Chec de post cu lămâie și mac – o rețetă de succes
Dacă vă plac mult checurile, nu trebuie să renunțați la ele în perioada posturilor.
Se poate obține o versiune vegană la fel de bună.
Mai jos veți găsi o rețetă reușită de chec de post cu lămâie și mac.
Cu siguranță veți fi încântați de rezultat și veți repeta rețeta ori de câte ori se ivește ocazia potrivită.
Nu doar textura acestui chec este inedită, ci și aroma și aspectul său.
Pandișpanul este fraged dar nu se rupe la tăiere.
Macul îi conferă o textură granulată, iar lămâia un gust răcoritor.
Autoarea mărturisește că este una din cele mai reușite rețete de chec de post pe care le-a făcut.
Chec de post cu lămâie și mac – rețetă
Ingrediente
- 200 ml de lapte vegetal
- 50 ml de apă minerală
- 120 ml de ulei
- 200 g de zahăr
- 330 g de făină
- 50 g de amidon
- 30 g de semințe de mac
- 2 linguri de fulgi de cocos
- 1 pliculeț de praf de copt
- 1 linguriță de oțet
- 1 linguriță de esență de vanilie
- 1 vârf de cuțit de sare
- 1 lămâie
Ingrediente pentru glazură (opțional)
- 120 g de zahăr pudră
- 20 ml de suc de lămâie
Mod de preparare
Puneți toate ingredientele uscate într-un bol încăpător. Ideal ar fi să le cerneți printr-o sită.
În alt bol, combinați ingredientele lichide: laptele, apa minerală, oțetul, uleiul și esența de vanilie.
Cel mai potrivit tip de lapte vegetal pentru prăjituri și blaturi este laptele de soia. Acesta conține multe proteine, iar în contact cu oțetul sau sucul de lămâie se va coagula și se va preface în „lapte bătut”.
Turnați amestecul lichid peste cel uscat și amestecați cu mixerul la viteză medie circa 30 de secunde.
Adăugați semințele de mac măcinate, apoi coaja rasă de la o lămâie și 2-3 linguri de suc de lămâie proaspăt.
Amestecați ușor, pentru omogenizare.
Turnați compoziția într-o tavă de chec unsă cu ulei și tapetată cu hârtie de copt.
Autoarea rețetei a folosit o tavă cu diametrul de 11 x 29 cm.
Nivelați la suprafață cu dosul lingurii.
Bateți tava de masă pentru a elimina golurile de aer.
Introduceți tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius.
Checul de post cu lămâie și mac trebuie să stea circa 50 de minute în cuptor. Depinde însă de cuptor. Poate fi nevoie de mai puțin sau mai mult.
De aceea este indicat să testați mijlocul checului cu o scobitoare înainte de a-l scoate din cuptor.
Rețete similare
Chec de post fără ulei, cu puține calorii
Chec de post cu banane și nuci
Chec de post cu mere rase și stafide
Chec de post – rețetă mănăstirească
Lăsați-l să stea 10 minute în tavă, apoi scoateți-l. Lăsați-l să se răcească de tot înainte de a-l tăia deoarece este foarte moale.
Între timp, pregătiți glazura, dacă doriți.
Tot ce trebuie să faceți este să amestecați într-un bol zahărul pudră cu sucul de lămâie. Îndată veți obține un sos albicios gros.
Turnați-l cu lingura deasupra checului răcit. Pentru a-i da un aspect mai frumos, presărați semințe de mac deasupra.
Dacă v-a plăcut ce a ieșit, puteți folosi rețeta și pentru a face un blat de post pentru tort.
Se pretează de asemenea la o prăjitură în tava întinsă a cuptorului sau la brioșe.
Rețetă preluată din: Divă în Bucătărie, Chec de post cu lămâie, mac și cocos: https://divainbucatarie.ro/2020/03/04/chec-de-post-cu-lamaie-mac-si-cocos/