Lăsați maiaua la dospit câteva minute, până când face bule.
Adăugați restul de zahăr, untul topit, ouăle, sarea și restul de făină.
Ajustați cantitatea de făină dacă e nevoie. Aluatul trebuie să fie potrivit, nici prea tare, nici prea moale. Pentru ca pasca să iasă mai pufoasă, lăsați aluatul puțin mai moale.
Frământați aluatul cu mâinile pe masă până când devine omogen, fin și nelipicios. Dacă folosiți un mixer cu bol pentru aluaturi, procedura durează circa 7 minute.
Când aluatul s-a omogenizat, puneți-l în bolul pe care l-ați uns în prealabil cu ulei sau unt. Acoperiți-l cu o folie de plastic și apoi cu un prosop.
Lăsați aluatul de pască să crească circa o oră. După 30 de minute, când s-a umflat, apăsați-l cu mâinile. Lăsați-l încă 30 de minute. Trebuie să își dubleze volumul.
Tăiați un sfert din aluat și păstrați-l pentru a decora la final pasca.
Puneți restul aluatului pe masa tapetată cu puțină făină și modelați-l într-o bilă rotundă.
Puneți-l într-o formă rotundă (inel detașabil) cu diametrul de 25-30 cm. pe care ați uns-o cu puțin ulei sau unt.
Din aluatul păstrat se face o cunună împletită sau răsucită, o cruce, rozete etc.
Aceste motive se așează deasupra bilei de aluat, pentru a-i da o înfățișare frumoasă.
Acoperiți tava cu o folie de plastic și lăsați pasca să crească o oră, sau până își dublează volumul.
Preîncălziți cuptorul la 200 de grade Celsius.
Ungeți pasca deasupra cu oul bătut și amestecat cu cele 2 linguri de apă, folosind o pensulă.
Introduceți tava în cuptor. După 15 minute, reduceți temperatura la 180 grade Celsius și lăsați pasca să stea încă 40 de minute.
Este gata când a crescut și s-a rumenit frumos deasupra.
Aveți grijă să nu o ardeți prea tare.
Scoateți tava din cuptor și pasca din tavă. Lăsați-o să se răcească bine, apoi o puteți înfolia pentru a se păstra moale și fragedă până la Paști.
Rețete similare
Pască ușoară, cu cremă de brânză și iaurt
Pască cu brânză, ciocolată și mascarpone
Informații nutriționale
Estimativ, o felie din această pască ucraineană conține:
- 403 de calorii
- 8 g de grăsimi
- 70 g de carbohidrați
- 11 g de proteine
Rețetă preluată din: Barbara Rolek, Ukrainian Easter Paska, The Spruce Eats: https://www.thespruceeats.com/ukrainian-easter-bread-recipe-paska-1137468