Chec de post fără ulei, cu puține calorii

Un ingredient din mâncăruri care sabotează pierderea în greutate este uleiul rafinat.

De aceea, cei care vor să slăbească pot avea mai mult succes dacă renunță la ulei.

Chec de post fara ulei, cu putine calorii

Chec de post fara ulei, cu putine calorii

Pericolul din spatele uleiurilor rafinate

Uleiurile procesate nu afectează doar greutatea corporală. Acestea sunt principala sursă de grăsimi saturate și trans din dieta actuală.

Studiile arată că nu grăsimile animale (care sunt tot saturate) sunt responsabile pentru bolile de inimă, ci uleiurile rafinate.

Pe vremea când se consuma unt în loc de uleiuri, rata bolilor și a cancerelor era considerabil mai mică.

Proceceele de rafinare prespun utilizarea unor compuși chimici dăunători.

Nici un produs nu poate fi rafinat sau purificat printr-o metodă sănătoasă.

Uleiurile rafinate sunt tratate cu acid sau purificate cu un agent de albire.

Unele sunt neutralizate, filtrate sau dezodorizate. Toate aceste procese sunt realizate cu ajutorul chimicalelor, precum hexanul.

În urma rafinării rezultă acizi grași polinesaturați râncezi. Aceștia nu au o rezistență bună la temperaturile mari.

În urma extracției din semințe, aceste uleiuri se oxidează și se transformă în grăsimi trans. Mirosul lor este atât de puternic și neplăcut, încât este nevoie de agenți de înălbire și dezodorizare.

Iată câteva motive să renunțați la ulei, sau să-l folosiți mai rar.

Optați pentru ulei de măsline natural, unt, avocado alte grăsimi sănătoase.

Să știți că se pot face și prăjituri fără ulei. Precum este checul de mai jos, propus de Laura Adamache.

Este un desert sănătos, deopotrivă de gustos și potrivit pentru perioadele de post. Nu conține nici ouă, nici lapte.

Are o concentrație ridicată de cacao. Este preluat din bucătăria italiană și se numește „Bilbolbul”.

Denumirea lui provine de la un personaj dintr-o serie de benzi desenate apărută într-o revistă italiană.

Personajul este un băiat african, care își schimă culoarea în funcție de stările prin care trece.

Deși nu conține ulei, nici alte ingrediente regăsite într-un chec tradițional, este o rețetă foarte populară și îndrăgită în Italia.

Checul de post Bilbolbul se servește în restaurantele din Italia.

Chec de post fără ulei – rețetă

Tava folosită la acest chec are dimensiunea de 30 x 12 cm.

Durată totală de preparare: 45 minute

Ingrediente

  • 300 g de făină
  • 350 ml de lapte vegetal
  • 250 g de zahăr
  • 100 g de cacao neagră
  • 1 pliculeț de praf de copt
  • 1 vârf de cuțit de sare
  • 1 lingură de coajă de portocală rasă

Mod de preparare

Amestecați mai întâi ingredientele uscate într-un bol încăpător. Incorporați apoi laptele, folosind telul.

Adăugați apoi praful de copt și coaja de portocală.

Nu trebuie să amestecați excesiv, ci cât să se omogenizeze compoziția.

Turnați-o în tava pe care ați tapetat-o cu hârtie de copt udată în prealabil cu apă rece și stoarsă.

Bateți tava de masă de câteva ori, pentru a elimina bulele de aer.

Amestecam pana la omogenizare, nu mai mult.

Introduceți tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius.

Checul de post trebuie să stea la cuptor circa 40 de minute.

Verificați cu scobitoarea dacă este copt la interior.

Rețete similare

Chec marmorat de post (chec zebră)

Chec fără zahăr și făină de grâu (keto) – un deliciu dietetic și sănătos!

Chec cu banane și nuci, fără zahăr

Negresă de post fără ulei!

Lăsați-l să stea 5 minute în tavă, apoi îl puteți scoate. Se lasă la răcit și se pudrează cu zahăr pudră.

Sau se poate turna peste el o glazură din ciocolată neagră topită.

Se taie după ce s-a răcit complet.

Este delicios, pufos și umed.

Surse articol:

1. Happily Unprocessed, Refined oils and why you should avoid them: https://happilyunprocessed.com/the-basics/refined-oils-and-why-you-should-never-eat-them/
2. Rețetă preluată din: Laura Adamache, Chec Bilbolbul (fără unt, ulei, ouă): https://www.lauraadamache.ro/2022/02/chec-bilbolbul-fara-unt-ulei-oua.html

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.