Dovlecei la cuptor umpluți cu legume și cușcuș – rețetă de post

Dacă vă plac sărmăluțele și ardeii umpluți, cu siguranță vă vor fi pe plac și acești dovlecei umpluți cu legume și cușcuș.

Sunt o alternativă la cele două rețete clasice menționate.

Cușcușul înlocuiește cu succes orezul. Multe gospodine îl preferă deoarece se gătește foarte ușor și este deosebit de gustos și versatil.

Poate fi inclus atât în mâncăruri, cât și în deserturi.

Ce este cușcuș?

Cușcuș nu este o cereală. Granulele sale pot fi incluse mai mult în categoria pastelor.

Se obține din făină de grâu. Provine din Africa de Sud. Se folosește cu precădere în rețete asiatice și mediteraneene.

Conține proteine, fibre, vitamine din grupul B și minerale. Are o cantitate redusă de grăsimi.

Spre deosebire de orez, cușcuș-ul se poate hidrata 5 minute în apă și servi imediat.

În supe și mâncăruri se pune de asemenea cu 5 minute înainte de a finaliza prepararea deoarece în 5 minute se înmoaie și poate fi consumat.

Majoritatea celor care folosesc cușcuș îl adaugă în salate de verdețuri sau legume.

Dovlecei umpluți cu legume și cuș cuș – rețetă de post

Nr. de porții: 6 porții
Durată totală de preparare: 1 oră

Ingrediente

  • 3 dovlecei mari
  • 250 g de roșii tocate
  • 100 g de cușcuș fără ou
  • 1 bucată de rădăcină de țelină
  • 1 morcov
  • 1 ardei kapia mic sau 1/2 ardei gras
  • 1 ceapă
  • 100 ml de ulei
  • 150 ml de supă de legume sau apă
  • sare și piper, după gust
  • mărar sau pătrunjel

Mod de preparare

Spălați și tăiați dovleceii pe jumătate. Puteți să îi tăiați pe orizontală sau pe verticală.

Depinde cum vreți să arate: ca niște bărcuțe în primul caz, sau ca niște ardei umpluți în alt doilea caz.

Scobiții în mijloc cu o linguriță. Scoateți miezul, dar nu-l aruncați. Rezervați-l pentru a-l folosi la o supă, tocăniță etc.

Dacă nu intenționați să-l utilizați imediat, îl puteți pune într-o punguță la congelator.

Curățați legumele: țelina, morcovul și ceapa. Dați-le prin răzătoarea cu găuri mari sau mici, după preferință.

Puneți uleiul la încins într-o tigaie. Adăugați legume rase și cușcuș-ul.

Căliți totul circa 5-6 minute, amestecând cu o lingură de lemn.

Turnați apoi supa de legume sau apa. Adăugați 50 ml de roșii tocate și amestecați.

Fierbeți totul la foc redus și amestecați ocazional.

Când granulele de cușcuș sunt pe jumătate fierte, adăugați mărarul, sarea și piperul. Stingeți focul.

Umpleți dovleceii, fără să presați compoziția. Cușcuș-ul se va umfla pe măsura ce va fierbe complet și de aceea trebuie să lăsați spațiul necesar.

Alte rețete cu dovlecei, inedite

„Caviar” din dovlecei – rețetă ucraineană

Dovlecei căliți, cu sos de usturoi – cea mai simplă și gustoasă mâncare arăbească de vară

Dovlecei cu mazăre la cuptor (sau dovlecei „grecești”) – mâncare de post

Mâncărică reconfortantă de dovlecei – ca la mama acasă

Dacă ați tăiat dovleceii ca niște bărcuțe, așezați-i în tava cuptorului unsă cu puțin ulei și eventual tapetată cu hârtie de copt.

Dacă ați ales să-i tăiați dovleceii pe verticală, puneți-i în picioare într-o cratiță mare, cu pereții înalți.

Celelalte 200 de g de roșii tocate se amestecă acum cu 150 ml de apă, 1 lungură de ulei și puțină sare.

Sosul obținut se toarnă peste dovleceii umpluți.

Introduceți tava sau cratița în cuptorul încins la 180 de grade. Deschideți periodic cuptorul și puneți cu lingura câte puțin sos peste dovlecei.

Acest lucru va împiedica uscarea cușcuș-ului.

Dovleceii umpluți cu legume și cușcuș sunt gata când aceștia s-au rumenit puțin, iar cușcuș-ul s-a umflat și a fiert complet.

Îi puteți servi calzi, după ce i-ați scos din cuptor, sau reci.

Surse articol:

1. Pro Dieta, Cușcuș vs. Orez: https://prodieta.ro/cus-cus-versus-orez-pret-cuscus-retete/
2. Plantini, Quinoa, cuşcuş, hrişcă sau orez: ghidul tău pentru a găti perfect fiecare cereală: https://www.plantini.ro/blog/Quinoa-cous-cous-hrisca-sau-orez-Ghid
3. Rețetă preluată din: Iuliana Sbîrnea, Dovlecei umpluți cu cușcuș și legume, Bucate Aromate: https://bucate-aromate.ro/2015/05/dovlecei-umpluti-cu-cuscus-si-legume/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.